Popularita internetového bankovnictví stále stoupá – co o něm nevíte?

Pamatujete si ještě pravidelné placení účtů prostřednictvím složenky? Většina dnešních třicátníků v dospělosti už tuto nepříjemnost nezažila. Internetové bankovnictví je na pozvolném vzestupu od konce devadesátých let a dnes je na poli převodu peněz novým standardem. Kromě samotného převodu peněz mezi účty dnes internetové bankovnictví nabízí i další služby na úrovni pobočky, včetně uzavírání půjček nebo pojištění. Nebankovní úvěr, natož mikropůjčku, je bez něj v dnešní době téměř nemožné získat.

Popularita internetového bankovnictví stále stoupá – co o něm nevíte?

Historie internetového bankovnictví

Internetové bankovnictví se u nás začalo postupně objevovat už v roce 1998. První s ním přišla společnost FIO banka, tenkrát družstevní záložna. V elektronickém bankovnictví bylo možné převádět peníze na jiný účet prostřednictvím elektronického podpisu. K rozšíření tohoto trendu přispěla však až tehdejší eBank (která se v roce 2008 transformovala na Raiffeisenbank). Na přelomu tisíciletí se k tomuto trendu postupně začaly přidávat i tradiční bankovní instituce v čele s komerční bankou.

Někdy touto dobou internetového bankovnictví v jeho tehdejší nemotorné podobě využívalo něco kolem 10 % bankovních zákazníků. V dnešní době bychom jen těžko hledali někoho, kdo těchto služeb nevyužívá. Staly se tak samozřejmou a přirozenou součástí našeho života, že často zapomínáme na jeho rizika.

Zabezpečení a rizika internetového bankovnictví

Každá banka má svůj specifický přístup do své internetové bankovní aplikace. K některým se musíte přihlásit prostřednictvím bezpečnostní SMS, jinde vám stačí vaše unikátní přihlašovací jméno a heslo. Přestože druhý způsob přístupu k účtu na první pohled nevypadá právě bezpečně, nemusíte se ani v tomto případě bát, protože potvrzení bezpečnostní SMS budete potřebovat při samotném převodu peněz na jiný účet.

Největší rizika internetového bankovnictví:

  • Nepozornost jeho každodenních uživatelů. Právě na naši nepozornost spoléhají útočníci, kteří nás bombardují jedním e-mailem za druhým. „Váš účet je v ohrožení, přihlaste se a změňte své přihlašovací údaje zde“, je oblíbenou zprávou těch, kteří se snaží k vašim penězům co nejsnadněji dostat.
  • Chození na bankovnictví přes odkaz v e-mailu. Přestože nás před tímto typem útoku často varuje i banka samotná, čas od času může člověk zpanikařit a podvodníkovi nalítnout. Proto si pamatujte. Na své bankovnictví nikdy nechoďte přes odkaz. A vždy před zadáním hesla v adresním řádku pečlivě zkontrolujte, zda jste opravdu tam, kde být chcete.
  • Přeposílání kódu k internetovému bankovnictví podvodníkovi, který se vydává za našeho kamaráda či rodinného příslušníka. Tato čísla nikdy nikomu neposílejte.

Jak souvisí internetové bankovnictví s nebankovní půjčkou?

Nebankovní půjčku si bez internetového bankovnictví dnes už jen tak nevezmete. Mikropůjčku je bez něj v dnešní době téměř nemožné získat. Jak to? Právě bankovní účet totiž společnostem slouží zase pro jejich bezpečnost. Ověří si skrz něj totiž vaši totožnost a zároveň se pojistí proti tomu, aby vaši půjčku nedopatřením zaslali na cizí bankovní účet.

Pujcky-bankovnictvi

Půjčka a internetové bankovnictví

Bankovní účet potřebujete nejen pro získání peněz, ale často také pro ověření vaší totožnosti. Jak žádost o půjčku často probíhá?

  • Ověření totožnosti při žádání o mikropůjčku probíhá většinou při samotné registraci, v rámci které si řekne vámi zvolená společnost o registrační poplatek v částce kolem jedné koruny (pokud se jedná o vyšší částku, měli byste se takové společnosti spíše vyhnout).
  • Po přijetí tohoto poplatku se v bankovnictví protistrany zobrazí vaše jméno, které zaměstnanec nebo algoritmus porovná s vaším občanským průkazem.
  • V případě, že je půjčka schválená a vše sedí, obratem vám na tento účet společnost zašle domluvenou částku. Toto ověření je většinou nejdůležitější v případě, že čerpáte první půjčku zdarma.

Podpis v internetovém bankovnictví místo podpisu smlouvy

Tento poplatek slouží ve výjimečných případech také místo podpisu smlouvy. Pokud však přes jeho obrovskou popularitu bankovní účet stále nemáte a jeho zřízení v dohledné době ani neplánujete, nemusíte se obávat. Stále zatím totiž existují společnosti, které poskytují půjčku v hotovosti. V případě, že je vám právě tato možnost bližší, můžete se obrátit například na Provident, který poskytuje v České republice půjčku na ruku už téměř dvacet let.

Mobilní bankovnictví a další moderní služby

Momentálně je kromě samotného internetového bankovnictví v rozmachu také bankovnictví mobilní. Nejen, že můžeme prostřednictvím mobilní bankovní aplikace provádět většinu transakcí a operací stejně dobře jako na počítači. Dnes můžeme dokonce pouze telefonem platit stejně dobře jako debetní či kreditní kartou. Stačí jej s aktivovanou funkcí přiložit k platebnímu terminálu.

Prostřednictvím mobilního telefonu můžeme platit nejen klasickou měnou, ale také Bitcoinem nebo dalšími virtuálními měnami. Svou vlastní peněženku, kterou můžeme používat přes smartphone má i Google a i Facebook pracuje s možností jednoduchých plateb prostřednictvím telefonů.

Mobilní bankovnictví a bezpečnost

Samozřejmě s mobilním bankovnictvím se váže další řada bezpečnostních výzev. Telefon nám může snadno někdo ukrást, nebo ho jen někde zapomeneme a už je o potenciální problém postaráno. Aplikace většinou bývá chráněna jen heslem. Proto je velmi důležité volit takové, které jen tak někdo neuhodne. Tématu mobilního bankovnictví a jeho bezpečnosti se však budeme věnovat zase příště.

 

 

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Akce

Jarní úrokové prázdniny u TommyStachi

Dlouhodobá tradice a spolehlivost. TommyStachi na českém...

Chcete na finále MS v hokeji? RazDva půjčka vás tam dostane

Chcete zažít atmosféru finále MS v hokeji na vlastní...

SOS Credit slaví MDŽ 20% slevou na poplatek i soutěží o poukaz na kosmetiku!

Slavit se má každý měsíc. Alespoň jednou. V březnu...

Získejte 500 korun s půjčkou Cofidis!

Cofidis je mezinárodní nebankovní společnost, která...

Půjčka zdarma a valentýnská soutěž o wellness pobyt s rychlou Půjčkou7!

U společnosti Půjčka 7 si můžete vzít rychlou půjčku...

Tommy Stachi vás odmění za řádné splácení. Získejte až 100 % úroků zpět

Start nového roku je většinou spojen s odvážnými předsevzetími...

Půjčka Kamali: (po)vánoční finanční injekce s výhodnými podmínkami

Potřebujete finanční injekci v tomto hektickém vánočním...

Půjčka7 slaví Vánoce soutěží o wellness a mobilní telefon

Rychlá online půjčka od společnosti Půjčka7 klientům...

Přidat komentář

########    ###    ########  #### ########  
   ##      ## ##   ##     ##  ##  ##     ## 
   ##     ##   ##  ##     ##  ##  ##     ## 
   ##    ##     ## ##     ##  ##  ########  
   ##    ######### ##     ##  ##  ##     ## 
   ##    ##     ## ##     ##  ##  ##     ## 
   ##    ##     ## ########  #### ########  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře