Čerpání nebankovní půjčky - dokumenty, bez kterých se neobejdete

Pokud jste v minulosti žádali o půjčku v bance, máte tento proces nejspíše spojený s hledáním všemožných dokladů a zdlouhavým papírováním. V dnešní době už se tento proces i v bankovním sektoru lehce okleštil a všechno je zásadně jednoduší. V tom nebankovním vám pak bude často stačit registrace na webu a kopie občanského průkazu. Nebo si dokonce vystačíte pouze s ověřenou registrací v systému MojeID. Společnosti si v dnešní době totiž vaši bonitu a totožnost dovedou ověřit i prostřednictvím vlastních procesů. K tomu jim slouží například registry dlužníků.

Dokumenty, bez kterých se při čerpání nebankovní půjčky neobejdete

Hlavním tématem tohoto článku je představit našim čtenářům veškeré doklady a náležitosti, bez kterých vám žádná poctivá společnost bezpečnou půjčku nedá. Avšak i v řadách poctivých a slušných nebankovních společností se požadavky liší často i velice zásadně. Jeden z faktorů, který množství potřebného papírování ovlivňuje, je druh půjčky, kterou chcete čerpat.

Nejvíce papírování obnáší žádost o americkou hypotéku. Přestože spousta společností, u kterých můžete tento druh úvěru čerpat, nepožaduje potvrzení o příjmu a jako doklad totožnosti vám u nich bude stačit občanský průkaz, celý proces se pravděpodobně protáhne na nejdelší dobu kvůli tomu, že budete muset získat odhad ceny nemovitosti, se kterou budete za půjčku ručit. Avšak americká hypotéka je v našich českých vodách spíše okrajovějším úvěrem, pojďme se tedy podívat na to, co budete potřebovat při čerpání mnohem oblíbenějších půjček.

Nezbytné osobní údaje a doklady pro získání spotřebitelského úvěru

Naopak jednou z nejčastěji využívaných půjček je tzv. spotřebitelský úvěr. Jedná se nejčastěji o půjčku střední velikosti s možností dlouhodobého splácení. V České republice jej poskytuje několik desítek společností, které v průběhu minulého roku získaly licencí od ČNB. Poskytovatelé spotřebitelského úvěru většinou po svých potenciálních klientech vyžadují dokladů nejvíce. V tomto případě už přece jen jde o celkem vysokou půjčku bez ručení, u které je ověření všech náležitostí dvojnásobně důležité.

Co si tedy před otevřením žádosti o online půjčku připravit?

  • Určitě se neobejdete bez občanského průkazu
  • Často v žádosti budete muset vyplnit či poslat také druhý doklad totožnosti. To znamená například řidičský či zbrojní průkaz nebo pas. Ve výjimečný případech vám poslouží i rodný list
  • U většiny společností je nezbytné také potvrzení o příjmu. Liší se však forma, ve které tento doklad požadují. Některé společnosti chtějí přímo potvrzení od zaměstnavatele či poslední tři výplatní pásky, jiným pak postačí několik posledních výpisů z vašeho bankovního účtu
  • Výjimečně budete potřebovat fakturu za elektřinu nebo telefon, či jinou listinu, pomocí které si společnost potvrdí místo vašeho bydliště
  • Poslední, co budete potřebovat při vyplňování žádosti o půjčku znát, jsou vaše pravidelné měsíční výdaje, za jídlo, bydlení i za zábavu, potvrzení pro ně však potřebovat nebudete
  • Ve velmi výjimečném případě budete potřebovat také občanku a podpis ručitele

V tomto seznamu můžete najít veškeré náležitosti, které vás mohou při žádosti o spotřebitelský úvěr potkat, ale nejčastěji se setkáte maximálně s nutností dodat společnosti občanku společně s druhým dokladem totožnosti a potvrzením o příjmu (avšak ani to není pravidlem). Často vám však společnost poté, co jí předáte své osobní údaje, poskytne nebankovní půjčku na občanský průkaz a bez dalšího zdržování si vaši bonitu sama prověří v registrech dlužníků.

Čerpání nebankovní půjčky - dokumenty, bez kterých se neobejdete

Bezpečná půjčka před výplatou – doklady a žádosti

Další z velmi oblíbených možností úvěrů je mikropůjčka neboli rychlá půjčka před výplatou. Její získání je ze všech zmíněných variant nejsnadnější a nejrychlejší – peníze můžete mít na účtu už do patnácti minut od podání žádosti. Společnosti, jež tento druh úvěru nabízejí, vám také nejčastěji umožní získat první půjčku zdarma. Avšak i u tohoto typu finančního produktu budete nějaké doklady potřebovat.

Získání mikropůjčky neboli půjčky před výplatou krok za krokem

Získat mikropůjčku je opravdu snadné. Stačí si vybrat společnost, která je vám sympatická a na jejím webu vyplnit většinou poměrně krátkou žádost. Do té zadáte své osobní údaje, většinou se kromě jména a adresy jedná o telefonní číslo a e-mail společně s číslem občanského průkazu. Poté něco o vašich příjmech a nakonec ještě do žádosti nahrajete fotografii svého OP, případně druhého dokladu totožnosti.

Další krok je často odeslání registračního poplatku ve prospěch společnosti a podepsání smlouvy opsáním čísla z SMS, která vám obratem dorazí. A to je vše. Poté už jen počkáte na schválení a na samotné peníze.

Připravte si:

  1. Občanku a pro jistotu druhý doklad totožnosti
  2. Pro všechny výpis z účtu
  3. Telefon, kam vám přijde SMS s kódem na potvrzení smlouvy

SOLUS, BRKI, NRKI… co to všechno znamená?

Pokud máte zkušenosti s půjčkou, už jste se možná se zkratkami uvedenými v nadpisu setkali. Jedná se totiž o registry dlužníků, do kterých se dostanete pokaždé, kdy řešíte v podstatě cokoliv kolem úvěrů a dalších služeb. Například SOLUS je registr poskytovatelů služeb a objevíte se v něm pokud máte problém například se splácením účtů za telefon, elektřinu či plyn. BRKI zase sdružuje informace o úvěrech, které máte v bance. Bankovní instituce v nich pak mohou dohledat nejen kolik půjček máte, ale také to, jak je splácíte.

Pokud žádáte o rychlou půjčku u nebankovní společnosti, bude vás však vedle SOLUS zajímat především NRKI. Jedná se totiž o nebankovní registr klientský informací, do něhož se ukládají naopak veškeré informace o všech nebankovních půjčkách, o které jste v minulosti žádali nebo je čerpali a také o vaší dlouhodobé platební morálce. Právě tento registr je pro většinu nebankovních společností směrodatný a právě na jeho základě dochází po zvážení vaší bonity ke schválení či zamítnutí půjček.

Pokud jste snad měli v minulosti problém se včasným splácením úvěru, nemusíte se děsit. Vroubek vám v registru nezůstane věčně, informace se v něm ukládají na dobu dvou let od splacení pohledávek, které máte po splatnosti. To samé však platí i pro pozitivní historii pravidelného a včasného splácení, který je při posuzování vaší žádosti také směrodatný.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Rychlá nebankovní půjčka před výplatou jako ideální řešení finančních problémů

Potřebujete půjčku před výplatou nebo hledáte rychlé...

Přidat komentář

##     ##  #######  ########     ###    ######## 
###   ### ##     ## ##     ##   ## ##      ##    
#### #### ##     ## ##     ##  ##   ##     ##    
## ### ## ##     ## ########  ##     ##    ##    
##     ## ##     ## ##     ## #########    ##    
##     ## ##     ## ##     ## ##     ##    ##    
##     ##  #######  ########  ##     ##    ##    

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře