Pozitivní úvěrová historie - co je a proč ji budovat?

Možná se vám to už také stalo. Žádali jste o leasing na auto či snad dokonce o hypotéku na nové bydlení a nezískali jste ji, přestože jste ještě nikdy žádnou půjčku nečerpali, účty platíte včas a po jejich zaplacení vám z výplaty na pokrytí dalších věcí zbývá víc než dostatek financí. Pojďme se podívat na to, jak může k podobné situaci dojít, a především na způsob, jak se jí při žádostech o důležitou půjčku vyhnout.

Co je pozitivní úvěrová historie a proč ji budovat?

proč budovat úvěrovou historii

V České republice existují tři registry dlužníků. Jedná se o BRKI, NKRI a SOLUS. Tyto registry shromažďují informace o naší finanční historii a sdílí je s finančními institucemi ve chvíli, kdy si požádáme o půjčku. Právě registry si většina společností zkontroluje jako první. Proč v nich mít záznam?

  • Pozitivní záznam v registrech dlužníků zvyšuje vaši bonitu
  • Společnost podle pozitivního záznamu pozná, že splácíte, co si půjčíte
  • S pozitivní historií v registrech dlužníků získáte větší šanci získat americkou hypotéku či leasing neboli půjčku na auto
  • Pozitivní platební historie snižuje vysoké nároky v ostatních bodech, z nichž se počítá bonita
  • S pozitivními záznamy v registru dlužníků nebankovní společnosti zjednodušíte práci a tím se samotné schválení žádosti zrychlí

Jak na pozitivní finanční historii

Naše údaje zůstávají v úvěrových registrech obvykle čtyři roky od chvíle, kdy skončí smlouva s institucí, u které jsme měli sjednaný finanční produkt. Navíc se do registrů ukládá vše včetně žádostí o úvěr, které jsme si v průběhu jejich zpracování rozmysleli, nebo které nám dotyčná instituce z jakéhokoliv důvodu zamítla.  Proto je důležité začít se na větší úvěr připravovat klidně i několik let dopředu, a to samozřejmě v první řadě včasným splácením všech našich závazků, ale také vytvořením pozitivní úvěrové historie.

Mikropůjčka jako nejsnadnější způsob budování pozitivní úvěrové historie

Pokud žádné vroubky ve své úvěrové historii nemáte, nebo se vám jich podařilo úspěšně zbavit, je na čase začít pracovat na pozitivní historii, aby společnosti při kontrole registrů neviděli nic jiného než to, jakou perfektní platební morálku máte. Ovšem skvělou úvěrovou historii bez půjček nezískáte.

Pokud však plánujete jen tu svou jednu velkou půjčku třeba na rekonstrukci nebo automobil a potřebu půjčovat si menší částku necítíte, může vám s vybudováním pozitivní historie pomoci mikropůjčka online.

Pozitivní historie s mikropůjčkou už za jediný měsíc

Mikropůjčka je ideální nejen jako rychlá finanční pomoc před výplatou, ale také právě jako prostředek pro vybudování příkladné platební historie. Můžete si totiž půjčit třeba jen dva tisíce, do měsíce je splatit a tím snadno získáte první pozitivní hodnocení. Pokud si do budoucna chcete vzít spotřebitelský úvěr v částce nad sto tisíc, můžete postup zopakovat, aby mohli společnosti na první pohled poznat, že své závazky splácíte za všech okolností bez okolků a v domluveném termínu.

Jak se zbavit negativní úvěrové historie

Pokud máte záznam v BRKI, můžete o smazání také požádat, ale většinou se takové žádosti s velkým úspěchem nesetkávají. Stejně tak i SOLUS a NRKI mají pro mazání negativních záznamů své interní předpisy a s žádostí o výmaz zvlášť z registru SOLUS zdaleka neuspěje každý. Pokud se stane, že byste s žádostí o smazání neuspěli a záznam v registru byl natolik zásadní, že vám kvůli němu společnosti už půjčit nechtějí, budete muset počkat. Záznam se totiž maže po dvou letech od splacení posledního závazku.

Co je scoring a čím je ovlivněn?

V nebankovním sektoru se stejně jako v bance používá pro schvalování půjček a často i pro nastavení úrokové sazby tzv. scoring neboli bodové hodnocení klienta, které se určuje podle jeho celkové bonity. Právě úvěrová historie je u většiny společností jedním z nejzásadnějších bodů pro hodnocení klienta pro a jeho finální scoring, proto se její optimalizaci rozhodně nevyplatí podceňovat.

Na toto finální hodnocení má vliv řada faktorů, od vašeho vzdělání a rodinného stavu až právě po úvěrovou historii a například i to, jestli máte možnost kontokorentu nebo čerpání peněz z kreditní karty. 

 

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

##     ## ##     ## ########  ######## ##     ## 
##     ## ##     ## ##     ## ##       ##     ## 
##     ## ##     ## ##     ## ##       ##     ## 
##     ## ##     ## ##     ## ######   ##     ## 
 ##   ##  ##     ## ##     ## ##       ##     ## 
  ## ##   ##     ## ##     ## ##       ##     ## 
   ###     #######  ########  ########  #######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře