Jak bezpečně platit přes internet

Ještě před časem se Čechům do placení přes internet příliš nechtělo. Jednalo se o poněkud kontroverzní téma spojené se strachem z podvodu na straně obchodníka nebo rovnou z odcizení bankovního účtu. Netrvalo to však dlouho, než si nás pohodlí plateb společně s nižšími cenami získalo. Přestože už dneska mnoho z nás platí přes internet vše – od jídla a léků až po drahou elektroniku – stále se opatrnost při placení přes internet rozhodně nevyplatí podceňovat.

Jak bezpečně platit přes internet

Viva Credit recenze Viva Credit recenze Vyplnit žádost

Přídej k porovnání

Jak platit kartou přes internet – platební brány

Pokud se s placením kartou přes internet setkáváte poprvé, projdeme si nejprve základy. Jak vůbec debetní kartou či kreditkou přes internet zaplatit? Poté, co si zvolíte v košíku platbu kartou, vás většina obchodníků přesměruje na platební bránu. Toho se nemusíte vůbec lekat. Platební brány jsou zprostředkovateli bezpečných internetových plateb a nejedná se o žádnou nekalost. Na českém internetu se můžete setkat s následujícími platebními branami:

  • GoPay
  • PayU
  • ComGate
  • ThePay
  • GPwebpay
  • Pays
  • W-platba
  • ČSOB
  • FIO
  • Platební brána České spořitelny
  • Platební brána Komerční banky
  • Platební brána UniCredit Bank
  • Platební brána Raiffeisenbank

Jak platit kartou přes internet a platební bránu – postup

Teď, když už víte, co je to platební brána a jaké společnosti je obvykle provozují, se můžeme přesunout přímo k postupu platby. Ten je opravdu jednoduchý. V prvním případě se však musíte ujistit, zda máte platby přes internet povolené, což uděláte nejlépe ve vašem internetovém bankovnictví nebo dotazem ve vaší bance.

Poté už do formuláře pouze vyplníte několik údajů. Přes platební bránu bude většinou stačit pouze číslo vaší karty – to je nejdelší číselný údaj na kartě uvedený. Nezapomeňte zadat ani číslo za lomítkem, které označuje vaši banku. Poté už jen stačí vyplnit datum platnosti, které najdete pod číslem karty a CVV kód – ten je na druhé straně blízko vašeho podpisu. Pro dokončení platby ji ještě budete muset potvrdit PINem, který vám přijde prostřednictvím SMS.

Platba kartou přes internet přes obchodníka

Občas můžete platit přímo přes web obchodníka. To je příklad například e-shopech Aliexpress či Wish, ale i u dalších zahraničních e-shopů a služeb. V takovém případě bude postup podobný. Kromě údajů na vaší kreditní kartě budete muset vyplnit také jméno a příjmení držitele karty společně s jeho adresou.

Tento způsob může být o něco méně bezpečný a vyžaduje větší opatrnost:

  • Ověřte si, zda jste opravdu na správném webu.
  • Ověřte, zda má web SSL certifikát (v adresním řádku ho uvidíte nalevo vedle www adresy jako velký zelený pruh s názvem společnosti).
  • Pokud jste na web přišli prostřednictvím odkazu, raději si adresu s produktem ještě jednou zadejte sami.

Vždy si raději několikrát ověřte, zda jste opravdu na správném webu a zda má web správný SSL certifikát Jen tak předejdete odcizení kreditní karty a možné krádeži identity.

Pozor na pravidelné platby přes internet!

U některých služeb, za které se platí kartou, můžete při placení nastavit jejich pravidelné obnovování. To znamená, že se vám v pravidelném intervalu z účtu automaticky strhnou peníze. Tento způsob platby se často využívá také v případě akcí typu „první měsíc zdarma.“ Abyste tuto výhodu mohli čerpat, musíte nejprve společnosti předat údaje své karty.

Pokud pak zapomenete předplatné zrušit, po měsíci se vám automaticky strhne platba za další období. Některé společnosti v takovém případě umožňují reklamaci a vrácení peněz, moc s tím však nepočítejte a raději si v podobných případech dávejte dobrý pozor na to, kdo všechno má možnost na váš účet sáhnout.

Nebankovní půjčky a platba kartou

Splácení nebankovní půjčky kreditní kartou umožňuje například společnost Viva Credit, která nabízí mikropůjčku až do částky 20 000 korun. Přestože se jedná o poměrně ověřenou společnost a z vašeho účtu si strhne pouze splátku půjčky, zadávání údajů kreditní karty u podobných společností příliš nedoporučujeme. Mohou mít totiž nedostatečně zabezpečené webové stránky a vaše údaje tak neúmyslně poslat dál.

Viva Credit recenze Viva Credit
Vyplnit žádost

Platba přes internet bankovním převodem

Platba přes internet převodem se na první pohled může jevit o něco bezpečněji. Pokud máte dostatečně zabezpečený svůj počítač či mobil a nemáte na něm žádný spyware (počítačový virus který sleduje, co píšete) či jiný virus, je opravdu jedním z nejbezpečnějších způsobů plateb přes internet – alespoň pokud nakupujete u ověřeného a důvěryhodného obchodníka.

Nevýhody bankovního převodu

Platba přes internet je zároveň poměrně snadná, přestože je o něco pomalejší, než platba kartou a pokud obchodník neumožňuje platbu QR kódem, zabere vám přepisování čísla účtu protistrany a ostatní informace i více času. Největší nevýhodou platby bankovním převodem je však doba, kterou převod zabere. Během pracovních dní je to většinou do druhého dne, může trvat však i několik dní. Zvlášť v období svátků a víkendů se tak může prodloužit platba a tím i doručení zboží.

Další možnosti placení přes internet

Platba kartou a bankovním převodem jsou nejběžnější způsoby placení přes internet. Kromě toho však existuje i poměrně široké množství dalších možností, počínaje službou PayPal až ke kryptoměnám. Platbu Bitcoinem umožňuje například Alza.

S jakými službami se tedy ještě můžete setkat?

PayPal – bezpečná možnost platby přes internet. Po vytvoření registrace na tomto webu a zadání své kreditní karty můžete bezpečně platit velké množství především zahraničních služeb a produktů. Prodejce se nedostane k vašim údajům. Ty jsou pouze zašifrované právě na PayPalu. Pokud mu své číslo nechcete svěřovat, můžete si na něj dobít peníze pomocí bankovního převodu. Upozornění: Na PayPal NIKDY nechoďte přes odkaz v e-mailu.

Kryptoměny – při platbě Bitcoinem budete potřebovat jen svou peněženku a heslo. Poté oskenujete číslo peněženky protistrany, platbu potvrdíte a je hotovo. Platba Bitcoinem však, podobně jako bankovní převod, může trvat i několik dní.

Opatrnost při platbách přes internet rozhodně nepodceňujte

Opakování je matkou moudrosti, jak říká jedno velmi pravdivé přísloví. Proto si ještě jednou zopakujeme zásady bezpečnosti při placení po internetu.

  • Ověřte si platnost a autenticitu webové stránky či platební brány. Při placení kartou hledejte, zda má web či brána logo 3D Secure. To zajišťuje nejlepší zabezpečení online plateb.
  • Dopředu plaťte pouze u ověřených e-shopů a služeb.
  • Nikdy na žádném webu nepovolujte ukládání údajů vaší platební karty.
  • Pokud platíte službu formou předplatného, nezapomeňte údaje o kartě včas odstranit.
  • Ověřujte si platnost SSL certifikátů před zadáváním jakýchkoliv osobních údajů do formulářů.

Přidat komentář

 ######  ######## ##    ## ######## ########  
##    ## ##       ##   ##  ##       ##     ## 
##       ##       ##  ##   ##       ##     ## 
##       ######   #####    ######   ##     ## 
##       ##       ##  ##   ##       ##     ## 
##    ## ##       ##   ##  ##       ##     ## 
 ######  ######## ##    ## ######## ########  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře