Registr dlužníků SOLUS. Je tím nejhorším registrem, ve kterém se můžete objevit?

Zájmové sdružení právnických osob SOLUS už od roku 1999 poskytuje alespoň jakousi ochranu poskytovatelům služeb, leasingů a půjček před neplatiči. Pro společnosti je ideálním nástrojem pro řízení rizik a poctiví klienti mikropůjček a spotřebitelských úvěrů tak nemusí finančně doplácet na ty s horší platební morálkou. Pravda je však taková, že se do SOLUSU může dostat leckdo a často nemusí jít ani o špatnou vůli nebo jednoznačné pochybení na straně klienta.

Registr dlužníků SOLUS. Je tím nejhorším registrem, ve kterém se můžete objevit?

SOLUS – co to vlastně je?

SOLUS je i přesto poměrně užitečným nástrojem. Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům vzniklo už v roce 1999, tedy v dobách, kdy byla na českém trhu s půjčkami i ostatními finančními službami poněkud divočejší situace.

Právě se vznikem registrů se SOLUS v čele se pomalu začala situace uklidňovat až dospěla do dnešního poměrně stabilního stavu. Licenci ČNB k poskytování spotřebitelských úvěrů má něco kolem 80 nebankovních společností a většina lidí, kteří nejsou zadluženi až po uši a mají možnost splácet, stále může úvěr získat.

Jak zjistím, jestli jsem v registru SOLUS?

Přístup k vlastním údajům v registru dlužníků je občas trochu složitější. V poslední době si však naštěstí sdružení a asociace, pod které informace o platební morálce klientů spadají, více uvědomují, že je tajit nemohou. V určité míře tomu samozřejmě přispívá také GDPR, ale také celkový posun vnímání osobních informací mezi lidmi.

Nejsem dlužník

Konkrétně SOLUS jedincům poskytuje výpis z rejstříku na webové stránce Nejsemdlužník.cz. Avšak ať už chcete výpis z NRKI nebo SOLUS, zadarmo ho nezískáte. Cena za informace o vaší osobě a platební morálce se obvykle pohybuje v rozmezí 200 – 500 korun. Samotnou listinu s informacemi můžete většinou získat prostřednictvím unikátního PIN kódu ve formě, kterou si zvolíte.

O den jsem se s placením zpozdil, dostanu se do registru?

V tuto chvíli se v něm nachází něco kolem padesáti společností od bankovních institucí a poskytovatelů nebankovních půjček až po telefonní operátory nebo poskytovatele energií.

Kompletní seznam členských společností najdete přímo na webových stránkách registru SOLUS. Pokud se obáváte, že se do registru dostanete při jednodenním zpoždění se splátkou, bojíte se zbytečně.

Do tohoto registru se dostanete totiž až poté, co neuhradíte tři splátky za sebou. V tomto pravidle existuje i několik výjimek, SOLUS však na svém webu uvádí, že se do jeho záznamů nikdy nedostanete dříve než po třicetidenním prodlení.

Registr Solus

Registr SOLUS – jak z něj ven?

Dostat se z registru SOLUS je však poměrně komplikovanější a váš požadavek ve většině případů vyřeší pouze čas. Negativní záznam z registru SOLUS zmizí totiž v rozmezí jednoho až tří let po doplacení všech závazků.

Po jednom roce dojde ke smazání informací o vaší platební morálce v případě, že jste se zadlužili u telekomunikačních služeb, elektronických komunikací nebo u poskytovatelů energií (elektřina, plyn).

Pokud jste se však opozdili se splácením u leasingové společnosti, bankovní instituce nebo nebankovní společnosti, na smazání svých záznamů si počkáte celé tři roky.

Mám záznam v registru SOLUS neoprávněně, jak z toho ven?

Do registru dlužníků se můžete dostat nedopatřením většinou v případě, že vám někdo ukradl identitu a čerpal úvěr na vaše jméno. V takovém případě SOLUS doporučuje, abyste se obrátili na společnost, u které dluh na vaše jméno vznikl.

Další možnost neoprávněného záznamu plyne ze sporů mezi klientem a společností, která je členem SOLUS. V případě, že se váš problém řeší u soudu, v registru je tato informace také poznamenaná.

Zápis v registru neznamená, že už vám nikdo nepůjčí

Zápis v registru dlužníků určitě není rovnou koncem šancí získat půjčku od členských institucí. Tento seznam a přehled vaší platební morálky slouží jen jako jeden ze střípků v mozaice o vaší osobě a společnosti k němu přihlížejí ve chvíli, kdy posuzují, zda zvládnete další půjčku splácet.

Nebankovní společnosti většinou staré chyby odpouštějí

Pokud se vám tak třeba před rokem stalo, že jste zapomněli na některý z vašich účtů, ale dnes už je vše splacené a vyřízené, nemusí to vaší bonitě a celkovému hodnocení nijak uškodit. Přesto je samozřejmě lepší, pokud máte v registru pouze pozitivní záznam a pozitivní platební historii bez poskvrnky. V takovém případě totiž můžete při dostatečném příjmu získat v podstatě jakoukoliv půjčku si jen usmyslíte.

Pozor, podvodné registry dlužníků z lidí stále ještě mámí údaje i peníze

Finanční situace je pro většinu z nás velmi citlivým tématem. Toho se samozřejmě nestydí využít lecjaký podvodník. V oblasti registrů je nejproslulejším podvodníčkem CERD (centrální registr dlužníků). Tváří se profesionálně a vážně, ale ve skutečnosti nemá smlouvu s žádnou významnou finanční institucí a nemá absolutně žádnou vypovídající hodnotu.

CERD a další podvodné registry hrají na city

To mu však nebrání posílat lidem jednu upomínku za druhou anebo se dokonce čas od času uchýlit k výhrůžkám. CEDR také nabízí možnost získat z tohoto „rejstříku“ výpis a bude se vám snažit namluvit, jak vám usnadní shánění práce, úvěru i bydlení. Ve skutečnosti se jedná jen o bezcenný cár papíru, který vám nikdo nikde neuzná. 

V minulém roce před touto institucí dokonce vydal varování také úřad pro ochranu osobních údajů.

Jak poznat podvodníka?

CERD ale rozhodně není jedinou podvodnou institucí, která se může snažit pod záminkou upomínek a falešných slibů o bezdlužnosti z lidí vylákat peníze. Proto si vždy poctivě prověřujte, komu své finance zasíláte a zda za ně opravdu proklamovanou službu získáte.

U registrů dlužníků je to jednoduché. Uznaná společnost shromažďující klientské informace vás sama neosloví a na českém trhu existují pouze tři a to NRKI (provozován společností Czech Non-Banking Credit Bureau), BRKI (pod společností Czech Banking Credit Bureau) a SOLUS (zájmové sdružení právnických osob).

Nově se můžete setkat také s registrem REPI, který spadá pod Czech Credit Bureau a je tedy také legitimním registrem.

 

 

 

Akce

Jarní úrokové prázdniny u TommyStachi

Dlouhodobá tradice a spolehlivost. TommyStachi na českém...

Chcete na finále MS v hokeji? RazDva půjčka vás tam dostane

Chcete zažít atmosféru finále MS v hokeji na vlastní...

SOS Credit slaví MDŽ 20% slevou na poplatek i soutěží o poukaz na kosmetiku!

Slavit se má každý měsíc. Alespoň jednou. V březnu...

Získejte 500 korun s půjčkou Cofidis!

Cofidis je mezinárodní nebankovní společnost, která...

Komentované články

Nebankovní půjčky online ihned – základní podmínky věřitelů (6)

Spadnout do dluhové pasti je jednoduché a to ve hře nemusí být ani žádná půjčka. My se však dneska podíváme...

Co je MojeID a jak na něj? (4)

MojeID slouží na českém internetu od roku 2010 jako taková „internetová občanka“. Pomocí této služby...

Půjčka pro nezaměstnané neboli nebankovní půjčka bez práce. (3)

Pokud hledáte půjčku pro nezaměstnané, asi vás dnes trochu zklameme. Poté, co se pravidla pro nebankovní...

Pomohou bance k ověření klienta záznamy v registru dlužníků? Registry dlužníků NRKI, BRKI a SOLUS (1)

Kontrola registru dlužníků je krok, bez kterého se většina nebankovních institucí při vyřizování vaší...

Půjčka pro důchodce - kdo a jak ji může získat? (1)

V minulosti často nebankovní společnosti omezovali získání půjčky maximálním věkem nebo dokonce příjmem...

Přidat komentář

########     ###    ########   #######        ## 
##     ##   ## ##   ##     ## ##     ##       ## 
##     ##  ##   ##  ##     ## ##     ##       ## 
########  ##     ## ########  ##     ##       ## 
##   ##   ######### ##        ##     ## ##    ## 
##    ##  ##     ## ##        ##     ## ##    ## 
##     ## ##     ## ##         #######   ######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře