Zásady bezpečného půjčování - kolik toho víte o kybernetické bezpečnosti?

Online půjčka přes internet je jedním z nejoblíbenějších řešení náhlé finanční krize. Ať už se jedná o mikropůjčku nebo třeba spotřebitelský úvěr na dovolenou či opravu automobilu. Při žádosti o online půjčku však musíme do dotazníku vyplnit obrovské množství osobních údajů od jména a příjmení až po adresu nebo naše rodné číslo. Pokud by se podobné údaje dostali do rukou nepovolané osobě, může s nimi nadělat nedozírné škody. Jak se tomuto nebezpečí vyhnout a na co všechno si před vyplněním žádosti dávat pozor?

Kolik toho víte o kybernetické bezpečnosti?

Hledáte rychlou půjčku? Nenechejte se ulovit – sociální inženýrství a phishing popularitu neztrácejí

O phisingu už jste možná slyšeli. Jedná se o jistou formu sociálního inženýrství, při kterém z vás útočník osobní údaje a hesla dostane pomocí chytře promyšlené strategie a znalosti některých informací o vaší osobě.

 Může se jednat o obyčejný e-mail, který se tváří jako zpráva od vaší banky nebo poskytovatele nebankovního úvěru. V tomto e-mailu najdete odkaz, který vede na kopii legitimní stránky a na té zadáte své údaje, které tím ladně předáte útočníkovi a ten už je dále může zneužít podle svého uvážení.  

Nakládejte s osobními informacemi opatrně vždy a všude

Samozřejmě podobné praktiky může útočník zneužít i telefonicky či na živo. Je proto třeba dobře zvážit, komu a kam své informace dáváme.

Při registraci u nebankovní společnosti si dejte pozor na hesla

O heslech se dočtete každý den novou radu. Nesmí být moc krátké, ale ani moc dlouhé. Nesmí obsahovat speciální znaky, musí obsahovat speciální znaky. Každý web má sadu svých pravidel a zákonitostí a čert aby se v tom vyznal. K tomu všude píšou, jak je vhodné heslo často měnit, což je rada, která vede k jeho ztrátě snad nejčastěji.

chcete požádat o půjčku? Nebojte se správce hesel

Přitom na hesla existuje jedna zásadní a základní rada, kterou může použít každý a rozhodně s ní nesáhne vedle. Tou je: „používejte správce hesel“.

Program uložený na serveru třetí strany nebo přímo na vašem počítači. Tento správce hesel pro veškeré internetové služby které používáte sám vygeneruje dostatečně bezpečné heslo, které si pak pamatuje a jeho pomocí se nadále ke službám přihlašujete.

Správce hesel: Online nebo offline?

Samozřejmě, ani tato varianta není úplně bez rizika. Pokud používá správce hesel vzdálený server (např. LassPass) může přes všechna bezpečnostní opatření dojít k jeho napadení a stejné riziko představuje i správce, ve kterém hesla ukládáte přímo na svém počítači.

Přesto se jedná při zachování základních bezpečnostních opatření (dostatečně silné heslo pro samotného správce hesel, dvoufázové ověření…) o nejbezpečnější možnost práce s hesly.

O nebankovní půjčku bez HTTPS nežádejte!

Pokud na novém webu vyplňujete novou žádost, základním kamenem bezpečnosti je kontrola toho, zda má tento web protokol HTTPS – to znamená, že s ním komunikujete bezpečně a chrání údaje, které do kolonek zapisujete před třetí stranou. Zda má internetová stránka HTTPS poznáte podle zeleného zámku v liště pro zadávání webové adresy.

HTTPS protokol (potažmo SSL certifikát) však není všespásný. Míra jeho bezpečnosti záleží nejen na jeho správné implementaci a výběru certifikační autority na straně poskytovatele služeb, ale také na chování samotného uživatele. Pokud se dostanete na stránku přes podezřelý e-mail (tzv. phishing) a zadáte na ni své údaje a hesla, nepomůže vám ani tento certifikát.

MojeID – nejbezpečnější varianta přihlašování k účtům

Jedním z nejbezpečnějších způsobů čerpání online půjčky a celkově pro přihlašování se k dalším internetovým službám MojeID. Jedná se o jednotné přihlašování k více službám, sloužící současně jako ověření vaší identity. Přestože jej zatím příliš poskytovatelů nebankovních půjček nepodporuje, můžeme doufat, že jich časem bude přibývat.

5 tipů, jak si bezpečně půjčit na internetu

Pokud hledáte rychlou půjčku neb spotřebitelský úvěr, asi vás honí spěch a na opatrnost moc nehledíte. Proto tu pro vás máme pět rychlých tipů, na co si dát pozor, které ve zbytku článku rozepíšeme podrobněji.

  • Zkontrolujte, zda má web nebankovní půjčky SSL certifikát
  • Na žádné weby spojené s penězi nevstupujte přes odkaz v e-mailu
  • Zaregistrujte se na MojeID. Kde je to možné, používejte k registraci právě tuto „internetovou občanku“
  • Na všechna svá hesla využívejte správce hesel
  • Zjistěte si, kdo všechno bude mít přístup k vašim údajům – čtěte smlouvu
Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní

Přidat komentář

 ######    #######  ##    ## ######## ##    ## 
##    ##  ##     ## ###   ## ##       ###   ## 
##        ##     ## ####  ## ##       ####  ## 
##   #### ##     ## ## ## ## ######   ## ## ## 
##    ##  ##     ## ##  #### ##       ##  #### 
##    ##  ##     ## ##   ### ##       ##   ### 
 ######    #######  ##    ## ######## ##    ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře