Pomohou bance k ověření klienta záznamy v registru dlužníků? Registry dlužníků NRKI, BRKI a SOLUS

Kontrola registru dlužníků je krok, bez kterého se většina nebankovních institucí při vyřizování vaší žádosti o půjčku nevyhne. Registrů je však jen u nás nepočítaně, avšak jen několik z nich je opravdu důvěryhodných. Pojďte si přečíst něco o tom, které registry jsou směrodatné, kde je registr dlužníků k nahlédnutí a také na to, za jakých podmínek se můžete jakožto případný bývalý dlužník z registru dostat.

Jak zjistit své údaje z registru dlužníků?

Co jsou registr dlužníků?

Registr dlužníků je zdrojem ověřených informací, které mohou být rozhodující v řadě situací, kdy je žádoucí vyvarovat se uzavírání smluvního vztahu s osobou v exekuci. Informace shromážděné v registrech o platební morálce fyzických osob, které v minulosti čerpali jakoukoliv půjčku, nebo třeba jen vlastnili kreditní kartu, či paušál na telefon. V registru se zájemcům z řad pověřených institucí zobrazují informace o tom, jak lidé zvládnou své závazky splácet. Záznam v registru však nemusí mít pouze notorický dlužník. Do registru se dostanou všichni, kdo o půjčku v minulosti žádali, a to i v případě, že se ji nakonec rozhodli nečerpat.

Seznamy z registru dlužníků v české republice

V České republice máme mnoho bankovních a nebankovních registru dlužníků, ale k těm, kterým můžeme věřit, patří pouze tři. Jedná se o BRKI (bankovní registr klientských informací), NRKI (Nebankovní registr klientských informací) a SOLUS. Pokud plánujete čerpat půjčku od nebankovní společnosti, bude si tato instituce před schválením vaší žádosti pravděpodobně prohlížet poslední dvě zmíněné databáze dlužníků, protože k bankovnímu registru klientských informací mají přístup pouze v jeho názvu zmíněné bankovní instituce. Právě registry jsou jedním ze způsobů, kterým si nebankovní společnost ověří vaši bonitu. Pojďme se právě na tyto zásadní registry podívat blíže.

NRKI

Nebankovní registr klientských informací slouží k prověření bonity a platební morálky klientů leasingových a dalších nebankovních společností. Od roku 2004 jej provozuje sdružení právnických osob Czech Non-Banking Credit Bureau (CNCB). Účel této společnosti je shromažďování informací a jejich vzájemné sdílení mezi zaregistrovanými společnostmi. Těch je v momentálně 43  v ČR. Pokud tak budete žádat o leasing na nový automobil, spotřebitelský úvěr na rekonstrukci, nebo třeba jen o půjčku před výplatou, nejenže si vás společnost v tomto registru prověří, ale současně do něj uvede, že jste o půjčku žádali, a to nehledě na to, zda si ji nakonec vezmete. To však nemusí být nutně negativní. Jak si však řekneme v článku o budování pozitivní úvěrové historie, nemusíte se toho vůbec děsit. Záznam v registru dlužníků totiž nemusí být vždy špatný.

BRKI

Bankovní registr klientských informací provozuje CBCB (Czech Banking Credit Bureau). Tento registr shromažďuje informace o klientech všech bank na území ČR a pouze těmto bankám údaje sděluje. Ať už jste v minulosti čerpali u bankovní společnosti jakýkoliv finanční produkt, je vaše historie jeho splácení po určitou dobu zaznamenaná právě v BRKI.

SOLUS

SOLUS je zkratkou Sdružení na ochranu leasingu a úvěru spotřebitelům. Na rozdíl od předchozích registru solus tento sdružuje kromě samotných poskytovatelů úvěrů také například telefonní operátory nebo společnosti poskytující domácnostem energii. Do tohoto registru se tak může snadno dostat úplně každý, stačí se platbou pravidelných účtů zpozdit o 30 dnů.

STAV registru dlužníků - JAK ZJISTÍM stav svých registrů?

Pokud se vám přes poměrně dobrou bonitu nedaří získat nebankovní půjčku, nebo chcete mít jen jistotu, že aktuálně nikde nic nedlužíte, můžete si o výpis ze zmíněných registrů dlužníků požádat. Nejjednodušeji můžete podat žádost u SOLUS, kde můžete vyplnit elektronickou žádost online a výpis získáte prostřednictvím SMS. K tomu však budete potřebovat vlastní bankovní účet, přes který zašlete třicetikorunový poplatek a zároveň tím ověříte svou totožnost. Poté vám ještě zavolá operátor společnosti a znovu si ověří, že se jedná opravdu o vás a na základě tohoto rozhovoru obdržíte takzvaný SIN kód, na jehož základě se dostanete na webu společnosti ke svým údajům.

Pokud chcete získat svůj výpis z BRKI nebo NRKI, musíte o něj požádat osobně na centrále CNBC / CBCB na Praze 4, přesná adresa, na které si můžete o výpis požádat je Na Vítězné pláni 1719/4 (Praha). Výpis z registru dlužníků, resp. registru exekucí není možné zdarma získat, dle vyhlášky je vždy zpoplatněn.

JAK DLOUHO JE MŮJ ZÁZNAM K NALEZENÍ?

U SOLUS dochází k výmazu z registru nejpozději do tři let od uhrazení dlužné částky. Pokud se jednalo o dluh u telefonního operátora, nebo distributora energií, dojde k vymazání do jednoho roku od uhrazení dlužné částky. U bankovního a nebankovního registru mohou dlužníci zůstat v registru až po dobu čtyř let od ukončení smlouvy s institucí, u které se do problematické situace dostali.

Pokud jste se do negativního registru z jakéhokoliv důvodu dostali, a na vymazání spěcháte, můžete si v případě, že máte všechny závazky po splatnosti uhrazené, požádat o vymazání údajů, jedná se však o zdlouhavý proces.

Ani negativní zápis v registru dlužníků však nemusí být nutně stopkou k získání úvěru. V našem srovnávačí rychlých půjček si můžete najít společnosti, které ke každému žadateli přistupují individuálně a přihlíží i k tomu, jak starý záznam je a zda došlo k uhrazení dluhu, případně za jak dlouhou dobu.

Registry dlužníků a GDPR

GDPR nemá na registry klientských informací zásadní vliv. Můžete se však pomocí tohoto nařízení na konkrétní registr obrátit a o výmaz požádat a pokud vaši žádost odmítne, můžete svůj problém konzultovat s UOOU.

Žádost o výpis z registru dlužníků můžete podat například na webu Kolikmam.cz, který sdružuje údaje z bankovního i nebankovního registru klientských informací.

Pokud stojíte o výpis z rejstříku SOLUS, můžete o něj požádat přes webové stránky tohoto sdružení na adrese solus. cz.

Pozor na podvodné registry

Finanční situace je pro lidi citlivé téma. Není divu, že se jí snaží využít také mnozí podvodníci. Nejznámějším z nich je CERD, který nemá smlouvu s žádnou významnou finanční institucí a ani není Českou republikou jako registr dlužníků uznán. Často však lidem zasílá upomínky a zpoplatněnou možnost získat z tohoto „registru“ výpis, který však nikdo neuzná a nic neznamená.

Právě před CERD vydal v minulém roce varování také úřad pro ochranu osobních údajů.

CERD však není jedinou podvodnou institucí, která se může snažit pod záminkou upomínek a falešných slibů o bezdlužnosti z lidí vylákat peníze. Proto si vždy poctivě prověřujte, komu své finance zasíláte a zda za ně opravdu proklamovanou službu získáte. U registrů dlužníků je to jednoduché. Uznaná společnost shromažďující klientské informace vás sama neosloví a na českém trhu existují pouze tři a to NRKI (provozován společností Czech Non-Banking Credit Bureau), BRKI (pod společností Czech Banking Credit Bureau) a SOLUS (zájmové sdružení právnických osob).

Na pozoru byste se měli mít i u společností, které vydávají půjčky bez nahlížení do veřejných registrů dlužníků. To dlužníkovi hrozí velkými problémy. Existuje také riziko, že se jedná o podvodníky, kteří se v budoucnu mohou kvůli nesmírnému zájmu dostat do dluhové díry.

Mikropůjčky poradna

Nebankovní půjčky online ihned – základní podmínky věřitelů

Spadnout do dluhové pasti je jednoduché a to ve hře...

Bonita klienta - co to je? Co tento ukazatel ovlivňuje při získávání úvěru

Pokud žádáte o půjčku, právě vaše bonita neboli úvěrová...

Půjčka 10000 kč ihned na účet - nejlepší nabídky od věřitelů

Mikropůjčka je velmi specifickým a oblíbeným druhem...

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

 ######     ###    ######## ##     ##  ######  
##    ##   ## ##        ##  ##     ## ##    ## 
##        ##   ##      ##   ##     ## ##       
##       ##     ##    ##    ##     ## ##       
##       #########   ##     ##     ## ##       
##    ## ##     ##  ##      ##     ## ##    ## 
 ######  ##     ## ########  #######   ######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře

Petr Rysavy 2019-02-23 10:22:31 #28
Prosím o náhled do registru dlužníků
Odpověď