NRKI - nebankovní registr klientských informací z pohledu klientů

NRKI neboli nebankovní registr klientských informací je vlastně takový seznam současných i bývalých dlužníků společně s informací o jejich platební morálce. Pokud jste tak v minulosti čerpali půjčku, kterou jste řádně v termínu splatili, nemusíte se registru bát. Sice v něm máte záznam, ale ten o vás prozradí jen to, že se vám dá věřit a poskytnout vám půjčku je bezpečné. Pokud jste se však v minulosti s nějakou splátkou nebankovní společnosti zpozdili, registr věřitele upozorní, že si na vás má dát pozor a zprostředkování finanční částky raději pečlivěji zvážit.

NRKI z pohledu klientů i nebankovních společností

nebankovní registr klientských informací

V nebankovním registru klientských informací se objeví každý, kdo v předchozích čtyřech letech uzavřel smlouvu s poskytovatelem nebankovních úvěrů, ale také všichni, kteří v období předchozího půl roku o nebankovní půjčku žádali a odstoupili od smlouvy o půjčce, nebo jim půjčka byla zamítnuta. Tento záznam může mít buď negativní, nebo naopak pozitivní konotaci a velmi ovlivňuje vaše šance na získání jakéhokoliv úvěru od nebankovní společnosti.

Pozitivní záznam v NRKI

Získat pozitivní záznam v nebankovním rejstříku je celkem žádanou a zároveň poměrně snadnou záležitostí. Zvlášť pokud chcete čerpat větší nebankovní úvěr, je potřeba se v tomto rejstříku objevit. Pozitivní záznam v NRKI klientům zvyšuje jejich bonitu i celkový scoring neboli bodové hodnocení, podle kterého se nebankovní společnosti rozhodují, zda vám požadovanou půjčku dají. Proč je pozitivní úvěrová historie důležitá a jak ji získat je poměrně obsáhlé téma, kterému jsme se věnovali v samostatném článku, ve kterém se dozvíte všechny důležité podrobnosti.

Jak zjistím zda mám záznam v registru NRKI?

Nejsnadnějším způsobem jak zjistit jestli o vás NRKI něco ví a případně dokonce jaké konkrétní informace uchovává, je prostřednictvím webu kolikmam.cz. Tento web provozuje sdružení CRIF, které současně stojí i za samotnými registry dlužníků.

Za svůj vlastní výpis z rejstříku dlužníků však musíte zaplatit přibližně stokorunu (závisí na tom z jakého rejstříku výpis chcete a v jaké formě). Poté ho dostanete buď online, prostřednictvím datové schránky nebo si ho můžete vyzvednout osobně na Praze 4. Za poplatek vám CRIF pošle výpis z rejstříku i prostřednictvím České pošty.

Seznamu dlužníků - Kdy se do něj dostanu?

Záznam v NRKI se aktualizuje pravidelně jednou za měsíc. Pokud jste se tak se splácením opozdili jen o chviličku, do seznamu dlužníků se kvůli tomuto pochybení pravděpodobně nedostanete. Záleží však na tom, zda se netrefíte s vaším zpožděním zrovna do dne jeho aktualizace.

Nemusíte se však bát. Pokud splátku obratem pošlete a nedojde k několikaměsíčnímu prodlení, nejedná se o žádnou katastrofu. Většina společností k tomuto faktu přihlédne a půjčku vám i tak poskytne. Samozřejmě se to však nesmí stát pravidlem.

Kdo všechno můj záznam V NRKI uvidí?

K nebankovnímu registru klientských společností má přístup většina českých leasingových společností, stejně jako všichni poskytovatelé spotřebitelských úvěrů a rychlých půjček před výplatou. Kromě toho do něj však mohou stejně tak nahlížet i všechny české bankovní instituce.

Jak na výmaz z registru NRKI?

Pokud jste si nechali poslat výpis z NRKI a zjistili jste, že se v něm nalézají nepravdivé informace, můžete se obrátit přímo na klientské centrum NRKI na e-mailové adrese klient@cncb.cz nebo osobně na adrese Na Vítězné pláni 1719/4, Praha 4.

Na klientské centrum se můžete obrátit s žádostí o výmaz i v případě, že jsou údaje v pořádku, ale pohledávky po splatnosti už nějaký čas nemáte. K této žádosti se však CNCB postaví kladně jen výjimečně.

Jak dlouho mi záznam v registru zůstane?

NRKI uchovává informace o klientech buď po dobu 4 let od skončení smlouvy s finanční institucí, u které jste půjčku či leasing čerpali, nebo po dobu půl roku pokud jste o půjčku pouze zažádali, ale smlouvu jste nakonec nepodepsali.

Co je NRKI vlastně zač a kdo za ním stojí?

Nebankovní registr provozuje CNBC, což je zkratka pro Czech Non-Banking Credit Bureau. V překladu se jedná o „Český nebankovní úvěrový úřad“. V tomto registru, jenž je u nás teprve od roku 2004 je momentálně 43 zaregistrovaných společností, které si mohou mezi sebou sdílet veškeré finanční informace o svých klientech.

 

 

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

##     ## ##    ## ##    ## ##    ## ########  
 ##   ##   ##  ##  ###   ##  ##  ##  ##     ## 
  ## ##     ####   ####  ##   ####   ##     ## 
   ###       ##    ## ## ##    ##    ########  
  ## ##      ##    ##  ####    ##    ##        
 ##   ##     ##    ##   ###    ##    ##        
##     ##    ##    ##    ##    ##    ##        

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře