Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo jste si v tísni sjednali nevýhodnou půjčku, která vás teď měsíc co měsíc trápí a vysává? Naštěstí existuje řešení. Váš stávající úvěr můžete refinancovat a získat tak nižší splátky či výhodnější dobu splácení. Jaké jsou výhody a možnosti, když se chcete pustit do refinancování úvěru?

Vysoké splátky úvěru? Řešením je refinancování

Co je refinancování půjčky a úvěru?

Refinancování je finanční služba, kdy klient splácí starý, méně výhodný úvěr novým, který by vám měl v ideálním případě nabídnout výhodnější podmínky. V určitých situacích je dokonce možné získat nový úvěr na vyšší částku, pokud to vaše finanční situace dovolí.

Je velmi důležité zdůraznit rozdíl mezi konsolidací a refinancováním. Takovým rozlišovacím znakem je, že při refinancování si klient vezme výhodnější úvěr, aby ten starý úspěšně splatil. Konsolidace půjček spojuje několik půjček do jedné, což umožňuje snížit konečné úroky ze splátek.

Níže naleznete pět důvodů, proč se pustit do refinancování.

1. Změna výše měsíční splátky.

Pokud si z nějakého důvodu nemůžete dovolit pravidelně platit měsíční splátku v původní výši, je refinancování správnou volbou. V případě převodu úvěru k jiné finanční instituci můžete dosáhnout snížení splátek. Pokud jste naopak v práci povýšili a disponujete teď větším množstvím finančních prostředků, možná byste raději posílali vyšší splátky které můžete splatit rychleji. Úspora za měsíc může dosáhnout až 1 000 kč.

2. Výhodnější úroková sazba.

Výše úrokové sazby se neustále mění a vyvíjí. Hlavně u nebankovních společností můžete narazit na velké rozdíly v její výši. Vyplatí se proto sledovat nabídku konkurenčních finančních společností a neustále srovnávat. I v tomto případě je pro vás refinancování výhodné, pokud jste si finančně polepšili. S vyšším platem je spojena lepší bonita. Díky ní vám společnosti mohou nabídnout výhodnější úrok.

3. Změna doby splatnosti.

Ta samozřejmě úzce souvisí s měsíční splátkou. Pokud potřebujete splácet měsíčně menší částku, doba splatnosti se prodlouží. Pokud naopak můžete splácet víc, doba splatnosti bude kratší a úvěr se vám podaří rychleji uhradit. Výhodu vám pomůže vypočítat úvěrová kalkulačka.

4. Nové datum splatnosti.

Pokud vám výplata chodí na účet k 15 dni v měsíci, zatímco splátku musíte uhradit do 10. dne v měsíci, je jasné, že vám stávající stav nevyhovuje. Refinancování vyřeší i tento problém. S novou společností se můžete domluvit na jiném datu splatnosti.

5. Finanční úspora.

Možná jste si stávající půjčku brali na rychlo a neuvědomili jste si, na kolik vás vyjdou všudypřítomné poplatky. S refinancováním se jich můžete zbavit. Další úspory dosáhnete změnou úrokové sazby na výhodnější.

Podmínky refinancování úvěrů

Jaké podmínky musíte splnit, abyste mohli svůj úvěr refinancovat? Jsou velmi podobné podmínkám pro získání půjčky se splatností na několik měsíců. U různých společností se však mohou lišit. Proto vždy důkladně prostudujte dostupné materiály a půjčky si mezi sebou srovnejte.

  • Věk nad 18 let.
  • Způsobilost k právním úkonům.
  • Včasné splácení současného úvěru.

Jaké finanční produkty mohu refinancovat?

Refinancovat můžete prakticky všechny typy úvěrů. Nebankovní půjčky, krátkodobé a rychlé úvěry, kreditní karty, online půjčky bez registru nebo třeba meziúvěr ze stavebního spoření. Je však dobré myslet na to, že u půjček krátkodobého charakteru se refinancování moc nevyplatí. Než stihnete vybrat nový finanční produkt a vyřídit všechny potřebné náležitosti, půjčku už pravděpodobně budete mít splacenou.

Refinancování je samozřejmě možné i u hypoték. Tomu jsme se věnovali v článku o refinancování hypotéky.

Refinancování půjček krok za krokem

  1. Zjistěte váš současný stav.
  2. Je vaše úroková sazba fixována k pevnému období? Pokud ano, většinou se vyplatí s refinancováním počkat na konec fixačního období, a tak se vyhnout pokutám a sankcím. Dále také potřebujete vědět, jaký je aktuální zůstatek vašeho úvěru. To můžete zjistit v internetovém bankovnictví nebo na infolince vaší finanční instituce.
  3. Vyberte si nový finanční produkt.
  4. Tady vám dobře poslouží srovnávače půjček. Nezaměřujte se jen na úrokovou sazbu nového úvěru, důležité je také RPSN a podmínky splácení.
  5. Refinancujte.
  6. Zažádejte si o vybraný finanční produkt. Zajímejte se o to, jakým způsobem bude refinancování probíhat. Společnost vám většinou pošle peníze na účet a o doplacení původního úvěru se budete muset postarat sami. Tím zaniknou závazky spojené s původní půjčkou. Určitě je dobré ověřit, zda už opravdu nic nedlužíte. Společnost, která vám zajišťuje nový úvěr, bude chtít vidět potvrzení, že máte vše splaceno. To můžete zaslat online od určité lhůty, často například do 30 dnů. Toto potvrzení by vám měla vaše původní banka zaslat automaticky.

S refinancováním půjčky můžete ušetřit i vy. Než se do něj ale pustíte, propočítejte si, zda je pro vás opravdu výhodné. Nezapoměňte pečlivě srovnat nabídky jednotlivých společnosti a pak už se jen těšte z nižších splátek nebo výhodnější úrokové sazby.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Komentované články

Nebankovní půjčky online ihned – základní podmínky věřitelů (6)

Spadnout do dluhové pasti je jednoduché a to ve hře nemusí být ani žádná půjčka. My se však dneska podíváme...

Co je MojeID a jak na něj? (4)

MojeID slouží na českém internetu od roku 2010 jako taková „internetová občanka“. Pomocí této služby...

Přidat komentář

##     ## #### ##     ## ######## ##    ## 
##     ##  ##   ##   ##  ##       ##   ##  
##     ##  ##    ## ##   ##       ##  ##   
#########  ##     ###    ######   #####    
##     ##  ##    ## ##   ##       ##  ##   
##     ##  ##   ##   ##  ##       ##   ##  
##     ## #### ##     ## ######## ##    ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře