Pomoc při zadlužení - zdědění dluhu

Obálka od notáře ohledně pozůstalosti většinou znamená starosti. Minimálně s papírováním. V horším případě vás čeká řešení dluhů pozůstalého. Pokud se jedná o pár korun ve větším dědictví, nejspíš je řešit nebudete. Co však dělat, pokud dluhy pozůstalého převažují aktiva, která byste mohli dědictvím získat?

Pomoc při zadlužení - zdědění dluhu

Co je předlužené dědictví?

Nejjednodušší možností, která se pozůstalým nabízí, pokud dědictví představuje jen starosti, je jeho odmítnutí. Tuto možnost většinou využívají lidé, na které čeká tzv. předlužené dědictví.

Co je předlužené dědictví? Představte si, že zdědíte baráček v hodnotě 1 100 000 korun s nesplacenou hypotékou 800 000 korun. V takovém případě se vám převzít dědictví určitě vyplatí. Pokud se však k nesplacené hypotéce přičte ještě dluh u nebankovní společnosti v částce 100 000 korun a 200 000 korun dluhu u jiné bankovní společnosti, začnete už nejspíš přemýšlet o tom, jestli se toto dědictví vyplatí.

Pokud najdete ještě další dluhy a zjistíte, že je jejich hodnota větší, než hodnota potenciálně získaných aktiv (baráčku, případné hotovosti a dalších cenných předmětů spadajících do pozůstalosti), dědictví je předlužené. Pokud ho přijmete, budete muset věřitele pozůstalého vyplatit z vlastních peněz.

Likvidace dědictví – i předlužené dědictví se nakonec může vyplatit

Pokud na první pohled dospějete k závěru, že je dědictví předlužené a chcete ho odmítnout, máte ještě možnost využít tzv. likvidaci dědictví. O tu může zažádat potenciální dědic podáním výhrady soupisu s návrhem na likvidaci pozůstalosti. V takovém případě už vám jako dědici v podstatě nic nehrozí. Co přesně však likvidace dědictví je?

Notář či insolvenční správce se podívají na aktiva a pasiva vašeho dědictví podrobně a pokusí se zjistit, zda někde nedošlo k chybě a zda nejsou některá pasiva (dluhy) v dědictví neoprávněně. Pokud se vrátíme k příkladu s baráčkem v hodnotě 1 100 000 korun, notář může při likvidaci zjistit, že je jeho hodnota ve skutečnosti vyšší a celkovou dlužnou částku přesahuje. Dědictví je tak v plusu a dědic dostane finanční částku, která po prodeji nemovitosti a vyplacení dluhů zůstane.

Co se stane, pokud všichni zúčastnění dědictví odmítnou?

Návrh na oddlužení může podat i notář. Pokud všichni dědici nárok na dědictví odmítnout, opět dojde k likvidaci dědictví. Aktiva, která potenciálně po likvidaci zůstanou, připadnou státu. Možnost likvidace dědictví už je v občanském zákoníku už delší dobu. K jejímu využívání však dochází až v poslední době, konkrétně poté, co do platnosti vstoupil NOZ.

Jak odmítnout dědictví

Pokud se i přes možnost likvidace rozhodnete pro odmítnutí dědictví a případná aktiva tak necháte státu, máte stále možnost dědictví odmítnout.

Co je odmítnutí dědictví a jak ho správně podat?

Jedná se o základní a možná i nejjednodušší možnost, jak s předluženým dědictvím naložit. Je tak prvním krokem, po kterém dědici dlužníků sáhnout, protože povědomí o možnosti likvidace dědictví ještě není natolik vysoké. Pokud k tomuto kroku přistoupíte i vy, nic nezískáte, ale ani neztratíte. Dědické řízení se vám vyhne a bude na vás pohlíženo jako na někoho, koho se vůbec netýká.

Odmítnutí dědictví má však svá přísná pravidla. Musíte ho učiniti výslovným prohlášením vůči soudu. A to v limitu jednoho měsíce od okamžiku, kdy vás soud vyrozumí o vašem právu dědictví odmítnout a o následcích jeho odmítnutí. Výjimku mají pouze osoby dlouhodobě žijící v zahraničí. Ti mají na odmítnutí dědictví až tři měsíce.

Refinancování předluženého dědictví

Pokud dědíte například rodinnou nemovitost či jiná aktiva, k nimž vás váže citové pouto a nechcete se jich přes předluženost dědictví vzdát, můžete ho přijmout i s dluhy. Ne každý má však dostatečnou rezervu na to, aby věřitele vyplatil. V takovém případě můžete využít například konsolidaci nebo, v horším případě, americkou hypotéku, která vám pomůže s vyplacením dluhů, aniž byste se museli rodinného dědictví vzdát.

V případě, že se rozhodnete jedné z těchto možností využít, je nutné zvolit správnou společnost, která vám s vašimi pohledávkami opravdu pomůže a nepokusí se na nich přihřát vlastní polívčičku. Zvlášť americká hypotéka sebou nese nezanedbatelné riziko ztráty nemovitosti. Proto nebankovní společnost, která vám s refinancováním dluhů pomůže, vybírejte obezřetně.

 

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Rychlá nebankovní půjčka před výplatou jako ideální řešení finančních problémů

Potřebujete půjčku před výplatou nebo hledáte rychlé...

Přidat komentář

 ######   #######  ########  #### ######## 
##    ## ##     ## ##     ##  ##     ##    
##       ##     ## ##     ##  ##     ##    
##       ##     ## ########   ##     ##    
##       ##     ## ##   ##    ##     ##    
##    ## ##     ## ##    ##   ##     ##    
 ######   #######  ##     ## ####    ##    

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře