Půjčka na směnku – vyplatí se po ní sáhnout?

Půjčka na směnku se často tak tak pohybuje na hraně zákona. Soukromníci, kteří tento druh úvěru poskytují, se však častěji pohybují hluboko za jeho hranou a můžete od nich čekat v podstatě cokoliv. Pokud si chcete za každou cenu půjčit na směnku, dočkáte se nejen lichvářského úroku, ale s největší pravděpodobností také ztráty veškerého svého majetku.

Půjčka na směnku – vyplatí se po ní sáhnout?

Půjčka na směnku – zoufalé řešení, které se nehodí v žádné situaci

K hledání půjčky na směnku se nejčastěji uchylují lidé v zoufalých situacích. Typicky se jedná o předlužené lidi, osoby v exekuci či v insolvenci a o všechny ostatní, kterým už nepůjčí nejen banka, ale ani žádná nebankovní společnost. Soukromník, který se věnuje půjčování peněz na směnku většinou na podobné věci nehledí. Je mu jedno, jestli jste zrovna v exekuci a pracujete na černo za pár šupů, takže vám chybí prokazatelný příjem.

Soukromník vám na směnku půjčí rád. Stačí mu k tomu vaše jméno a příjmení a také adresa, na které se nejčastěji zdržujete. A k tomu navíc pár podpisů, které mu zaručí, že se svých peněz dočká ať už v rámci pravidelného splátkového kalendáře, nebo zabavením veškerého vašeho majetku. Podobní soukromníci se zákonem a legislativou nevážou a půjčku se nebojí vymáhat všemi dostupnými prostředky.

co je rozhodčí doložka a exekuční zápis?

Pokud si berete půjčku na směnku, musíte soukromníkovi podepsat kromě směnky ještě pár papírů navíc. Těmito vašimi podpisy si poskytovatel půjčky na směnku pojistí, že se nebude při vymáhání peněz muset obracet na soud. V takovém případě by se totiž dostal sám do problémů, a to za lichvářství, kteří tito soukromníci zpravidla provozují. První papír, který budete muset kromě směnky podepsat, je tak zvaná rozhodčí doložka.

  • Rozhodčí doložka
    V té většinou stvrzujete, že si nebudete stěžovat u soudu. Pokud budete mít s poskytovatelem půjčky problém, rozsoudí vás finanční arbitr, jehož rozsudek má právní moc a nedá se proti němu odvolat. To ještě nezní tak strašně. Horší je, že většina soukromníků poskytujících půjčku na směnku, má vlastního finančního arbitra, který rozhoduje v jejich prospěch.
  • Exekuční zápis
    Tento papír dává věřitelům zase možnost zabavit vám, třeba i při jednodenním zpoždění se splátkou, všechen majetek. Přesně tím totiž za půjčku ručíte, přestože vám poskytovatel může tvrdit, že se jedná o půjčku bez ručení.

Pokud si totiž berete od soukromníka půjčku se zástavou či ručením, znamená to, že po dobu splácení bude případná zástava říkat pane právě vašemu věřiteli. Ani tím se však nepojistíte proti případnému zabavení svého ostatního majetku.

Další negativa půjčky na směnku

Půjčili jste si na směnku od známého, ale po pár měsících vám na dveře se směnkou zaklepe někdo cizí. Ani to není neobvyklá situace. Soukromník může totiž vaši směnku, váš dluh, jednoduše odprodat. Komukoliv. Pak už je vymáhání vašich na novém věřiteli, který si může určovat vlastní pravidla. I to je jeden z důvodů, proč je půjčka na směnku nebezpečná a může vám pokazit zbytek života.

Úrok půjčky na směnku bývá likvidační. Právě u půjček na směnku můžeme oprávněně mluvit o lichvářství. A co hůř, pokud se zpozdíte, byť o jediný den, věřitel vám může úrok několikanásobně zvednout. Vzhledem k tomu, co jste však při uzavření smlouvy podepsali, nemáte nárok na obranu a nezbývá vám než obratem zaplatit, cokoliv si věřitel vymyslí. Nebo skončit bez střechy nad hlavou.

Co můžete od půjčky na směnku čekat?

  • Zabavení veškerého majetku,
  • vydírání vás i vašich blízkých,
  • návštěva vymahače v různou denní dobu,
  • odprodej směnky vymahačským agenturám,
  • likvidační úrok,
  • při dni zpoždění až stoprocentní, i vyšší, nárůst úroků a agresivní vymáhání,
  • ztráta střechy nad hlavou a veškerého majetku.

Když mluvíme v tomto případě o ztrátě veškerého majetku, možná si představíte klasickou exekuci. Zabavení majetku při půjčce na směnku je však jiné. Exekutora omezuje zákon a může vám zabavit pouze některé věci. Soukromník, kterému dlužíte na směnku, vám může zbavit i kartáček na zuby.

Má půjčka na směnku vůbec nějaká pozitiva?

Nemá. Půjčku na směnku sice získáte v podstatě jakékoliv životní situaci. Můžete mít exekuci a rejstřík dlužníků samý negativní záznam. Můžete pracovat na černo a bydlet na ubytovně s insolvencí a několika hladovými krky. Soukromníka většinou nic z toho nezajímá a půjčí vám klidně půl milionu, pokud prokážete alespoň minimální schopnost splácet. A ani to si většinou takový člověk dvakrát pečlivě neověřuje.

Přestože se vám v takovém případě může zdát půjčka na směnku jako ideální, s největší pravděpodobností vám zničí život. Možná už máte zkušenost s nesplácením půjčky u nebankovní společnosti, kdy se vám v podstatě nic nestalo. Exekutor si možná vzal televizi a připadne mu část vaší výplaty, ale i tak máte dost peněz na to, abyste to nějak přežili. V případě, že nesplatíte půjčku na směnku, nezbyde vám vůbec nic.

Půjčka v exekuci a v dalších netradičních situacích – jaké jsou mé další možnosti?

Chápeme. Není to jednoduché. Zvlášť pokud se nacházíte v některé z výše zmíněných situacích. Ať už však potřebujete půjčit na cokoliv, půjčka na směnku se vám v žádném případě nemůže vyplatit. Raději se poohlédněte po nebankovních společnostech, které vám s vaším problémem často mohou také pomoci. Přestože i nebankovní půjčka má často vyšší úrok, společnosti, které najdete v našem srovnávači nebankovních půjček, mají licenci ČNB a dodržují platné zákony České republiky. Na mizinu vás tak nepřivedou.

Další možnosti finanční pomoci

Pokud potřebujete nutně pomoci ohledně financí, máte několik dalších možností, na které se obrátit. Ne vše jsou nutně půjčky.

  • Domluva – pokud dlužíte bance, poskytovatelům služeb či nebankovní společnosti, zkuste se před hledáním finanční pomoci domluvit na odložení splátek a dalších možnostech řešení vaší situace.
  • Půjčka od rodiny – přestože se půjčka od rodiny a kamarádů většinou nedoporučuje, rozhodně se jedná o lepší možnost, než je půjčka na směnku. Zapomeňte alespoň na chvíli na svou hrdost a zeptejte se ve svém okolí, zda vám s problémem nepomůže.
  • Nebankovní půjčka s licencí – pokud nejste v exekuci a máte alespoň minimální prokazatelný příjem, nezavrhujte nebankovní půjčku. Přestože jsou pravidla získání nebankovní půjčky poměrně přísná, rozhodně to stojí za zkoušku. Jen v našem srovnávači nebankovních půjček najdete více než 80 společností, které nabízejí půjčku problémovým klientům.
  • Bezplatná právní poradna – zdá se vaše situace bezvýchodná a už jste si od lichváře možná půjčili? Obraťte se na bezplatnou právní poradnu, která vám pomůže napravit alespoň ty největší napáchané škody.

Řešením vaší zdánlivě bezvýchodné situace může být například americká hypotéka. Při čerpání tohoto úvěru sice ručíte svou nemovitostí, o kterou můžete v případě nesplácení snadno přijít, ale nemusíte se bát, že by vám v případě problémů takové společnosti nedali šanci, například v podobě odkladu splátek, nebo jiné domluvy.

 

Srovnání Amerických hypoték - květen 2019

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Přidat komentář

########    ###    ########     ###    ##     ## 
   ##      ## ##   ##     ##   ## ##   ###   ### 
   ##     ##   ##  ##     ##  ##   ##  #### #### 
   ##    ##     ## ########  ##     ## ## ### ## 
   ##    ######### ##     ## ######### ##     ## 
   ##    ##     ## ##     ## ##     ## ##     ## 
   ##    ##     ## ########  ##     ## ##     ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře

STANISLAV FILO 2019-10-26 17:07:42 #135
zdravím potřebuji pojčku cca 300000 jsem 17 měsícu po insolvenci zaměstnán
Odpověď