Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku splacenou a už se poohlížíte podruhé, protože například podnikáte a potřebujete finance na neočekávané výdaje? Právě pro vás by mohl být revolvingový úvěr tím pravým druhem nebankovní půjčky. Na rozdíl od klasických spotřebitelských úvěrů o něj totiž nemusíte žádat stále dokola a pokud jej čerpáte několikrát za sebou, jedná se stále o tu jednu půjčku.

Co je to revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Co je to revolvingový úvěr?

Hledáte půjčku, která vám umožní s částkou nakládat agilně podle vašeho uvážení? Potřebujete navíc jen čas od času pár tisícovek a nechcete se dostat do bludného kruhu mikropůjček, spotřebitelských úvěrů a nakonec slučování všech půjček, které jste si na své potřeby museli vzít? Revolvingový úvěr je je řešením všech potíží spojených s běžnými žádostmi.

Jak funguje revolvingový úvěr?

Pokud bychom použili k vysvětlení revolvingového úvěru oficiálně znějící definici, můžeme revolvingový úvěr popsat jako druh úvěru s možností jeho automatického obnovování. Můžete ho čerpat opakovaně ve stanoveném úvěrového rámce. To znamená, že se můžete se společností domluvit například na půjčce do limitu 50 000 kč. Z tohoto limitu pak může klient použít podle momentálních potřeb a uvážení.

Možnosti splácení revolvingového úvěru

Revolvingový úvěr pak můžete splácet stejně jako každou půjčku po měsíčních splátkách. Pokud čerpáte a zároveň splácíte z tohoto limitu například 15 000, můžete si kdykoliv půjčit další peníze až do vyčerpání celé finanční rezervu, na kterou jste se původně se společností domluvili.

V tomto případě by tak šlo o 50 000. Na rozdíl od mikropůjčky tak tento úvěr nemusíte mít splacený, abyste mohli od stejné společnosti čerpat další částku. Navíc v takovém případě ani nemusíte vyplňovat novou žádost a procházet procesem jejího schvalování.

Revolvingový úvěr versus kreditní karta

Podobným způsobem funguje například kreditní karta, prostřednictvím které můžete čerpat revolvingový úvěr u několika českých bankovních společností. Banky však revolvingový úvěr nabízejí nejčastěji podnikatelům a vlastnictví živnostenského listu si kladou jako podmínku k jejímu poskytnutí.

U revolvingového úvěru naopak bývají dražší poplatky za pozdější odeslání splátky. Proto je vhodný opravdu pro lidi, kteří si chtějí sem tam půjčit na netradiční výdaj, ale své finance mají dlouhodobě pod kontrolou.

Revolvingový úvěr jen pro podnikatele? Nikoliv!

Bankovní revolvingovou půjčku tak můžete nejčastěji použít na uhrazení větších faktur, nebo na doplnění skladových zásob. Nebankovní společnosti tuto půjčku naopak mohou poskytnout i fyzické osobě, v České republice se však zatím nejedná o příliš rozšířený typ úvěru.

Je pro vás tento typ půjčky vhodný? Otestujte se!

Pojďme si dát takový maličký testík. Položíme vám pět otázek a podle toho jak na ně odpovíte, vám řekneme, jestli a případně i kde, si tento úvěr vzít. Jdeme na to?

  1. Otravuje vás vyplňovat jednu žádost za druhou?
  2. Můžete si půjčku dovolit?
  3. Berete si půjčky na pokrytí vašich výdajů častěji?
  4. Máte vždy dostatek financí na splacení svých závazků?
  5. Máte své finance pod kontrolou, ale občas vás láká netradiční výdaj?

Pokud jste odpověděli zvlášť na otázky ohledně vaší finanční situace ano, mohl by právě vám přijít revolvingový úvěr vhod. Samozřejmě se stále jedná o nebankovní půjčku jako je každá jiná. Je tak důležité mít dostatek financí na její včasné splácení.

Podobný typ úvěru ve finančních institucích

Od Home Creditu si však můžete vzít kreditní kartu, která funguje na stejném principu. U Providentu i ostatních společností můžete čerpat na poměry nebankovních půjček velmi výhodný spotřebitelský úvěr, mikropůjčku nebo dokonce leasing.

Naopak zajímavou možností je čerpat revolvingový úvěr prostřednictvím kreditní karty u společnosti O2. Tuto půjčku však zaštiťuje Raiffeisen bank a jedná se tak znovu o klasickou bankovní půjčku, ač skrytou pod telefonním operátorem.

Nebankovní revolvingový úvěr si můžete vzít u Ferratum i Everyday+

Pokud však opravdu chcete vstoupit s nebankovní společností do smlouvy o revolvingovém úvěru, máte v současné době dvě zajímavé možnosti. První z nich je známá společnost finská Ferratum money. Známá je především tím, že před drahně lety uvedla na mezinárodní trh mikropůjčku, která po ní převzala jeden ze svých názvů – finská půjčka.

Ferratum recenze Ferratum
Vyplnit žádost
 

Ferratum nabízí revolvingový úvěr pod názvem Credit Limit do 50 000 korun. Svým novým zákazníkům nabízí Ferratum akci čerpat až zmíněných padesát tisíc korun na dobu třiceti dní zdarma. Od 31. dne vás pak při této částce vyjde denní úrok na 141.65 korun, což představuje RPSN 262.91 %.

Druhou nebankovní možností revolvingového úvěru, kterou český trh nabízí, je společnost Everyday+. Tuto půjčku nabízí za velmi podobných podmínek. I zde můžete čerpat finance v maximálním rámci 50 000 korun na účet s měsíční úrokovou sazbou ve výši 20 % a s RPSN 519 %. Stejně jako u Ferratum, i u Everyday+ můžete mít tuto půjčku zdarma, když půjčenou částku zaplatíte do 30 dnů.

Měsíční splátka i úrok podle momentálního čerpání

Určitě jste si všimli, že jsme sice v příkladech uvedli úrok i RPSN, ale nemluvili jsme o počtu měsíců ani o měsíčních splátkách, které u těchto společností s volbou revolvingového úvěru získáte. Na rozdíl od klasického spotřebitelského úvěru totiž záleží opravdu jen na vás.

Plaťte jen to, co opravdu využíváte

Protože u revolvingového úvěru většinou čerpáte jen část z peněz, které si můžete využít, splátka se odvíjí od peněz, které čerpáte zrovna teď. To znamená, že v případě že z možnosti 50 000 korun momentálně čerpáte například jen pět tisíc, měsíční splátka se bude pohybovat podle té které společnosti v rozmezí 10 – 15 % těchto peněz.

Pokud se rozhodnete půjčit si víc, splátka se vám poměrově navýší. Pokud naopak zrovna nečerpáte ani korunu, neplatíte ani žádné poplatky.

Jak zrušit revolvingový úvěr

Pokud máte revolvingové úvěry u jedné ze zmíněných nebankovních společností nebo snad dokonce u banky a chcete ho z jakéhokoliv důvodu zrušit, budete muset podat písemnou výpověď smlouvy. To můžete udělat samozřejmě kdykoliv, musíte mít však veškeré finance srovnané a nesmíte společnosti už nic dlužit.

Pokud jste smlouvu o revolvingovém úvěru uzavřeli nedopatřením například na ulici, máte možnost od ní do 14 dnů odstoupit bez udání důvodu. Musíte vrátit pouze peníze, které jste případně čerpali a případně i úrok za dobu, po kterou jste částku měli půjčenou.

Komentované články

Nebankovní půjčky online ihned – základní podmínky věřitelů (6)

Spadnout do dluhové pasti je jednoduché a to ve hře nemusí být ani žádná půjčka. My se však dneska podíváme...

Co je MojeID a jak na něj? (4)

MojeID slouží na českém internetu od roku 2010 jako taková „internetová občanka“. Pomocí této služby...

Půjčka pro nezaměstnané neboli nebankovní půjčka bez práce. (3)

Pokud hledáte půjčku pro nezaměstnané, asi vás dnes trochu zklameme. Poté, co se pravidla pro nebankovní...

Přidat komentář

######## ########  #######  ######## ##     ## 
   ##    ##       ##     ## ##       ##     ## 
   ##    ##       ##     ## ##       ##     ## 
   ##    ######   ##     ## ######   ######### 
   ##    ##       ##  ## ## ##       ##     ## 
   ##    ##       ##    ##  ##       ##     ## 
   ##    ########  ##### ## ######## ##     ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře