Americká hypotéka vs klasická hypotéka - 4 hlavní rozdíly

Pokud hledáte úvěr na rekonstrukci nebo dokonce větší půjčku na novou nemovitost, určitě jste si už prohlídli nabídku bankovních hypotečních úvěrů. Kromě nich jste možná při hledání narazili také na výraz „americká hypotéka.“ Oba zmíněné typy půjčky mají kromě názvu společnou také to, že nabízejí větší částku než spotřebitelský úvěr. Tím však jejich podobnost končí. Přečtete si tři nejdůležitější rozdíly mezi klasickou a americkou hypotékou.

Americká hypotéka vs klasická hypotéka - 4 hlavní rozdíly

Hlavní rozdíl u americké hypotéky – výše příjmu, vlastních úspor a účel úvěru

Chcete klasickou hypotéku od bankovní společnosti? Nejdříve musíte zjistit, zda splňujete nové podmínky ČNB.

  • částka vaší půjčky nepřekročí devítinásobek vašeho ročního příjmu. Měsíční splátka pak nesmí překročit 45 % vašeho platu. Kromě toho musíte mít své úspory v částce 20 % z hodnoty nemovitosti.
  • Dále se se jedná o půjčku čistě účelovou. To znamená, že ji musíte použít pouze na koupení nového bydlení nebo rekonstrukci vašeho stávajícího domu či bytu. To, zda jste půjčku použili na zmíněný účel pak musíte doložit účtenkami za pořízené vybavení a provedené služby.
  • Klasická hypotéka je také spojena s poměrně zdlouhavým administrativním procesem. A stejně jako u jiné půjčky, i v případě, že čerpáte hypotéku od tradiční bankovní společnosti, může v případě problémů se splácením o svou nemovitost snadno přijít a společnost na vás nemusí poslat ani exekutora. Za hypotéku totiž zpravidla pořizovanou nemovitostí také ručíte.

Americká hypotéka - Druhou možností, jak získat úvěr v řádech sta tisíců až milionů korun je americká hypotéka. Na tuto nebankovní půjčku se vztahují pravidla ČNB pro poskytování nebankovního úvěru.

  • V určitých případech můžete dokonce získat americkou hypotéku bez doložení příjmu.
  • Hlavní rozdíl oproti tradiční hypotéce je ten, že je tato půjčka bezúčelová a nepotřebujete pro její získání žádné vlastní úspory.
  • Už v době žádosti o tuto půjčku však budete potřebovat vlastní nemovitost, kterou budete za tento úvěr v podobě americké hypotéky ručit.

Rozdíl v úrocích u obou hypoték

Jednou ze zásadních výhod tradiční hypotéky od bankovní instituce jsou výrazně nižší úroky. Faktorů, proč tomu tak je, existuje poměrně dost. Klasickou hypotéku budete s bankou vyřizovat klidně i několik měsíců. Žádost samotná obsahuje neuvěřitelnou hromadu papírování a zádrhelů. Však už jen zmíněné podmínky jejího schválení jsou poměrně náročné na splnění.

Oproti tomu poskytovatel americké hypotéky, ať už se jedná o banku či nebankovní společnost, na sebe bere výrazně větší rizika. Sice se s ní pojí menší administrativní zátěž a to pro obě zúčastněné strany, na druhou stranu však její příjemce není natolik prověřený, jako u klasické hypotéky. Společnost tak má menší záruku, že ji dlužník úspěšně splatí. Dále musíme počítat s tím, že je americká hypotéka bezúčelová, což znamená, že můžete tuto půjčku použít na podnikání. To opět zvyšuje riziko, že společnost o své finance přijde.

U klasické hypotéky je často pevně daná úroková sazba, kterou na určitou částku můžete získat, u americké hypotéky bývá úrok často založen na vaší individuální situaci a případně i na stavu vaší nemovitosti.

Doba splácení americké i tradiční hypotéky

Rozdíl je u těchto hypoték často i v době splatnosti. U americké hypotéky si totiž můžete zvolit maximálně 20letou splatnost, kdežto klasickou hypotéku můžete splácet klidně o deset let déle. Tím se můžou setřít i některé rozdíly ve výši úroků. Protože se ze zásady uvádí výše ročního úroku, každý rok splácení na víc vaší peněžence poměrně zásadně přitíží.

4 hlavní rozdíly mezi klasickou a americkou hypotékou

Půjčená částka 

Částku, kterou si můžete prostřednictvím klasické hypotéky obstarat, už jsme okrajově zmínili v prvním bodě. Jedná se v podstatě o několik faktorů počínaje vaším platem a ušetřenými penězi, konče celkovou cenou nemovitosti. Je tak těžké říct celkovou hodnotu, kterou od banky na nové bydlení získáte.

U americké hypotéky je tento výpočet mnohem jednodušší. Jedná se totiž o předem určené procento z hodnoty vaší nemovitosti. To se většinou pohybuje kolem 60 až 70 %.

Ať už si zvolíte kteroukoliv z těchto možností, nezapomínejte, že si nemusíte nutně půjčovat maximální schválitelnou částku. Pokud se dostanete do potíží se splácením, můžete přijít o střechu nad hlavou, proto volte takovou částku, kterou zvládnete splácet například v přechodném období bez zaměstnání nebo během dlouhodobější nemoci. Nezapomeňte ani na možnost pojištění půjčky.

Jaké máte zkušenosti s americkou nebo klasickou hypotékou vy? Ať už k financování vašeho bydlení zvolíte kteroukoliv z možností, které náš trh nabízí, přejeme vám šťastné bydlení.

Srovnání Amerických hypoték - květen 2019

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Rychlá nebankovní půjčka před výplatou jako ideální řešení finančních problémů

Potřebujete půjčku před výplatou nebo hledáte rychlé...

Půjčka bez doložení příjmů - co poskytovatelé půjček pokládají za pravidelný příjem?

Na nebankovní společnosti se lidé často obracejí až...

Přidat komentář

##    ## #### ##    ## ########  #######  
###   ##  ##  ###   ## ##       ##     ## 
####  ##  ##  ####  ## ##       ##     ## 
## ## ##  ##  ## ## ## ######   ##     ## 
##  ####  ##  ##  #### ##       ##  ## ## 
##   ###  ##  ##   ### ##       ##    ##  
##    ## #### ##    ## ########  ##### ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře