Auto na leasing nebo podnikatelská půjčka na auto?

V dnešní době se podnikání bez firemního vozu těžko obejde. Ať už potřebujete jezdit na schůzky za klienty a nebo převážet materiál, automobil může být nepostradatelným pomocníkem. Financovat tak velký výdaj z vlastních zdrojů může být problém hlavně pro menší firmy. Řešením je půjčka nebo leasing. Než se však vrhnete do shánění toho pravého finančního produktu, měli byste vědět, že půjčka na automobil pro podnikatele má svá specifika a od klasického spotřebitelského úvěru nebo leasingu se trochu liší.

Auto na leasing nebo podnikatelská půjčka na auto?

Home Credit recenze Home Credit recenze Vyplnit žádost

Přídej k porovnání

Jak rozlišit leasing pro podnikatele od leasingu pro spotřebitele?

Pokud jste fyzická osoba, nejednáte v rámci podnikatelské činnosti a auto si pořizujete pro svou vlastní potřebu, uzavíráte smlouvu jako spotřebitel. Veškeré informace o možnostech leasingu pro spotřebitele tak můžete čerpat z našeho článku Jak získat půjčku na auto.

V případě, že podnikáte a ve smlouvě uvedete svoje identifikační číslo, platí, že vystupujete jako podnikatel a žádáte o poskytnutí podnikatelského leasingu.

Druhy leasingu

Každý podnikatel by měl správně zvolit typ leasingu. Může být buď finanční nebo operativní. V této oblasti se určitě vyplatí požádat o radu vaši účetní nebo finančního poradce.

Finanční leasing

Finanční leasing je typ dlouhodobého pronájmu. Jde o nejčastější a nejvyužívanější způsob financování, který nabízí většina leasingových společností na našem trhu (např. Home Credit). Vlastníkem vozidla je po celou dobu leasingová společnost. Vozidlo bude vaše, až uhradíte celou dlužnou částku. Jinými slovy se dá říci, že po skončení doby nájmu se předpokládá změna vlastnictví vozidla. Veškeré výdaje spojené s údržbou a provozem vozidla hradíte vy.

Jde o „základní typ“ leasingu, je mezi lidmi nejvíce známý. Hodí se hlavně pro menší firmy. Je dobrou volbou pro ty, kteří nepotřebují často vozidlo měnit, například za novější model.

Chcete-li mít splátky finančního leasingu jako daňově uznatelný výdaj, musí leasing trvat minimálně 54 měsíců a automobil musí být po skončení pronájmu zařazen do obchodního majetku.

Operativní leasing

Operativní leasing je naopak krátkodobý pronájem. Vlastníkem auta je opět leasingová společnost, po uplynutí smlouvy si však automobil nechává ve svém vlastnictví. Vy tedy hradíte jen rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou cenou. Tento způsob financování se hodí hlavně pro větší firmy, které potřebují častěji obnovovat vozový park.

Je samozřejmě také možné domluvit se s leasingovou společností na odkupu vozidla, většinou je však mnohem výhodnější vyřídit si operativní leasing na auto nové.

Výhody operativního leasingu:

  • Servis vozidel připadá na leasingovou společnost.
  • Nestaráte se o prodej automobilu, až budete chtít modernizovat vozový park.
  • Likvidace případných pojistných událostí je záležitostí poskytovatele leasingu.
  • Leasingová společnost hradí silniční daň

Nový standard IFRS 16

Od 1. ledna 2019 vstupuje v platnost nový standard IFRS 16. Původně byl v účtování operativního a finančního leasingu rozdíl. To však nový standard mění. Podle něj bude veškerý leasing, tedy i leasing operativní, nově vykazován jako doposud leasing finanční. Kvůli tomuto novému pravidlu musí firmy všechny své smlouvy takzvaně aktivovat, tedy vykázat pronajatá aktiva v rozvaze. To je problém hlavně pro velké firmy, které nyní čelí vyšší administrativní zátěži i nákladům. Kvůli této změně také ve firemním účetnictví vzroste zastoupení financování cizími zdroji v případě, že se firma rozhodne k využití operativního leasingu. Mnoho klientů leasingových společností kvůli novému standardu přechází na jiné způsoby financování např. nebankovní půjčku.

Hlavní rozdíl mezi podnikatelským a spotřebitelským úvěrem

Pokud si berete úvěr jako podnikatel, pak se na vás nevztahuje zákon o spotřebitelském úvěru. Jedním z nejdůležitějších úkolů tohoto zákona je chránit spotřebitele. Jako podnikatel tedy nejste pod jeho ochranou.

Zákon například omezuje sankce a pokuty za prodlení se splácením, omezuje kurzovní riziko při úvěrech v cizí měně a při zesplatnění půjčky vám dává měsíc na splacení dlužné částky.

Je tedy potřeba počítat s tím, že v případě nesplácení podnikatelského úvěru vás čekají problémy větší než v případě běžného spotřebitele. Řešením je důkladně si naplánovat, jak budete splácet a vybrat si vhodný finanční produkt.

Na trhu je mnoho možností, proto nezapomeňte řádně přečíst podmínky a jednotlivé varianty srovnat. Na co se přesně soustředit při výběru vhodného financování si přečtěte v článku Leasing aneb půjčka na auto.

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Rychlá nebankovní půjčka před výplatou jako ideální řešení finančních problémů

Potřebujete půjčku před výplatou nebo hledáte rychlé...

Půjčka bez doložení příjmů - co poskytovatelé půjček pokládají za pravidelný příjem?

Na nebankovní společnosti se lidé často obracejí až...

Přidat komentář

##      ## ######## ########    ###    ##     ## 
##  ##  ## ##       ##         ## ##    ##   ##  
##  ##  ## ##       ##        ##   ##    ## ##   
##  ##  ## ######   ######   ##     ##    ###    
##  ##  ## ##       ##       #########   ## ##   
##  ##  ## ##       ##       ##     ##  ##   ##  
 ###  ###  ######## ##       ##     ## ##     ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře

Martinvalek 2020-03-10 13:32:32 #157
Než jsem si sjednal úvěr na auto, tak jsem si to raději nechal vypočítat i v bance. Potom jsem šel od autobazaru, kde jsem v aaa auto dostal slevu na kupní cenu auta. Tudíž mě úvěr vychází daleko výhodněji, než kdybych si ji sjednal v bance.
Odpověď