5 možných důvodů zamítnutí půjčky

Klienti nebankovních společností jsou často překvapení zamítnutím žádosti o půjčku, přestože si včas zjistili, zda mají dostatek financí na její splácení. Poměr vašich příjmů a výdajů je samozřejmě jeden z faktorů, které při schvalování žádosti hrají velmi zásadní roli, ani zdaleka však není jediný. K zamítnutí půjčky může dojít klidně kvůli maličkostem, které by vás snad ani ve snu nenapadly. Pojďme se tedy podívat na pět nejdůležitějších věcí, které mohou stát vaší žádosti v cestě a na jejich řešení.

5 možných důvodů zamítnutí půjčky

1. Negativní záznam v registrech

Máte některý ze svých závazků delší dobu po splatnosti, nebo jste snad měli v minulosti problém splatit půjčku u jiné společnosti, a doufali jste, že si toho nová nevšimne? NRKI neboli nebankovní registr klientských informací ukládá veškerou vaši finanční historii zaznamenanou u nebankovních společností na dobu šesti měsíců od splacení posledního závazku (u dalších registrů jako je SOLUS nebo BRKI se doba odlišuje).

NRKI na vás však nepráskne pouze informace o nesplacených závazcích, ale také o tom, o kolika společností jste o úvěr žádali, kdo vám ji zamítl a kdo schválil, ale také to, kolik nebankovních půjček k okamžiku vaší žádostí čerpáte. Společnost si tak snadno může udělat obrázek, jestli jste se nesnažili v žádosti nějakou informaci zatajit a i podle toho vám přičte či odečte body vaší bonity.

To samé platí i pro SOLUS, ten o vás shromažďuje podobné informace, které se však týkají různých služeb, které pravidelně platíte, jako je například elektřina či telefon. V SOLUSU můžete v případě negativních vroubků zůstat klidně po dobu tří let.

Jak se negativnímu záznamu vyhnout: Negativní záznam nezískáte, pokud budete veškeré své závazky splácet v řádném termínu. Ale pozor, přestože splácíte včas, můžete mít záznam v podobě mnoha rozjednaných či rušených žádostí, což může být společnosti varovným signálem, ke kterému také přihlédnou. Informace o žádosti se do nebankovního registru dostanou v okamžiku odeslání souhlasu se zpracováním osobních údajů a souhlasu k nahlédnutí do registrů.

2. Neexistující záznam v registrech

Pokud žádáte online půjčku větších desetitisíců či snad dokonce statisíců, může být negativním signálem také to, že se vaše jméno v registrech dlužníků neobjevuje vůbec. Společnost pak nemá podle čeho posoudit vaši platební morálku a bude se vám z toho důvodu větší půjčku zdráhat půjčit.

Vedle finanční úvěruschopnosti je právě platební morálka jedním z důležitých faktorů při posuzování žádosti. Pokud si mohou společnosti snadno ověřit, že své stávající závazky pravidelně splácíte v řádném termínu, budou vaší žádosti naklonění výrazně pozitivněji.

Jak získat pozitivní záznam: Pořídit si pozitivní záznam je mnohem snadnější, než se zbavit toho negativního. Stačí si vzít mikropůjčku (ideálně takovou, která nabízí první půjčku zdarma) a tu splatit včas a už na vás bude společnost moci nahlížet jako na ověřeného klienta s dobrou platební morálkou. Pokud chcete půjčit větší částku, je vhodné čerpat i tu menší přímo u instituce, na kterou se chcete s velkou žádostí obrátit.

3.  Pracovní smlouva na dobu určitou

Většina nebankovních společností požaduje pro schválení žádosti prokazatelný příjem. Tento příjem by měl být pravidelný a dlouhodobý. Pokud máte dostatečný příjem a v minulosti ve vašich registrech nestraší žádné resty, důvodem zamítnutí půjčky může klidně být vaše pracovní smlouva na dobu určitou, případně skutečnost, že je váš hlavní zdroj příjmů veden jako brigáda.

S touto situací asi sami příliš nehnete, můžete se jedině zkusit s vaším šéfem o změně pracovního poměru nebo hledat zaměstnání jinde.

4. Nedostatečné životní minimum z pohledu nebankovních společností

Pod spojením „životní minimum“ si většina lidí představí státem určenou hranici peněžních příjmů k zajištění základních životních potřeb. U nebankovních půjček se však jedná o minimální hranici toho, co klientovi zůstane po splacení jeho závazků. Protože má každá společnost životní minimum nastavené jinde, nemůžeme paušálně napsat částku, pod kterou by se váš měsíční zůstatek neměl dostat, orientačně se však pohybuje kolem dvou až třech tisíců.

Tuto částku si společnost u které o online půjčku žádáte odvodí nejen od vašich příjmů a výdajů, ale také například od rodinného stavu a počtu vašich vyživovaných dětí a dalších osob.

Řešení této situace spočívá ve snaze navýšit své příjmy nebo naopak zkusit najít výdaje, na kterých byste mohli nějakou tu korunu ušetřit.

3. Nesplňujete podmínky pro získání úvěru

Každá společnost klade na žadatele o půjčku jiné nároky a je jich tolik až není divu, že se v nich leckdo ztrácí. Důvod zamítnutí vaší žádosti tak může být jednoduchý. Špatně jste si přečetli, komu vámi vybraná společnost spotřebitelský úvěr poskytuje.

Většinou se může stát, že nesplňujete:

  • Minimální či maximálně věk: Některé společnosti půjčují lidem od 18 let, ale jiné třeba až od 25. Stejně tak velké rozmezí můžete najít i u maximálního věku. Některé společnosti poskytují půjčku pro důchodce a jiné vám v důchodovém věku nepůjčí ani pokud máte regulérní příjem.
  • Občanství: To samé platí i u vašeho občanství. Většina společností půjčuje pouze lidem s českým občanstvím, ale často narazíte na takovou, která ho vůbec neřeší nebo po žadateli požaduje pouze trvalé bydliště na území Česka. Ověřte si, že opravdu žádáte u té pravé.
  • Exekuce či insolvence: Lidem s exekucí nebo v osobním bankrotu půjčuje málokdo. Ověřili jste si, že jste si vybrali společnost, která tuto těžkou životní situaci neřeší? Před nebankovní institucí neskryjete ani dávný vroubek schovávající se v hlubinách vaší finanční historie, exekuci už vůbec ne.
  • Špatně vyplněný telefon či e-mail: Většina společností si vaši totožnost ověří právě prostřednictvím telefonu či e-mailu. Zvlášť u SMS půjček se bez něj neobejdete. Pokud údaje zadáte chybně, půjčku nezískáte.

Co dělat v případě zamítnutí?

Pokud jste zkusili elimininovat všechny důvody zamítnutí, můžete se na důvod zeptat přímo, ale většina společností vám neodpoví. Další možností je zkusit požádat o menší částku nebo vyzkoušet jinou společnost.

Pokud už jste vyzkoušeli vše, můžete požádat o půjčku s ručitelem. Nakonec, pokud nic nepomůže, vám nezbyde než počkat dostatečně dlouho, než vám zmizí zápis z registrů, který bývá nejčastější příčinou zamítnutí.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Komentované články

Nebankovní půjčky online ihned – základní podmínky věřitelů (6)

Spadnout do dluhové pasti je jednoduché a to ve hře nemusí být ani žádná půjčka. My se však dneska podíváme...

Co je MojeID a jak na něj? (4)

MojeID slouží na českém internetu od roku 2010 jako taková „internetová občanka“. Pomocí této služby...

Půjčka pro nezaměstnané neboli nebankovní půjčka bez práce. (3)

Pokud hledáte půjčku pro nezaměstnané, asi vás dnes trochu zklameme. Poté, co se pravidla pro nebankovní...

Pomohou bance k ověření klienta záznamy v registru dlužníků? Registry dlužníků NRKI, BRKI a SOLUS (1)

Kontrola registru dlužníků je krok, bez kterého se většina nebankovních institucí při vyřizování vaší...

Půjčka pro důchodce - kdo a jak ji může získat? (1)

V minulosti často nebankovní společnosti omezovali získání půjčky maximálním věkem nebo dokonce příjmem...

Přidat komentář

##     ##  #######  ##     ##  #######   ######  
 ##   ##  ##     ## ###   ### ##     ## ##    ## 
  ## ##   ##     ## #### #### ##     ## ##       
   ###    ##     ## ## ### ## ##     ##  ######  
  ## ##   ##     ## ##     ## ##     ##       ## 
 ##   ##  ##     ## ##     ## ##     ## ##    ## 
##     ##  #######  ##     ##  #######   ######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře