Úvěr vs. půjčka: zjistěte hlavní rozdíly

Se začátkem nového roku se většinou vyrojí hromada nečekaných výdajů. Občas je těžké je všechny zvládnout z vlastních zdrojů. Přemýšlíte o půjčce? Pak vás možná mate množství pojmů, které jsou s půjčováním peněz spojeny. Udělejte si jasno a zjistěte, co přesně je úvěr, půjčka a zápůjčka.

Úvěr vs. Půjčka: Zjistěte hlavní rozdíly

Úvěr versus půjčka

Pojmy úvěr, půjčka a zápůjčka se v běžné hovorové řeči používají k vyjádření té stejné situace. Zkrátka si půjčujete peníze. Ani některé nebankovní společnosti nepoužívají terminologii přesně. Z jakého důvodu? Protože pro vás, jako pro klienta, který potřebuje půjčit finance, není mezi těmito pojmy skoro žádný rozdíl. V každém případě vám budou poskytnuty peněžní prostředky a zřejmě budete muset splatit odměnu za jejich půjčení, tedy úrok.

Přesto však půjčka, zápůjčka a úvěr mají mezi sebou rozdíly. Tím hlavním je právní úprava.

Půjčka

Pojem, který je v souvislosti s úvěrovým trhem používán velmi často. Toto slovo stále najdeme v článcích či na webech společností, ze smluvní dokumentace však už úplně vymizelo. Tato změna přišla s novým občanským zákoníkem, který od 1. 1. 2014 termín „půjčka“ v podstatě vymazal ze zákona. Ve smlouvě je nyní nahrazen slovem zápůjčka.

Zápůjčka

Předmětem zápůjčky může být narozdíl od úvěru jakákoliv hmotná věc. Pokud tedy hovoříme o půjčce či zápůjčce, jde nejen o půjčování financí. Zápůjčku vám proto může poskytnout kdokoliv, nemusí jít o subjekty s podnikatelským oprávněním. Zápůjčky definuje občanský zákoník.

Nový občanský zákoník z roku 2014 pozměnil také termíny věřitel a dlužník. Nově se zápůjčka uzavírá mezi zapůjčitelem a vydlužitelem. Zapůjčitel tedy přenechává vydlužiteli určitou věc. Může jít o cokoli. Přenechat můžete sedačku, halenku, a nebo třeba právě peníze. Záleží jen na vás. Věc je zapůjčena na dobu určitou a vydlužitel se zavazuje k vrácení této věci po uplynutí dané doby.

Důležité je zmínit, že smlouva o zápůjčce vzniká v momentě předání věci. Zápůjčka je většinou bezúročná. Ovšem v případě, kdy jejím předmětem jsou finanční prostředky, smluvní strany si mezi sebou úrok domluví.

Smlouva o zápůjčce může být uzavřena i ústně, písemná forma není vyžadována. Pokud však chcete předejít případným komplikacím, určitě na písemné formě trvejte.

Úvěr

Zde se pohybujeme v čistě finančním segmentu. Úvěrující se zavazuje úvěrovanému poskytnout určitý finanční obnos. Předmětem úvěru jsou jen a pouze finanční prostředky, nic jiného a je definován zákonem o spotřebitelském úvěru. Ten společnostem uděluje povinnost mít ke svému provozu licenci od České národní banky. Z toho vyplývá, že úvěr vám nemůže poskytnout jen tak někdo. Musí jít o subjekt s podnikatelským oprávněním a licencí.

Více o licenci České národní banky zjistíte v našem článku Licence od ČNB - Jak změní povinnost držení licence nebankovní půjčky? Úvěry mají v dnešní době řadu podob. Nemusíte se obrátit přímo na banku, licencí od ČNB disponuje také mnoho nebankovních společností.

Smlouva o úvěru vzniká v momentě podpisu smlouvy, bez ohledu na to, zda byly finanční prostředky předány či nikoli. Jde vlastně o příslib společnosti, že vám peníze půjčí, až o ně požádáte. Můžete tedy podepsat smlouvu, ale reálně vám peněžní prostředky nemusí být vůbec poskytnuty.

V případě úvěru musí smlouva být vždy sepsána písemně, narozdíl od zápůjčky, kdy stačí ústní dohoda.

Předmětem smlouvy o úvěru jsou vždy peníze a v každém případě bývají sjednány úroky. Pokud se chcete placení úroku vyhnout, můžete však vsadit na půjčku zdarma, kde vám při splnění daných podmínek budou úroky odpuštěny.

Jak půjčku zdarma získat, si můžete nastudovat v našem článku První půjčka zdarma. Pak už stačí jen vyplnit žádost u vybrané společnosti a účinnou zbraň proti nečekaným výdajům budete mít během pár minut po ruce.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

########  ##     ## ########  ######## ########  
##     ## ##     ## ##     ## ##       ##     ## 
##     ## ##     ## ##     ## ##       ##     ## 
########  ##     ## ########  ######   ########  
##        ##     ## ##     ## ##       ##   ##   
##        ##     ## ##     ## ##       ##    ##  
##         #######  ########  ######## ##     ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře