Licence od ČNB - Jak změní povinnost držení licence nebankovní půjčky?

Nový zákon o spotřebitelském úvěru začal platit před necelými dvěma lety, konkrétně 1. prosince 2016. Zákon slouží především k ochraně spotřebitelů a nebankovním společnostem uděluje povinnost mít ke svému provozu licenci od České národní banky. Společně s touto povinností se také snižují sankce za nesplácení a potenciální klienti nebankovních společností musí projít před získáním úvěru mnohem pečlivějším prověřením než doposud. Trh se však samozřejmě přes noc nezbaví všech nečestných poskytovatelů úvěrů, alespoň však nově máme v rukách další nástroj, jak podvodnou půjčku poznat a včas se jí vyhnout.

Jak změní povinnost držení licence od ČNB nebankovní půjčky a dotkne se to i té vaší?

Nebankovní půjčky a licence ČNB – základní náležitosti a informace

Na samotnou přípravu a splnění všech podmínek, které zákon ukládá, měly společnosti čas až do konce letošního května, kdy skončilo přechodné období na jeho implementaci.

  • Licenci od ČNB mohou získat takové společnosti, které jsou odborně způsobilé, důvěryhodné a mají sídlo na území České republiky.
  • Při udělení licenci se ČNB přihlíží také ke kapitálu společnosti a k její vlastnické struktuře.

Získat licenci ČNB tak není nic jednoduchého a není divu, že zákon důsledně český nebankovní trh pročistil. Z původního počtu 65 000 poskytovatelů nebankovních spotřebitelských úvěrů jich k 1. červnu zůstalo pouze 85, což je o několik stovek méně, než ve svých původních odhadech ekonomičtí analytici očekávali. 

jen několik společnosti získalo licenci čnb

Žádost o udělení licence podal pouhý zlomek společností v nebankovním sektoru a jen několik ji nakonec i získalo.

Regulace rychlých půjček a dalších nebankovních produktů vede k tomu, že se trh stává přehlednějším a bezpečnějším i pro obyčejné uživatele a klienty nebankovních produktů. Samozřejmě však ani dnes nemáte žádnou záruku, že je půjčka, kterou jste si našli na internetu bezpečná.

Jak zjistit, zda má nebankovní společnost licenci?

Povinnost mít licenci od ČNB se vztahuje na poskytovatele všech nebankovních úvěrů ať už se jedná o SMS půjčku nebo třeba leasing. Samozřejmě platí také pro střední spotřebitelské úvěry a americké hypotéky. Mezi první společnosti, které licenci získaly už začátkem roku 2017 patří například Provident nebo Home Credit. Dále leasingová společnost ČSOB nebo ŠkoFin. U amerických hypoték licenci jako první získala společnost Acema Credit.

Společností s licencí je momentálně na trhu 85. Většinou je poznáte podle toho, že na svém webu tento fakt uvádí, ale článek nebo obrázek na webu není žádnou zárukou pravdivosti. Pokud máte pochybnosti o férovosti specifického poskytovatele úvěrů, kterého jste si našli, je nejjednodušší pokusit se jej vyhledat přímo na webu ČNB.

Společnost, u které mám půjčku, licenci nezískala! Co s tím?

Tisíce lidí momentálně čerpají půjčku u společností, které licenci ČNB nezískaly. Tyto firmy mohou hned v červnu podat žádost o licenci ještě jednou, pokud tak neudělají, musí ukončit svou činnost. Pokud společnost, které bylo udělení licence zamítnuté, druhou žádost podá, nesmí ani tak do případného udělení licence další úvěry novým klientům poskytovat.

Co přesně se stane, pokud už několik měsíců čerpáte půjčku u společnosti, která licenci nakonec nezískala? Vlastně nic moc. Splácet musíte stále, mohou však nastat komplikace, pokud chcete například nižší splátky.

  • Smlouvy uzavřené u společností, které licenci nezískaly, jsou stále platné. není do nich však možné zasahovat.
  • Společnosti bez licence tak mají nadále vybírat domluvené splátky od stávajících klientů vybírat nebo jejich pohledávky prodat jiné společnosti.
  • Problém tak může nastat v okamžiku, kdy bude chtít klient například snížit měsíční splátky
  • Většina takových společností však pravděpodobně pohledávky odprodá nadále funkčním společnostem, o čemž musí být jejich případní klienti informování.
  • U nové společnosti se pak znovu otevřou dveře k dalším úpravám měsíčních splátek i dalších podmínek.

Nebankovní půjčka a opatrnost jdou stále ruku v ruce

Přestože má tento zákon výrazně regulovat trh s nebankovními půjčkami, nepoctivci si vždy cestu k podvodnému jednání najdou. Stále budou jednotlivci a společnosti nabízet půjčky na inzerát a na směnku a budou z lidí pod příslibem zapůjčení peněz „zálohu“ předem nebo se třeba jen snažit půjčovat za extrémně nevýhodných podmínek.

Stále si budeme muset dávat pozor na podezřelé podniky a raději si každou půjčku, se kterou nemáme zkušenosti, dvakrát ověřit, než se upíšeme k jejímu splácení.

 

 

 

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Přidat komentář

########   #######  ########     ###     ######  
##     ## ##     ## ##     ##   ## ##   ##    ## 
##     ## ##     ## ##     ##  ##   ##  ##       
########  ##     ## ########  ##     ##  ######  
##   ##   ##     ## ##     ## #########       ## 
##    ##  ##     ## ##     ## ##     ## ##    ## 
##     ##  #######  ########  ##     ##  ######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře