Chcete začít šetřit? Pak by vám neměla chybět finanční disciplína

Plánování, mobilní aplikace ani tabulky v excelu vám nebudou při tvorbě finanční rezervy nic platné, pokud si neumíte poručit. Existuje finta, jak přestat utrácet a lépe kontrolovat své výdaje?

Chcete začít šetřit? Pak by vám neměla chybět finanční disciplína

Uvědomte si, proč utrácíte

Je spousta dobrých důvodů, proč otevřít peněženku, vysypat prasátko nebo si vzít úvěr. Výdaje na rekonstrukci bydlení nebo třeba investice do vzdělání by určitě měly dostat zelenou. Pokud však utrácíte jen proto, abyste dokázali okolí, že na to máte, možná brzy narazíte na tvrdou realitu.

Potvrzení a zvyšování sociálního statusu prostřednictvím nákupů luxusního oblečení nebo nejnovějších modelů mobilních telefonů je nejčastějším důvodem k bezmyšlenkovitému utrácení a v některých případech i k zadlužení. Představa vyšší životní úrovně je určitě lákavá, tvorba finanční rezervy by však měla dostat přednost. Nikdy nevíte, kdy ji budete potřebovat.

Stanovte si limity

Pokud se výše vaší finanční rezervy už delší dobu pohybuje okolo nuly, je na čase určit si měsíční limit výdajů. Jde o částku, kterou si stanovíte na pokrytí vašeho měsíčního běžného provozu.

Jak zjistit, kolik to vlastně je? V první řadě si spočítejte všechny nezbytné měsíční výdaje. Může jít třeba o nájem, splátku spotřebitelského úvěru nebo účet za telefon. To jsou položky, které musíte zaplatit bezpodmínečně.

Pak se zaměřte na ostatní výdaje. Ať už půjde o výdaje na jídlo, divadlo nebo sport, vždy je můžete trochu snížit nebo úplně vypustit. Nejsou zkrátka nezbytně nutné. Pokud vidíte, že některé z nich by bylo možné zredukovat, směle do toho. Po sečtení všech výdajů z této skupiny, vyjde částka, kterou můžete stanovit jako svůj osobní finanční limit.

Od všech vašich měsíčních příjmů odečtěte nezbytné výdaje a výši vašeho finančního limitu. Výsledná suma vám ukáže, kolik můžete za měsíc uspořit. Ihned po výplatě peníze posílejte na speciální účet, na kterém si budete finanční rezervu tvořit. Když je nebudete mít po ruce, pokušení bude o mnoho menší.

Tímto způsobem se vám navíc podaří ušetřit také všechny finance, které dostanete navíc. Může jít o prémie, dárek k narozeninám nebo menší výhru v loterii. Vždy je jednoduše převeďte na druhý účet, aby vás nelákaly.

Jak spravovat svoji finanční rezervu?

Pokud budete poctivě posílat nadbytečné finance z účtu dřív, než je stihnete utratit, brzy se vaše rezerva může vyšplhat na pěknou částku. Je tedy dobré vědět, jak s ní naložit. Ideální je uspořené peníze pomyslně rozdělit do třech skupin.

Jednu třetinu si odložte na důchod, druhou si nechte na pozdější větší investice. Tato část rezervy vám může pomoci třeba při pořizování bydlení. O tom, jak za pomocí úspor snadno a rychle splatit hypotéku, jsme psali také v článku Nájem vs. hypotéka. Poslední část si odložte na neočekávané události. Když se vám náhodou rozbije pračka nebo telefon, nebudete muset hned vyřizovat mikropůjčku. Jen sáhnete na účet a nepříjemnou situaci vyřešíte rezervou.

Zatím se vám rezervu vytvořit nepodařilo? Ani tak vás neočekávané události nemusí rozhodit. Když zvolíte rychlou půjčku chytře, můžete peníze získat zcela zdarma. Tuto možnost nabízí třeba společnost Provident. Prozkoumejte jejich nabídku a přesvědčte se, že získat půjčku zdarma je hračka.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

##     ## ##     ##       ##    ###    ##      ## 
##     ## ##     ##       ##   ## ##   ##  ##  ## 
##     ## ##     ##       ##  ##   ##  ##  ##  ## 
######### ##     ##       ## ##     ## ##  ##  ## 
##     ## ##     ## ##    ## ######### ##  ##  ## 
##     ## ##     ## ##    ## ##     ## ##  ##  ## 
##     ##  #######   ######  ##     ##  ###  ###  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře