Úvěrový podvod s půjčkami může čelit vězení. Trestného činu úvěrového podvodu

Dostat se do vězení za nesplácení půjček či pokut není běžnou záležitostí. Častěji se dlužníci setkají s exekutorem než bachařem. Přesto to není úplně netradiční situace. Může k ní dojít v případě předlužení nebo pokud uvedete věřitelům nepravdivé informace. V tu chvíli už se totiž jedná o trestný čin úvěrového podvodu.

Do vězení kvůli dluhům se můžete dostat snadno a rychle

Úvěrovým podvodníkem se můžete stát velmi snadno

Myslíte si, že žijete poctivě a úvěrového podvodu byste se určitě nedopustili, protože je to záležitostí opravdových zločinců? V tom jste trochu na omylu. Zločincem se můžete ve věci úvěrového podvodu stát velmi snadno. Úplně stačí v žádosti o půjčku uvést jednu malinkou nepravdivou informaci, která ovlivní pohled na vaši bonitu. Stačí si například trochu přibarvit nejvyšší dosažené vzdělání. Změnit něco v poměru vašich příjmů a výdajů nebo dokonce zfalšovat potvrzení o příjmu. Chcete čerpat účelovou půjčku a finance použít na něco jiného, než jste do žádosti uvedli? Ano, i v tomto případě jde o úvěrový podvod.

Za úvěrový podvod se podle § 211 české trestního zákoníku považuje jakákoliv lež při žádosti o úvěr, a to i v případě čerpání mikropůjček v řádech stovek až tisíců korun. A pozor, úvěrového podvodu se v případě uvedení nepravdivých údajů dopustíte i v případě, že nedojde ke schválení žádosti a tím ani k uzavření smlouvy. Trestného činu se dopouštíte totiž i v případě, že se na čin úvěrového podvodu pouze připravujete.

Jaké jsou tresty za úvěrový podvod?

Stejně jako každý jiný podvod i ten úvěrový je trestán velmi přísně. Konkrétní délka odnětí svobody za úvěrový podvod záleží na tom, čeho konkrétně jste se dopustili a jakou jste při tom spáchali škodu.

  • Kdo při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, trest 3 měsíce až 6 let odnětí svobody.
  • Trestní odpovědnost od 1 roku až 5 let ve vězení může dostat ten, kdo způsobil úvěrovým podvodem věřiteli větší škodu.
  • Spácháním značné škody (více než půl milionu korun) věřiteli či spácháním úvěrového podvodu v rámci organizované skupiny můžete jít do vězení až na osm let.
  • Trestu odnětí svobody až na deset let se můžete dočkat v případě spáchání škody velkého rozsahu (nad pět milionů korun) nebo v případě plánů použít takto získané peníze na spáchání dalšího zločinu.

Jak dlouho musíte odložit platbu dluhu, abyste se dostali na seznam podvodníků?

V souvislosti s dluhy a nebankovními půjčkami se do vězení nemusíte dostat pouze pokusem o úvěrový podvod. Trestné je i předlužení a čerpání půjček, pokud víte, že na jejich splácení nebudete mít finanční prostředky. Trestný čin předlužení řeší paragraf 256c trestního zákoníku, ve kterém se uvádí, že se tohoto nezákonného jednání dopouští každý, kdo si, byť z nedbalosti, vezme půjčku, přestože ví, že nemůže splácet ani své stávající závazky. Tento trestný čin je tak často důsledkem propadu do dluhové pasti.

Definice předlužení
Předluženou se stane osoba v okamžiku, kdy má více věřitelů a hodnota dluhů přesahuje hodnotu majetku této osoby

Trestného činu předlužení se totiž můžete dopustit, pokud máte zvyk brát si novou půjčku na splácení té staré, místo abyste své finanční problémy řešili například domluvou, konsolidací či osobním bankrotem. Za předlužení se můžete dostat do vězení až na dobu pěti let.

Nejen dlužník se může předlužit

Vězení za předlužení nehrozí pouze chronickým dlužníkům a neplatičům. Do podobné situace se mohou dostat podle zmíněného paragrafu 256c všichni, kdo „činí vydání hrubě nepřiměřená svým majetkovým poměrům“, nebo užívá úvěr na jinou věc, než na kterou jej získal. Vězení hrozí i věřitelům, kteří lidem půjčují více peněz, než si mohou sami dovolit.

Vězení jako přímá cesta do dluhové pasti

Ať už se do vězení dostanete za dluhy nebo jiný trestný čin, musíte počítat s tím, že právě tato situace je jedna z nejrychlejších cest do dluhové pasti a exekucí. Ve vězení většinou totiž nemůžete splácet žádné ze svých pohledávek a k tomu se vám načítají další dluhy na vašich běžných měsíčních výdajích. Poté, co se z vězení konečně dostanete, vás tak může čekat spoustu nepříjemných překvapení. O tom, jak se co nejlépe těmto situacím a exekucím vzniklým ve vězení vyhnout, vám poradíme v článku Vězení a dluhy – co dělat, pokud mě čeká odnětí svobody?

PODVOD MEZI DLUŽNÍKY

Dalším, v neposlední řadě faktorem ovlivňujícím pověst finanční společnosti, je chování samotných dlužníků. Není žádným tajemstvím, že vyhledávače denně zachycují tisíce vyhledávacích dotazů v duchu „jak nezaplatit půjčku“ nebo „jak podvést banku“. Existuje určitá vrstva lidí s tzv. kriminálním typem myšlení, která takovou možnost ani nepovažuje za čestné chování. V souladu s tím kradou, pokud je možné krást, a klamou, pokud je možné klamat. Není divu, že úvěrové organizace vnímají jako zdroje zisku a přicházejí se stále sofistikovanějšími způsoby, jak ukrást půjčky. To vede k tomu, že poskytovatelé půjček jsou nuceni utrácet stále více prostředků na boj proti podvodníkům, což vždy ovlivňuje náklady na půjčky online.

V důsledku toho všechny výše uvedené typy podvodů ovlivňují image věřitele. Díky jednoduchým psychologickým mechanismům si lidé začínají spojovat trh s mikrofinancemi s něčím podezřelým, ačkoli půjčky už dávno nemají s kriminalitou společného víc než banky nebo jiné finanční organizace. Bohužel předsudky mizí pomalu a důvody, které jsme uvedli, k tomu vůbec nepřispívají.

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Rychlá nebankovní půjčka před výplatou jako ideální řešení finančních problémů

Potřebujete půjčku před výplatou nebo hledáte rychlé...

Přidat komentář

##     ##    ###     ######  ######## ##     ## 
##     ##   ## ##   ##    ## ##        ##   ##  
##     ##  ##   ##  ##       ##         ## ##   
######### ##     ## ##       ######      ###    
##     ## ######### ##       ##         ## ##   
##     ## ##     ## ##    ## ##        ##   ##  
##     ## ##     ##  ######  ######## ##     ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře