Apple Pay konečně v České republice

Platíte telefonem? Majitelé zařízení s operačním systémem Android mohou používat svůj telefon či chytré hodinky k bezkontaktním platbám už od roku 2017. Letos se této možnosti konečně dočkají také majitelé mobilních zařízeních s iOS. Co všechno slibuje vstup aplikace Apple Pay na český trh a na co se mohou „jablíčkaři“ těšit? Které banky podporují NFC platbu a jsou na Apple Pay připravené a kde si naopak na bezkontaktní placení bez platební karty ještě nějaký čas počkáme?

Apple Pay konečně v České republice

Viva Credit recenze Viva Credit recenze Vyplnit žádost

Přídej k porovnání

Co je Apple Pay?

Na začátek se hodí říct, co to je Apple Pay vůbec zač. Apple Pay se podobá klasickému placení bezkontaktní kartou, se kterým již má většina lidí bohaté zkušenosti. Rozdíl oproti bezkontaktní platbě kartou však spočívá v tom, že při platbě prostřednictvím Apple Pay žádnou kartu nepotřebujete. Svým způsobem se tak jedná o digitální peněženku, která vám umožní provádět platbu u kteréhokoliv bezkontaktního terminálu jakýmkoliv zařízením od společnosti Apple od hodinek až po samotný Mac.

Prostřednictvím Apple Pay však nemusíte platit pouze v obchodech. Tato digitální peněženka umožňuje uživatelům Apple zařízení platit také v aplikacích iOS nebo na webu. Tato služba společnosti Apple na mezinárodní trh vstoupila už v roce 2014 a od té doby ji mohou používat uživatelé v 32 zemích. V České republice tuto službu fanoušci Applu netrpělivě vyhlížejí už několik let a letos se konečně dočkají. Službu však budou v začátku moci používat pouze klienti určitých bank.

Jak používat Apple Pay

Apple Pay můžeme používat stejně snadno jako bezkontaktní platební kartu. Po nastavení a vložení platební karty do zařízení jednoduše přiložíte toto zařízení k bezkontaktnímu terminálu, platbu potvrdíte a je zaplaceno. Platbu můžete potvrdit jednoduše. Stačí k tomu váš otisk prstu, sken obličeje nebo PIN kód, který používáte pro přístup k zařízení.

Na stejném principu funguje také Google Pay pro uživatele telefonů a hodinek s operačním systémem Android. U Google Pay však platbu potvrzujete až od útraty větší než 500 Kč, což je stejné pravidlo, které platí i u většiny českých bezkontaktních karet. Samozřejmě i u těchto služeb je možné nastavit nutnost potvrzování plateb i od nižších částek.

Placení prostřednictvím telefonu a Apple Pay v ČR

Možnosti placení telefonem mohou momentálně využívat všichni uživatelé telefonů s Androidem, kteří mají bankovní účet u společností:

  • Moneta
  • mBank
  • J&T Bank
  • Fio
  • Equa bank

Placení mobilem umožňují také přímo aplikace některých bank – to se týká například AirBank, ČSOB nebo České spořitelny. Placení způsobem, který nabídne služba Apple Pay tak není pro české banky nic nového, ale přesto nebude dostupná hned u všech.

Kteří uživatelů zařízení od společnosti Apple se tak mohou těšit, že budou moci Apple Pay používat hned od prvního dne vstupu této služby do ČR?

Používání této služby chtějí svým klientům hned od počátku umožnit bankovní společnosti:

  • Česká spořitelna
  • mBank
  • Airbank
  • Moneta

Přestože ostatní banky zůstávají trochu pozadu, ani ony neplánují Apple Pay ignorovat. Co nejdříve chce začít tuto službu využívat také ČSOB, Equa bank a Creditas. Kromě bankovních společností chce Apple Pay začít využívat také trochu netradiční poskytovatel mikropůjček, společnost Twisto.

Apple Pay v ČR a nebankovní půjčky

Většina nebankovních půjček v České republice se splácí buď hotovostně nebo převodem na účet. Pouze nebankovní společnost VivaCredit umožňuje úvěr splácet debetní kartou, a to automatickým strháváním dlužné částky. Proto se nedá očekávat, že by vstup Apple Pay do ČR měl být na trhu nebankovních půjček čímkoliv revoluční. Většina nebankovních společností neumožňuje splácení úvěru ani prostřednictvím GooglePay, takže nejjednodušší možností splácení nebankovních půjček zůstává převod peněz na účet protistrany. Výjimkou je tak pouze zmíněná služba Twisto, která se však tak úplně neřadí k tradičním poskytovatelům nebankovních půjček.

Přestože už dnes není Apple Pay ničím revoluční, pro fanoušky společnosti Apple velkým posunem ve vztahu této společnosti k ČR. Ukazuje totiž na to, že se náš trh stává pro Apple konečně trochu zajímavějším a do budoucna můžeme doufat i ve více zajímavých služeb.

Viva Credit recenze Viva Credit
Vyplnit žádost

 

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Přidat komentář

 #######   #######  ##     ## ##    ##  ######  
##     ## ##     ## ###   ###  ##  ##  ##    ## 
##     ## ##     ## #### ####   ####   ##       
##     ## ##     ## ## ### ##    ##     ######  
##  ## ## ##     ## ##     ##    ##          ## 
##    ##  ##     ## ##     ##    ##    ##    ## 
 ##### ##  #######  ##     ##    ##     ######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře