Vězení je přímá cesta k exekuci – jak se vyhnout nejhoršímu?

Dluhy ve vězení nemizí. Dokonce naopak. Přestože do výkonu trestu nastupujete po finanční stránce s „čistým štítem“, venku na vás může čekat nepříjemné překvapení s tváří exekutora. Místo abyste si odseděli svůj trest a na svobodě začali od začátku, musíte hned řešit další problém. Tyto dluhy a starosti pak často vedou k recidivitě. Finančním problémům a exekucím však můžete alespoň v jisté míře před nástupem do výkonu trestu předejít.

Vězení je přímá cesta k exekuci – jak se vyhnout nejhoršímu?

Dluhy jako jedním z hlavních důvodů recidivity

Do vězení se vrací až 70 % lidí, kteří se do něj už jednou dostali. Jednou z hlavních příčin této recidivity jsou právě dluhy. Za samotnou neschopnost splácet své pohledávky se do vězení dostat nemůžete. Předluženost bývalých vězňů, která vzniklá při výkonu trestu však těmto lidem brání v získání klasického zaměstnání. Téměř všechny peníze by totiž okamžitě padly na splácení exekuce. Bývalý trestanec tak v podstatě ztrácí možnost nového začátku.

Podle neziskových organizací, které se dlužníkům věnují, má po návratu z vězení dluh téměř každý. Exekuce se pak týká téměř 70 % odsouzených lidí. Možnost svůj dluh splatit pak dostane málokdo. Lidé se záznamem v rejstříku trestů už tak mají snížené šance nalezení zaměstnání a exekuce je pro náboráře dalším odstrašujícím znamením.

Exekuce ve vězení

Do exekuce se můžete ve vězení dostat snadno. Stačí zapomenout odhlásit služby telefonních operátorů či ukončit nájemní smlouvu. Splácení exekuce ve vězení je však poněkud náročnější. Někdo má to štěstí, že může ve vězení pracovat, a vydělané peníze použít právě na umoření exekuce. Vězení však bohužel už není důvodem pro zastavení exekuce a pokud se jedná o nižší dluh a člověka bez příjmu, se situací vám nepomůže ani insolvence.

Dluhy ve vězení vnikají nejčastěji za:

  • služby (telefon, internet, elektřina…),
  • nezaplacený nájem či jiné náklady na bydlení,
  • nesplácení stávajících půjček,
  • nárůst penále na nesplacených pokutách,
  • nepozastavení živnostenského listu a narůstající dluhy za sociální a zdravotní pojištění.

Zmíněným dluhům jde často poměrně snadno předejít. Ve výkonu trestu za vás například zdravotní pojištění platí stát. Musíte mít však pozastavený živnostenský list. Stejně tak dluhům za bydlení můžete předejít ukončením nájemní smlouvy či prodejem nemovitosti. Případně se můžete domluvit na tom, že bude vaši nemovitost spravovat někdo z vašich blízkých. Nejdůležitější je zrušit smlouvu na internet, telefon a další služby, které běžně platíte. Přestože se jedné o poměrně samozřejmé kroky, jen málokdo si na ně ve stresu z nástupu do výkonu trestu vzpomene. A právě tím se začne smyčka dluhové spirály pomalu stahovat.

Vězňům pomůže osobní bankrot a neziskové organizace

Jako řešení situace bývalých vězňů se nabízí osobní bankrot. Problém tohoto řešení však je, že na insolvenci většinou dosáhnou pouze dlužníci s řádným zaměstnáním. Někteří poradci a společnosti pak dlužníkům často slibují s oddlužením pomoc, ale ve skutečnosti je dostanou do ještě horší situace, ve které na insolvenci buď nedosáhnou, nebo nemají na její splácení. Pokud tak uvažujete o cestě insolvence, určitě se obraťte přímo na neziskové společnosti, které se věnují pomoci bývalým vězňům. V ČR jde například o organizace Člověk v tísni nebo Rubikon. Právě zde máte největší šanci získat opravdovou pomoc bez poplatků.  

Pokud jste se vrátili z vězení a doma na vás čekal exekutor, právě neziskové organizace jsou nejspolehlivějším způsobem, jak se z problémů dostat. Pomohou vám totiž nejen s papírováním, případným pozastavením exekuce či s insolvencí, ale také s hledáním nového zaměstnání.

Pomoci může i nebankovní půjčka

V krajním případě se můžete obrátit na některou z nebankovních společností, která vám pomůže se sloučením všech půjček, nebo dokonce s vyplacením vašich exekucí. Jedná se o poměrně riskantní možnost, která může vést ještě hlouběji do dluhové pasti a pokud ji zvažujete je nutné pečlivě promyslet, jestli budete na splácení úvěru mít dostatek financí. Pomoc při exekuci nabízejí nejčastěji poskytovatelé americké hypotéky, za kterou však musíte ručit svou nemovitostí. Jedná se tak o skutečně riskantní krok, který by měl být až vaší poslední možností.

Nezanedbávejte rizika americké hypotéky

Americké hypotéky mají oproti klasickým nebankovním půjčkám většinou nižší RPSN. V závislosti na částce, kterou potřebujete půjčit, se však měsíční splátky mohou dostat i na částku v řádech desetitisíců korun. Před zvážením této možnosti už tak musíte mít spolehlivý a stálý zdroj příjmů, který vám toto splácení i se životními náklady pokryje. Nezapomeňte, že při čerpání této nebankovní půjčky ručíte svou nemovitostí.

Pokud o této možnosti uvažujete, dejte si pozor na společnosti, které chtějí jakékoliv poplatky předem. Je to většinou znamení, že se jedná o úvěrový podvod. V případě, že o této možnosti stále uvažujete, můžete se opět obrátit na bezplatnou právní poradnu či na neziskovou organizaci a nechat si poradit se smlouvou. Tím se můžete vyhnout dalším případným problémům, které se s možností americké hypotéky vážou.

 

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Rychlá nebankovní půjčka před výplatou jako ideální řešení finančních problémů

Potřebujete půjčku před výplatou nebo hledáte rychlé...

Půjčka bez doložení příjmů - co poskytovatelé půjček pokládají za pravidelný příjem?

Na nebankovní společnosti se lidé často obracejí až...

Zapytaj o kredyt gotówkowy

Pole wymagane.
Pole wymagane.
Pole wymagane. Adres e-mail jest niepoprawny.
Pole wymagane. Numer telefonu jest niepoprawny.
Akceptuję wszystkie oświadczenia Zgoda wymagana. Rozwiń

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest Loando Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Olsztynie, przy ul. Kotańskiego 8. Dane osobowe zostały przekazane dobrowolnie i będą przetwarzane w celach marketingowych Loando Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. W razie wyrażenia zgody, dane osobowe mogą być, przetwarzane w celach marketingowych związanych z przedstawieniem oferty, udostępnianie podmiotom współpracującym z Loando Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z branży bankowej,ubezpieczeniowej oraz innym podmiotom oferującym produkty inwestycyjne. Dane osobowe mogą być również udostępniane podmiotom upoważnionym na podstawie przepisów prawa. Bez wyjątku posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.