Nebankovní půjčka a úroková sazba – jak se neztratit v termínech?

Co (nejen) nebankovní půjčka to hromada často zavádějících termínů. RPSN, p.a., p.m. a další zkratky by nám měli o naší budoucí nebankovní půjčce prozradit veškeré její podrobnosti. Hlavně to nejdůležitější – kolik za dobu splácení za váš úvěr celkově přeplatíte. Společnosti mohou s těmito čísly kouzlit způsobem, že sice zákonné požadavky do detailu naplní, ale přitom vám přece jen hlavu trochu zamotají a ve skutečnosti tak zaplatíte víc, než jste plánovali. Dnes se tak podíváme na tom, jak se podobným trikům s úrokovou sazbou vyhnout.

Nebankovní půjčka a úroková sazba – jak se neztratit v termínech?

Nebankovní půjčka a její definice úroku

Pokud bychom použili takovou téměř oficiální definici úroku, mohli bychom říct, že se jedná o peněžitou odměnu za půjčení peněz.

  • Úrok je částka, kterou zaplatíte nad rámec původního úvěru.
  • Úrok si můžete domluvit v rámci půjček v rodině, musí však stejně jako úrok nebankovních společností splňovat jisté podmínky, tzn. nesmí se přiblížit lichvě. Ta je zákonem definovaná jako značné obohacení se zneužitím tísně, lehkomyslnosti nebo rozrušení druhého člověka.

Licence ČNB jako základní ukazatel zodpovědné společnosti

Pokud si půjčujete od prověřených nebankovních společností, ktere naleznete v našem srovnání mikropůjček, spotřebitelských úvěrů a amerických hypoték, s lichvou se už dnes nesetkáte. Poslední společnosti, kteří se na svých klientech snažili obohatit samy sebe za každou cenu zanikly společně s povinností vlastnit pro možnost poskytování půjček licenci od ČNB. Přesto je třeba opatrnosti a půjčovat si jen od těch, kteří tuto licenci opravdu vlastní (najdete je například právě v našem srovnávači nebankovních půjček nebo na webu ČNB), protože i dnes se najde spousta podvodníků, kteří se na cizí neznalosti snaží obohatit. 

Nebankovní půjčka a čachry s úrokovou sazbou – důvěřujte, ale prověřujte

Přestože dnešní nebankovní společnosti jsou většinou poctivé, může se snadno stát, že narazíte na takovou, která sice splňuje veškeré zákonné náležitosti, přesto se vás snaží trochu zmást a vymámit z vás více peněz, než jste původně plánovali. Často k tomu používají trik záměny už zmíněných zkratek p.a. a p.m.

Roční nebo měsíční úrok?

Většinou pokud čteme nebo slyšíme něco o úrokové sazbě, počítáme s tím, že se jedná o roční úrok. Právě s tímto předpokladem někteří méně poctiví obchodníci počítají a místo něj pod nic neříkající zkratkou uvádějí úrok, který za půjčku zaplatíte za jediný měsíc. Jak od sebe tyto zkratky rozeznat a vyhnout se tak nepříjemnému překvapení?

  • Zkratka p.a. označuje klasickou, to znamená roční, úrokovou sazbu. Celé znění zkratky je per anual, do češtiny překládané jako „za rok“.
  • Zkratka p.m. je naopak složená ze slov „per month“ v češtině za měsíc.

Podepsali jste půjčku u které byl uveden měsíční úrok? Máte nárok od smlouvy odstoupit

Pokud tak najdete půjčku s překvapivě nízkým úrokem, předtím, než se začnete radovat, zkontrolujte, že se jedná opravdu o úrok za dobu jednoho roku, aby vás po podpisu smlouvy nečekalo nepříjemné překvapení. Pokud už však podobně nevýhodnou smlouvu podepíšete, ani pak se nemusíte ničeho děsit, v průběhu následujících 14 dnů od podpisu můžete odstoupit od smlouvy o půjččce. Úrok za dobu čerpání však budete i tak muset zaplatit.

Nebankovní půjčka a RPSN – i zde je nutná opatrnost

S RPSN už se podobné čachry dělají hůř, přesto nejsou nemožné. Název RPSN, neboli roční procentuální sazba nákladů  je dostatečně vypovídající. Přesto je možné, že se vás obchodník, zvláště u splátkového prodeje pokusí napálit. Většinou se jedná o případ, kdy například 10 % dlužné částky zaplatíte okamžitě a až zbytek ve splátkách. V tomto případě může obchodník RPSN rozdělit na obě částky a tím vás trochu poplést.

Celkové RPSN, stejně jako ostatní podmínky úvěru, je však pokaždé uvedeno ve smlouvě. Její pečlivé přečtení je nejlepší prevencí, jak se včas vyhnout nepříjemnému překvapení.

 

 

 

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Přidat komentář

      ## ########  ######     ###    ##      ## 
      ## ##       ##    ##   ## ##   ##  ##  ## 
      ## ##       ##        ##   ##  ##  ##  ## 
      ## ######    ######  ##     ## ##  ##  ## 
##    ## ##             ## ######### ##  ##  ## 
##    ## ##       ##    ## ##     ## ##  ##  ## 
 ######  ########  ######  ##     ##  ###  ###  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře