Co je MojeID a jak na něj?

MojeID slouží na českém internetu od roku 2010 jako taková „internetová občanka“. Pomocí této služby se můžete snadno přihlásit na spoustu diskuzních fór nebo e-shopů. Samozřejmě jej používají také některé nebankovní společnosti pro ověření klientů nebo Účtenkovka pro ověření totožnosti výherců. MojeID je svým způsobem také náhrada milionů hesel a dalších přihlašovacích údajů ke všemožným službám.

Jak MojeID funguje a k čemu je?

Určitě už jste se někdy k nějakému webu přihlašovali přes svůj účet na Facebooku nebo dokonce na Googlu. MojeID je vlastně něco podobného. Slouží jako elektronická identita, pomocí které se můžete přihlásit na každý web, který ji podporuje, avšak bez rizika spojeného s přihlašováním přes výše zmíněné účty u nadnárodních společností, které přihlašováním k cizím webům vystavujete ohrožení.

MojeID může urychlit žádost o online půjčku, stejně jako potvrdit identitu v jakékoliv další online situaci.

MojeID jako podpis ve virtuální realitě

MojeID navíc slouží také jako ověření vaší totožnosti ve virtuálním světě a může tak v mnoha situacích sloužit jako podpis. Tato služba vám tak může ušetřit spoustu času, který byste bez ní museli strávit například na cestě na CzechPoint pro ověření vašeho vlastnoručního podpisu na papíře
(i když této cestě se pravděpodobně stejně alespoň jednou při nejvyšším stupni ověření svého účtu nevyhnete). Může tak sloužit nejen pro usnadnění nákupu či žádosti o spotřebitelský úvěr, ale také například pro snadnější komunikaci s některými úřady.

Založení účtu MojeID krok za krokem


Založení účtu u MojeID rozhodně není nijak složité. Probíhá přímo na webu mojeid.cz a nestojí ani korunu. Jak na něj?

  • Účet můžete založit přes Facebook, Google nebo LinkedIN
  • Pokud máte doménu, můžete se registrovat prostřednictvím doménového registru
  • Další možnost registrace je přes formulář na webu MojeID

Registrace přes MojeID krok za krokem

  • Zvolíte si uživatelské jméno. To může obsahovat malá písmena, číslice, pomlčka uprostřed jména
  • Vyplníte jméno a příjmení společně s e-mailem či telefonem
  • Doplníte svou korespondenční adresu
  • Do žádosti zadáte PIN1 z e-mailu
  • PIN2 dostanete prostřednictvím SMS
  • PIN3 vám doručí pošta na vyplněnou adresu
  • Účet můžete používat po vložení PIN3 na diskuzních serverech
  • Pro komunikaci s úřady musíte totožnost potvrdit na CzechPointu

MojeID jako oficiální potvrzení totožnosti

Prostřednictvím služby MojeID je možné komunikovat i s některými úřady.
K tomu však budete potřebovat dodatečné ověření, které je možné vyřídit přes internet pouze v případě, že jste majiteli datové schránky. V opačném případě budete muset zajít na libovolný CzechPoint.

O samotnou validaci si požádáte na svém účtu v MojeID, konkrétně v sekci Nastavení / Žádost. Služba vám poté vygeneruje PDF dokument, který budete muset potvrdit svým ověřeným podpisem.

To uděláte právě na zmíněném CzechPointu, na poště nebo na obecním úřadě a tento podepsaný a ověřený dokument donesete na validační místo MojeID nebo jej, v případě, že máte ověřený elektronický podpis, odešlete na provozovatele této služby – sdružení CZ.NIC prostřednictvím datové schránky.

Hrajete Účtenkovku? Bez MojeID výhru nezískáte

Kromě internetové komunikace s úřady se MojeID hodí i v okamžiku, kdy vyhrajete peníze v loterii Účtenkovka, kterou provozuje Ministerstvo financí společně se sázkovou společností Sazka.

Jakoukoliv výhru nad 20 000 korun si totiž můžete nechat pouze poslat na bankovní účet a to až ve chvíli, kdy svou totožnost ověříte právě prostřednictvím MojeID a to v největším stupni ověření.

MojeID – bezpečí a jistota v moři internetu

MojeID provozuje sdružení CZ.NIC. Toto sdružení právnických osob existuje od roku 1998 a jeho hlavní činností je provozování registru internetových domén.

Dále provozuje na základě pravomoci od Ministerstva vnitra ČR národní bezpečnostní tým CSIRT.cz, který se od roku 2011 podílí na zabezpečení kybernetické bezpečnosti na sítích, které jsou provozované na území České republiky.

S MojeID už si nemusíte pamatovat tisíc hesel

Služba MojeID je tak jeden z nejbezpečnějších způsobů přihlašování se na různé internetové stránky, který vám usnadní věčný boj se zapamatováním hesel a přihlašovacích údajů.

Samozřejmě se nejedná o jediný způsob, jak si hesla bezpečně ukládat.

Správci hesel vám tají mohou usnadnit práci s internetem

Na internetu můžete najít spoustu takzvaných správců hesel či trezorů, které vaše přihlašovací údaje šifrovaně ukládají ať už na serveru nebo přímo ve vašem počítači.

Tito správci o něco zvyšují vaši kybernetickou bezpečnost, i k nim je však nutné přistupovat s rozumem.

Správci hesel – kterého si vybrat?

Jedná se například o LassPass nebo 1Passport a v našem seriálu na téma internetové bezpečnosti si o nich ještě určitě řekneme více.

MojeID má však tu výhodu, že se jedná o jediný přihlašovací údaj, který propojuje veškeré podporované weby a navíc se jedná o českou službu provozovanou těmi nejpovolanějšími na poli internetové bezpečnosti.

Internetová občanka je čím dál tím populárnější

MojeID je jakožto „internetová občanka“ čím dál tím populárnější. Uživatele získává nejen díky své univerzálnosti, ale v posledních letech tuto službu čím dál tím více využívají obce pro komunikace se svými občany.

Možná i díky tomu tato služba v únoru letošního roku překročila hranici 600 tisíc uživatelů. Není se čemu divit. MojeID šetří spoustu práce jak uživatelům, tak poskytovatelům služeb, kteří díky možnosti této registrace na své weby nemusí tolik řešit práci se zabezpečením uživatelských dat a současně se tím mohou zbavit i povinností s jejich správou souvisejících.

Kde můžu MojeID použít?

Webových stránek, e-shopů a úřadů, kde je možné tuto službu používat jsou stovky a jejich seznam najdete přímo na webu MojeID. Patří mezi ně například Alza.cz, CZC.cz nebo iDnes a mnoho, mnoho dalších.

Čtyři hlavní důvody, proč se u MojeID registrovat

  1. Lepší přehled o vašich údajích – pod MojeID máte své osobní údaje na jednom místě a můžete je kdykoliv upravit nebo smazat. Nemusíte své údaje upravovat nebo mazat na desítkách webů, které používáte, ale veškeré změny či úpravy uděláte přímo na svém účtu u MojeID
  2. Jednoduché přihlašování téměř všude – nejdůležitější české weby používají právě MojeID. Pokud si zde založíte účet, nebudete už se muset zdržovat zdlouhavými registracemi na webech, kde chcete diskutovat či nakupovat
  3. Bezpečnost – pokud už máte někomu svěřit své osobní údaje, CZ.NIC je vhodným kandidátem. Jedná se o registrátora domén s pověřením Ministerstva vnitra a o sdružení, které se velmi angažuje v šíření osvěty o kyberbezpečnosti
  4. Vyhnete se osobnímu zřizování účtů u řady institucí – zvlášť ty z ranku e-governmentu trvají na osobním podpisu a vyřízení. S MojeID vám stačí založit jeden účet, ověřit jej svým podpisem a pak tuto službu můžete využívat i pro jednání s těmito službami.

 

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

##     ##    ###    ##     ## ########  ######  
##     ##   ## ##    ##   ##  ##       ##    ## 
##     ##  ##   ##    ## ##   ##       ##       
##     ## ##     ##    ###    ######    ######  
 ##   ##  #########   ## ##   ##             ## 
  ## ##   ##     ##  ##   ##  ##       ##    ## 
   ###    ##     ## ##     ## ########  ######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře

MP 2021-01-30 12:32:06 #172
Moje ID je jedno veliký neštěstí. Zabezpečen je potřeba mít bankovní účet, tam kde o nic nejde, nevím proč to mají tak zabezpečený. Nemohu se přihlásit ani ke svému účtu ne stránkách UP. Werich to řekl dobře: Doj blbci funkci a vymyslí lejstro, V tomto případě ID
Odpověď
Jiří Bilík 2018-11-05 14:42:34 #19
Rozhodně nedoporučuji používát Autentizaci přes mobil. V případě chyby příjdete o celý přístup MojeID bez možnosti přívětivého odblokování. (Tedy pokud nepočítám ověření na úřadě a odasílaní někam do P….). Dokud MojeId nedořeší přívětivě tento problém, nedoporučuji používat vůbec.
Odpověď
Ivča 2018-07-20 16:05:45 #12
Nejsem si jista jestli je to opravdu bezpecne? Jeste nekdo vyuziva MojeID?
Odpověď
Oskar 2018-06-27 15:13:18 #10
Pred nekolika lety skoro nikdo nemel mojeID, soucasne se prihlasuji pomoci MojeId na nekolik serveru, aje to fakt pohodlne.
Odpověď