Co je to Bitcoin a jaký je jeho význam na finančním trhu?

Prudce proměnlivá hodnota virtuální měny Bitcoin z ní dělá atraktivní téma pro média, ale také pro každého, kdo se zajímá o potenciálně výhodné investice a o vývoj nových technologií. V posledních měsících je cena Bitcoinu poměrně stabilní, proto o něm čteme méně. Právě z tohoto důvodu bychom se o něj zrovna teď měli zajímat. Co to tedy vlastně ten Bitcoin je? Má vliv na trh s nebankovními půjčkami? A je stále možné začít s jeho těžbou?

Co je to Bitcoin a jaký je jeho význam na finančním trhu?

Bitcoin na poli nebankovních půjček

Začneme u tématu nebankovních půjček. Odpověď na tuto otázku je nejjednodušší. V dnešní době totiž na českém trhu stále není možné půjčku v Bitcoinech čerpat. Přitom se stává čím dál tím populárnější měnou, kterou už akceptují i velcí obchodníci.

Legislativa nebankovních půjček jako brzda pokroku?

Z těch největších můžeme jmenovat například Alzu, ale je i spoustu menších obchodníků, kteří kryptoměnu přijímají. Nebankovní společnosti však zatím nikoliv a je otázkou, zda se tato možnost vůbec vyskytne. Už jen z legislativních důvodů je to poměrně nepravděpodobné.

Krátce o historii virtuální měny Bitcoin

Bitcoin vytvořil Satoshi Nakamoto. Jedná se o pseudonym. Reálnou Nakamotovu identitu zatím nikdo neodhalil, přestože se o to investigativní novináři jeden čas pokoušeli poměrně intenzivně. Některé teorie tvrdí, že se jedná o kontroverzního inovátora, zakladatele PayPalu, SpaceX a Tesly, Elona Muska.

Jiní konspirátoři za tvůrce této měny považují rovnou několik spojených společností. Pravdu o tvůrci se však nejspíš už nedozvíme, pokud se svou identitu nerozhodne odhalit sám.

Virtuální měna Bitcoin vznikla na přelomu let 2008 a 2009. Média a širší veřejnost začaly kryptoměnám v čele právě s BTC přikládat váhu začátkem roku 2011.

Co je virtuální měna Bitcoin?

Bitcoin je založen na peer-to-peer (P2P) sítích. Není tak závislý na prostřednících a převod měny mezi uživateli funguje částečně anonymně. K tomu, abyste mohli měnou zaplatit, potřebujete pouze číslo peněženky uživatele, kterému chcete BTC poslat.

To poté potvrdíte svým soukromým klíčem. Pro autorizaci a zabezpečení musí počítače uživatelů virtuální měny vyřešit složitý kryptografický problém, který je součástí každé platby.

Bitcoin - virtuální měna

Těžba bitcoinu jako loterie

Pokud bychom hledali srozumitelnější přirovnání pro zjednodušení toho, jak funguje převod a hlavně samotná těžba Bitcoinu, nabízela by se loterie. Jednotlivé počítače uživatelů měny mezi sebou totiž soutěží o to, kdo zmíněný problém vyřeší. Vítěz pak získá určitou část Bitcoinu. Obtížnost tohoto problému se každých 14 dní zvyšuje.

Jak těžit Bitcoin

V dnešní době z důvodu narůstající složitosti problému už rozhodně není možné Bitcoin těžit doma. K tomuto účelu většinou slouží počítače za statisíce korun s neuvěřitelnou výpočetní silou. Přesto i dnes je možnost připojit se do tzv. mining poolu (neboli těžařského poolu), ve kterých každý počítač řeší jednu maličkou část problému.

  • Těžba bitcoinu je velmi náročná na hardware
  • Můžete však využít tzv. mining pool a na šifrách pracovat společně s ostatními minéry
  • Podle posledních průzkumů těžba bitcoinů může oteplit planetu až o 2°C ročně

Na konci se odměna mezi všechny zúčastněné uživatele spravedlivě rozdělí. Jeden z prvních těžařských poolu s názvem Slush pool dokonce vznikl v České republice.

Pokud jste stále odhodlaní těžit Bitcoin, můžete si dnes vybírat z desítek podobných poolů. I tak budete však potřebovat poměrně výkonný počítač.

Vývoj ceny Bitcoinu

V tuto chvíli se cena za jeden Bitcoin pohybuje kolem 6 500 dolarů (což znamená přes 14 000 korun). Tato cena je v současnosti poměrně stabilní a drží se už několik měsíců. Vývoj ceny Bitcoinu se však dá předvídat jen s obtížemi. Jedná se spíše o věštění z křišťálové koule a to ještě více než u ostatních investičních příležitostí.

Bitcoinová peněženka

K tomu, abyste mohli Bitcoin používat, budete potřebovat virtuální peněženku. Jednou z nejznámějších je Mycelium. V dnešní době existují také hardwarové peněženky a systémy na zabezpečení této měny, například český Trezor.

Pokud se chcete s Bitcoinem a jeho možnostmi seznámit blíže, můžete navštívit například pražskou Paralelní Polis, kde vám přívětivá obsluha vše kolem této měny vysvětlí.

Další virtuální měny aneb alternativy Bitcoinu

S boomem Bitcoinu samozřejmě vznikl nespočet dalších virtuálních měn. A když říkáme nespočet, myslíme to smrtelně vážně. Kromě seriózních kryptoměn, mezi které se řadí například Litecoin nebo Etherum, se můžete setkat například s měnou Dogecoin, která je inspirovaná slavným internetovým vtipem nebo se Sexcoinem a stovkami dalších variant, určených občas jen pro zábavu, jindy pro placení za určité produkty (například Sexcoin).

Při kupování alternativních měn se však vyplatí být ještě opatrnější než při bitcoinových transakcích. Často se totiž může jednat o podvodné schéma.

 

Akce

Jarní úrokové prázdniny u TommyStachi

Dlouhodobá tradice a spolehlivost. TommyStachi na českém...

Chcete na finále MS v hokeji? RazDva půjčka vás tam dostane

Chcete zažít atmosféru finále MS v hokeji na vlastní...

SOS Credit slaví MDŽ 20% slevou na poplatek i soutěží o poukaz na kosmetiku!

Slavit se má každý měsíc. Alespoň jednou. V březnu...

Získejte 500 korun s půjčkou Cofidis!

Cofidis je mezinárodní nebankovní společnost, která...

Půjčka zdarma a valentýnská soutěž o wellness pobyt s rychlou Půjčkou7!

U společnosti Půjčka 7 si můžete vzít rychlou půjčku...

Tommy Stachi vás odmění za řádné splácení. Získejte až 100 % úroků zpět

Start nového roku je většinou spojen s odvážnými předsevzetími...

Půjčka Kamali: (po)vánoční finanční injekce s výhodnými podmínkami

Potřebujete finanční injekci v tomto hektickém vánočním...

Půjčka7 slaví Vánoce soutěží o wellness a mobilní telefon

Rychlá online půjčka od společnosti Půjčka7 klientům...

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

########   #######   ######  ##    ## ######## 
##     ## ##     ## ##    ##  ##  ##       ##  
##     ## ##     ## ##         ####       ##   
########  ##     ##  ######     ##       ##    
##   ##   ##     ##       ##    ##      ##     
##    ##  ##     ## ##    ##    ##     ##      
##     ##  #######   ######     ##    ######## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře