BRKI - bankovní registr klientských informací – co o něm potřebujete vědět?

BRKI, neboli bankovní registr klientských informací, je stejně jako NRKI nebo SOLUS seznamem, který sdružuje informace o platební morálce a počtu závazků jednotlivých klientů, v tomto případě bankovních institucí. Stejně jako v NRKI nebo SOLUS v něm najdeme negativní i pozitivní záznam a na celkovou bonitu má podobný vliv jako oba zmíněné registry, o kterých jsme psali v minulosti. BRKI má však zase trošku odlišné podmínky co se týče například odstranění záznamu, ale také v tom, kdo všechno má k informacím přístup.

BRKI – co o něm potřebujete vědět?

Registry dlužníků – základní informace

Bankovní registr spravuje společnost CBCB, což je zkratka pro Czech Banking Credit Bureau. CBCB a současně i BRKI založilo v roce 2002 pět bankovních společností – Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Moneta Money a Unicredit Bank. V tento okamžik se mezi členy BRKI řadí více než dvacet bankovních společností, které si mohou společně měnit informace o klientech a o jejich platební morálce. Kromě současného stavu zadlužení jednotlivců v něm bankovní společnosti zjistí také jak klient platit své finanční závazky v minulosti.

Jak získat výpis z registru BRKI

Pokud jste si v minulosti u bankovní společnosti půjčovali a chybí vám jistota, zda je ve vašem záznamu vše v pořádku a nemáte v něm žádný negativní vroubek, můžete si požádat o výpis z BRKI. Ten získáte na webové adrese www.kolikmam.cz, kde si rovnou můžete požádat také o výpis z nebankovního rejstříku klientských informací (NRKI), naleznete tam vše informace o nebankovních půjčkách. Získat výpis z registru dlužníků (kterému se správě říká úvěrová zpráva) je velmi snadné, stačí vyplnit online žádost a vybrat si způsob převzetí.

Výpis z registru BRKI a jeho převzetí

To může proběhnout buď online nebo prostřednictvím pošty či datové schránky. Výpis si můžete vyzvednout i osobně v Praze na adrese Na Vítězné pláni 1719/4, Praha 4. Úvěrovou zprávu můžete získat pouze svou vlastní. Ať už si vyberete kterýkoliv způsob jejího získání, společnosti si předem ověří vaši totožnost, aby nemohlo dojít ke zneužití vašich uložených údajů.

Co všechno o mně BRKI ví?

Do bankovního registru dlužníků se samozřejmě dostanou vaše identifikační údaje.

  • Jméno a příjmení
  • Datum narození
  • Rodné číslo
  • Adresa trvalého bydliště
  • Informace o vašich úvěrech, ale také o půjčkách, o které jste jen požádali, ale nakonec jste je nečerpali, ať už protože jste svou žádost zrušili, nebo vám ji zamítla samotná banka.

Jak vymazat záznam z rejstříku dlužníků?

S tímto dotazem se pojí také další častá otázka na to, jak dlouho záznam v registru dlužníků zůstává. Na tu je odpověď trochu snadnější. Záznam v BRKI zůstane čtyři roky po skončení smlouvy o daném finančním produktu. Pokud jste o půjčku pouze požádali a nakonec jste ji z jakéhokoliv důvodu nezískali, informace o vaší žádosti v BRKI zůstanou po dobu jednoho roku.

Smazání z rejstříku dlužníků na základě vaší žádosti

Požádat o předčasné smazání z bankovního registru klientských informací můžete pouze v případě, pokud zjistíte, že došlo k omylu a údaje v něm se nezakládají na pravdě. To se stává většinou v případě odcizení identity, kdy si na vaše údaje vezme půjčku někdo cizí. V takovém případě se můžete obrátit na klientské centrum společnosti, které sídlí na stejné adrese, na níž si můžete vyzvednout i vaši úvěrovou zprávu.

Vliv registru dlužníků na schválení nebankovní půjčky

K bankovnímu registru klientských informací nemají nebankovní společnosti přístup, takže negativní záznam v tomto seznamu bude mít vliv hlavně na případnou žádost o hypotéku nebo spotřebitelský úvěr na cokoliv od bankovních společností. Naopak to však neplatí. Pokud máte záznam v SOLUS nebo ještě hůř, v NRKI, informace o vaší negativní platební morálce se dostanou i k institucím, které jsou členy BRKI.

Záznam v registru dlužníků může sloužit také jako snadná cesta k většímu úvěru, podívejte se jak na to v článku o budování pozitivní úvěrové historie.

 

 

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

########     ###    ##    ##  #######   ######  
##     ##   ## ##   ###   ## ##     ## ##    ## 
##     ##  ##   ##  ####  ## ##     ## ##       
########  ##     ## ## ## ## ##     ## ##       
##   ##   ######### ##  #### ##     ## ##       
##    ##  ##     ## ##   ### ##     ## ##    ## 
##     ## ##     ## ##    ##  #######   ######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře