Půjčky na směnku: jednoduchý způsob jak získat peníze?

Jste ve finanční tísni, kterou potřebujete urychleně řešit? Pak možná přemýšlíte nad půjčkou na směnku. Její velkou výhodou je, že se obejde bez zbytečných formalit a peníze si může půjčit i ten, kdo měl v minulosti problémy s platební morálkou. Půjčky na směnku však mají i svou stinnou stránku. Pokud nebudete splácet, můžete snadno skončit v exekuci. Zjistěte jaké jsou výhody a nevýhody tohoto typu půjčky.

Půjčky na směnku: jednoduchý způsob jak získat peníze?

Co je to směnka?

Směnka je jednoduchý a efektivní nástroj k zajištění pohledávek. Jde o cenný papír, jehož podpisem se dlužník zavazuje, že věřiteli uhradí sumu uvedenou na směnce. Směnka musí být vždy písemná. Může být vyplněna na předtištěném formuláři, postačí však i obyčejný kus papíru. Forma směnky přesně definovaná není, důležitý je její obsah. Potřebné náležitosti upravuje zákon směnečný a šekový.

Pokud směnka nemá obsahové náležitosti je neplatná. Existuje jediná výjimka, a tou je biankosměnka neboli blankosměnka. Ta je při podpisu vyplněna jen částečně. Obvykle chybí částka a datum splatnosti. Tyto údaje může věřitel dopsat později. Při vypisování biankosměnky je proto důležité vymezit právo věřitele na doplnění údajů. To je nutné upřesnit v písemné dohodě k biankosměnce, která je obvykle součástí smlouvy o půjčce, kterou kryje.

Velkou výhodou půjček na směnky je, že jsou většinou bez nahlížení do registrů dlužníků a nepotřebujete k jejich získání množství dokumentů.

Půjčka na směnku: neuhrazení dluhu

V případě, že neuhradíte dluh, který směnka kryje v termínu, může se majitel směnky obrátit na soud. Soudní řízení o nárocích ze směnky se od klasického hodně liší. Hlavním cílem je, aby žalobce měl co nejdříve v ruce směnečný platební rozkaz. Na jeho základě je pak možné vést exekuci. K vydání tohoto platebního rozkazu je potřeba pouze originál směnky. Pokud má všechny náležitosti, soud vůbec nezkoumá závazek, k jehož krytí byla směnka vystavena.

Směnečný platební rozkaz vám ukládá povinnost uhradit celý závazek, úroky z prodlení, směnečnou odměnu a také náhradu nákladů řízení. Velkým problémem je, že na zaplacení nemáte mnoho času. Všechno by mělo být uhrazeno do 15 dnů od obdržení platebního rozkazu.

5 největších nevýhod půjčky na směnku

  • Se směnkou lze libovolně obchodovat, aniž dlužník ví, kdo ji má.
  • Za směnku ručí fyzická osoba celým svým majetkem. Kvůli pár desítkám tisíc tak můžete přijít o střechu nad hlavou, pokud padnete do dluhové pasti.
  • Pohledávku je možné v podstatě ihned vymáhat.
  • Na zastavení soudního nebo exekučního řízení na základě nevýhodné smlouvy jsou velmi krátké lhůty.
  • Pokud půjčku chcete splatit dříve, věřitel vám to nemusí umožnit.

Právě z těchto důvodů jsou půjčky na směnku často spojovány s lichváři a nekalými praktikami.

Omezení půjček na směnku

Právě kvůli bující lichvě podmínky půjčky na směnku upravila novela zákona o spotřebitelském úvěru z roku 2013. Ta uvádí, že se směnka nesmí používat jako způsob zajištění spotřebitelského úvěru. Pokud věřitel spotřebitelský úvěr jištěný směnkou poskytne, vystavuje se riziku pokuty. A rozhodně ne malé. Maximální výše může být až 20 milionů korun českých.

Tento zákaz se však týká jen spotřebitelských půjček. Ty jsou určeny soukromým osobám a slouží k financování nákupu spotřebních věcí pro osobní potřebu. Podnikatelům však stále mohou být půjčky na směnku poskytovány. Pokud vám tedy někdo nabízí půjčku na směnku, je dost možné, že po vás bude požadovat i zřízení živnostenského listu.

Půjčky na směnku mají řadu výhod. Jejich získání je velmi jednoduché, nepotřebujete množství dokumentů ani zástavu nemovitosti či ručitele. Bohužel jsou však často zneužívány k podvodnému jednání lichváři. Půjčku na směnku tedy řádně zvažte a pokud máte možnost, spolehněte se raději na jinou variantu, u které budete chráněni zákonem o spotřebitelském úvěru. Zjistěte jaké jsou vaše možnosti a vyberte si správnou půjčku s naším srovnávačem půjček.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

 ######     ###    ######## ##    ## ##     ## 
##    ##   ## ##        ##   ##  ##  ##     ## 
##        ##   ##      ##     ####   ##     ## 
##       ##     ##    ##       ##    ##     ## 
##       #########   ##        ##    ##     ## 
##    ## ##     ##  ##         ##    ##     ## 
 ######  ##     ## ########    ##     #######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře