Zjistěte co je zesplatnění půjčky a jak se mu vyhnout

V dnešní době je běžnou praxí vzít si půjčku kdykoliv, kdy se vám to hodí. Pokud si vše správně naplánujete a vyberete si dobrou společnost, která vám půjčí, většinou splácení probíhá bez nejmenšího problému. Pokud však nesplácíte, upomínky od banky ignorujete a děláte mrtvého brouka, banka může přistoupit k zesplatnění úvěru. Co to vlastně je a jak se mu vyhnout?

Zjistěte co je zesplatnění půjčky a jak se mu vyhnout

Co je zesplatnění úvěru?

Hned na začátek je dobré zmínit, že k zesplatnění úvěru nedochází příliš často. Jde vlastně o situaci, kdy banka či nebankovní společnost prohlásí dluh klienta za ihned splatný. Znamená to, že celá smlouva o úvěru je společností vypovězena a dlužník musí zbytek půjčky doplatit do určitého data. Nepočítejte však s lhůtou několik měsíců, většinou musíte peníze splatit do několika týdnů. Pokud se tak nestane, společnost má právo splatný dluh vymáhat i prostřednictvím třetích osob. Může také celou pohledávku postoupit třetí straně.

Kdy je možné zesplatnění úvěru?

Banky a nebankovní instituce k zesplatnění přistupují, pokud se klient dostane do vážných problémů se splácením a není schopen dostát svým závazkům. Dalším důvodem může být například, že jste uvedli nepravdivé informace do smlouvy a nebo jste půjčku použili na jiný účel, než na který byla sjednána. Přesné podmínky zesplatnění půjčky se liší v závislosti na konkrétní společnosti. Vždy byste je však měli najít popsané ve vaší smlouvě.

Zesplatnění půjčky: zbytečný strašák

Určitě nemusíte mít strach, že váš dluh bude prohlášen za ihned splatný v případě, že zapomenete poslat jednu splátku. Cílem společností je tyto situace vyřešit v klidu. Je v jejich vlastním zájmu, abyste začali opět splácet, nebo půjčku refinancovali. Pokud se tedy opozdíte se splátkami, nejprve přijdou na řadu klasické možnosti vymáhání:

  • telefonát
  • upomínka na e-mail
  • upomínka SMS
  • dopis

K zesplatnění úvěru většinou společnosti přistoupí, až když nemají jinou možnost. Navíc vám o něm musí dát vědět doporučeným dopisem. Nemusíte se tedy bát, že by k zesplatnění vašeho úvěru došlo v krátkém časovém horizontu a bez vašeho vědomí.

Vyhněte se zesplatnění úvěru

Máte problém se splácením a bojíte se, že by mohlo dojít k vypovězení smlouvy bankou? Možná to nebude tak horké, jak se obáváte. Banky i nebankovní instituce bývají ke klientům velmi vstřícné a mohou vám nabídnout nový splátkový kalendář, odložení splátky, různé ústupky či jiné možnosti řešení situace. Základem však je, abyste se společností komunikovali. Čím dříve na svůj problém upozorníte, tím lépe. Důležité je nehrát si na mrtvého brouka a neignorovat upomínky a telefonáty. Když instituce uvidí, že se snažíte situaci řešit, vyjde vám vstříc.

Trápí-li vás splácení několika věřitelům, které už přestáváte zvládat, řešením by mohla být také konsolidace neboli sloučení půjček.

Zesplatnění hypotéky

Domníváte se, že zeplatnění je možné jen u klasických spotřebitelských úvěrů a mikropůjček? V tom případě dejte pozor. Zesplatněna může být i hypotéka. To vzhledem k vysokým částkám může být problém. Důležité tedy je, stejně tak jako u jiných typů úvěrů, začít případné potíže se splácením řešit včas. Pokud vám vaše hypotéka přerůstá přes hlavu, je na čase zvážit její refinancování(odkaz na článek refinancování hypotéky).

Co když zesplatněnou půjčku nezaplatím?

Pokud jste své problémy se splácením nechali dojít až k zesplatnění a do daného termínu jste dluh neuhradili, na řadu přichází soud. Jakmile je soudem vše potvrzeno nastupuje na scénu exekutor.

Zesplatnění úvěru je opravdu nepříjemná věc, většinou po něm však instituce sahají jako po poslední možnosti. Není tedy třeba se ho zbytečně obávat, pokud své problémy se splácením začnete řešit včas. Inspirujte se třeba v našem článku o dluhové pasti, kde jsme pro vás popsali tipy, jak tyto nepříjemné situace úspěšně řešit.

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Rychlá nebankovní půjčka před výplatou jako ideální řešení finančních problémů

Potřebujete půjčku před výplatou nebo hledáte rychlé...

Přidat komentář

##     ##  #######  ##      ## #### ##     ## 
 ##   ##  ##     ## ##  ##  ##  ##  ##     ## 
  ## ##   ##     ## ##  ##  ##  ##  ##     ## 
   ###    ##     ## ##  ##  ##  ##  ##     ## 
  ## ##   ##     ## ##  ##  ##  ##   ##   ##  
 ##   ##  ##     ## ##  ##  ##  ##    ## ##   
##     ##  #######   ###  ###  ####    ###    

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře