Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové hypotéky lepší úrokové sazby nebo méně let splácení? Ať už jde o klasickou hypotéku nebo americkou hypotéku, máme řešení. Naučte se refinancovat své nevýkonné finanční produkty a ušetřit peníze.

Refinancování hypotéky z pohodlí: cesta k výhodnějším splátkovým podmínkám

Refinancování hypotéky: Co to vlastně je?

Refinancování znamená vzít si nový úvěr nebo úvěr na splacení starého. To se děje s pomocí organizace třetí strany - téměř každá velká banka poskytuje takovou službu. Minulé dluhy jsou uzavřeny převodem finančních prostředků bývalým věřitelům a dlužník začíná splácet nový úvěrový závazek za výhodnějších podmínek. V jistém smyslu, aniž byste čekali na převod svého dluhu na vymahače, berete situaci do svých rukou a sami řídíte osud svého dluhu.

Refinancování hypotéky je vlastně její splacení u stávajícího poskytovatele za pomoci jiného finančního produktu. Výsledkem je získání výhodnějších splátkových podmínek, hlavně díky změně velikosti úrokové sazby. K tomuto kroku se často využívá konec fixačního období.

Určitě však refinancování stávající hypotéky nenechte na poslední chvíli. Vhodná doba, kdy začít řešit co a jak, je už čtyři měsíce před koncem fixace. Potřebujete dostatek času, abyste mohli srovnat nabídky všech společností a mohli vyřídit administrativní záležitosti.

U refinancování hypotéky mají banky většinou zvýhodněné podmínky, u naprosté většiny je tak refinancování zcela zdarma. Počítejte pouze s poplatky na katastru nemovitostí a to za vklad zástavního práva nové banky a za výmaz zástavního práva aktuální banky od které odcházíte.

Průběh refinancování hypotéky online

  1. Kontaktování poradce. Vaším prvním krokem by mělo být kontaktování poradce, který vám původní hypotéku vyřizoval. Zjistěte, jakou úrokovou sazbu vám banka nabízí. Následně se nezávazně informujte u konkurence, jaké podmínky by vám mohli nabídnout v případě refinancovat hypotéku? Pokud jiné konkurence nabízí výhodnější podmínky, můžete zkusit vyjednávat s vaším současným poskytovatelem úvěru. Není-li schopen vám udělat lepší nabídku, zřejmě se budete muset obrátit jinam.
  2. Refinancování novým produktem. Následuje žádost o nový finanční produkt za účelem refinancování. Potom musíte projít schvalovacím procesem nového poskytovatele půjčky. Důležitá je hlavně vaše celková bonita a hodnota zastavené nemovitosti. Pokud je vám úvěr a dokumenty pro refinancování schválen, v daném termínu finance načerpáte a použijete je ke splacení staré hypotéky. Splácení pak probíhá podle podmínek nové banky..

Mohu hypotéku refinancovat i v době fixace?

Fixační období hypotéky je doba, po kterou je úrok nastaven na danou hodnotu. Vy ani banka v této době nemůžete výši úroku změnit. Až toto období uplyne, banka vám nabídne novou úrokovou sazbu. Právě v té chvíli je vhodné se pustit do refinancování. Na konci fixačního období totiž můžete tuto změnu realizovat bez jakýchkoliv sankcí a velkých poplatků.

U většiny hypotečních úvěrů je tento krok možný. Pořádně si jej však rozmyslete. Kvůli sankcím a poplatkům, které vás při refinancování v době fixace čekají, může být tento čin dokonce prodělečný. Vždy však záleží na konkrétních podmínkách a na společnosti u které jste smlouvy podepsali.

Refinancování amerických a klasických hypoték?

Americká hypotéka je neúčelový hypoteční úvěr. Od klasické hypotéky se liší také délkou splatnosti, která je většinou kratší. Všechny rozdíly jsme pro vás důkladně popsali v článku Americká hypotéka vs. klasická hypotéka.

Důležité je však vědět, že americkou hypotéku je možné refinancovat opět pouze jinou neúčelovou hypotékou. Pokud byste k jejímu refinancování chtěli využít klasickou hypotéku, není to možné. Vhodné je opět vyčkat až na konec fixace a vyhnout se tak poplatkům či sankcím.

Jak na refinancování americké hypotéky

  1. Sledujte úrokové sazby. Mezi sazbami u amerických hypoték může být mnohem větší rozptyl než u hypoték klasických. Vyplatí se proto sledovat aktuální dění a jednotlivé nabídky pečlivě srovnat. Na stránkách mnoha bank je kalkulačka úrokových sazeb, kde si můžete spočítat své další splátky.
  2. Dejte pozor na poplatky. Než se do refinancování americké hypotéky pustíte, zjistěte, jestli s novou nabídkou nejsou spojené poplatky, které v takovém případě by ji ještě více zdražily.
  3. Spočítejte všechny náklady. Nezapomeňte v nákladech zohlednit třeba cenu za výmaz zástavního práva a zápis nového zástavního práva.

Zaujala vás možnost refinancování americké hypotéky? Nenechte si peníze utíkat kvůli nevýhodným splátkovým podmínkám vaší hypotéky. Určitě vás napadne způsob, jak je využít lépe. Vyzkoušejte proto náš srovnávač amerických hypoték a vyberte si takovou, díky které budete refinancovat výhodně.

MŮŽE BÝT POSTUP ZAMÍTNUT?

  1. Pokud banka nebo jiná organizace, kterou jste oslovili, zjistí, že jste trvalým neplatičem, pak vám bude refinancování půjčky s velmi vysokou mírou pravděpodobnosti zamítnuto.
  2. Odmítají také, pokud prodlení s půjčkou bylo delší než 2 měsíce a dlužník se nepokusil uhradit alespoň malou část vymáhaného dluhu.
  3. Dostat se z dluhové díry pomocí refinancování nebude fungovat, pokud vaše úvěrová smlouva obsahuje klauzuli zakazující předčasné splacení úvěru. Klient banky nebo mikrofinanční organizace je povinen oznámit přání splatit dluh s předstihem, a to minimálně 30 dnů předem. I to je třeba mít na paměti při rozhodování, zda svůj dluh refinancovat.

Komentované články

Nebankovní půjčky online ihned – základní podmínky věřitelů (6)

Spadnout do dluhové pasti je jednoduché a to ve hře nemusí být ani žádná půjčka. My se však dneska podíváme...

Co je MojeID a jak na něj? (4)

MojeID slouží na českém internetu od roku 2010 jako taková „internetová občanka“. Pomocí této služby...

Půjčka pro nezaměstnané neboli nebankovní půjčka bez práce. (3)

Pokud hledáte půjčku pro nezaměstnané, asi vás dnes trochu zklameme. Poté, co se pravidla pro nebankovní...

Přidat komentář

 ######     ###    ##     ## ##    ## ##    ## 
##    ##   ## ##   ##     ##  ##  ##  ###   ## 
##        ##   ##  ##     ##   ####   ####  ## 
##       ##     ## #########    ##    ## ## ## 
##       ######### ##     ##    ##    ##  #### 
##    ## ##     ## ##     ##    ##    ##   ### 
 ######  ##     ## ##     ##    ##    ##    ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře