Jak se vyznat ve smlouvě o půjčce?

Vybrat tu pravou půjčku není jen tak. Nejen, že musíte zvážit, kolik vás bude v konečném výsledku stát. Musíte také probádat všechna tajná zákoutí smluvní dokumentace, abyste se ujistili, že nepodepíšete úvěr, který pro vás nakonec vůbec nebude tak výhodný, jak jste si představovali. Zorientujte se ve smlouvách o půjčce a vyhněte se kličkám v dokumentaci velkým obloukem.

Jak se vyznat ve smlouvě o půjčce?

Pozor na úvěrové smlouvy

Při výběru perfektní půjčky je jistě důležitým faktorem její cena. Řadu žadatelů o úvěr tak při porovnávání nabídek zajímají především úrokové sazby a RPSN. Neméně důležitá je však i smlouva o půjčce a dostupnost, srozumitelnost a přehlednost informací, které společnost poskytuje. Nový zákon o spotřebitelském úvěru sice odstranil nesmyslně vysoké provize a různé kličky ze smluv, přesto mohou existovat tisíce rozdílů v pokutách a sankcích pro jednotlivé společnosti. Důležité je také vědět, zda můžete půjčku refinancovat nebo ji předčasně splatit.Pokud si smlouvu nepřečtete nebo jí pořádně nerozumíte, může se stát, že se ve výpočtech půjčky zmate a nakonec se domluvíte na něčem, co vám vůbec neprospěje.

Základní finanční pojmy

Nejprve si ujasněte základní pojmy. Pokud netušíte, jaký je rozdíl mezi půjčkou a půjčkou, těžko se budete ve světě financí orientovat v hromadě papírů. Podívejte se na webové stránky jednotlivých společností. Řada z nich má pro klienty připravenou sekci, kde srozumitelně vysvětlují hlavní pojmy, které ve smlouvách a dokumentaci používají. Dobře napsaný slovníček najdete například na webu Home Creditu .

Prostudujte si obchodní podmínky a úvěrovou smlouvu

Když rozumíte finančním podmínkám, můžete začít číst podmínky a vzor smlouvy. Podmínky byste měli bez problémů najít online. Se vzory smluvní dokumentace je již pořízení o něco složitější. Podle studie Člověka v tísni je na svých stránkách zveřejnilo pouze 60 % firem. U ostatních nebudete mít přístup ke smlouvám, dokud je nekontaktujete. To však může být zdlouhavé a zbytečně složité ve fázi, kdy srovnáváte pouze hypotéky a spotřebitelské úvěry a nemáte vybraný konkrétní.

Dalším problémem může být objem smluvní komunikace. Tušili jste, že by vás například Komerční banka mohla zavalit více než padesáti listy papíru? Osvojit si takové množství informací trvá dlouho a to není nic příjemného. Čím delší smlouva, tím vyšší riziko, že něco přehlédnete nebo nebudete rozumět.

Jasná smlouva od Providentu

Krátkou a přehlednou smlouvu najdete například u Providentu . Cílem této nebankovní společnosti je být k zákazníkům upřímná a vstřícná. Sází na transparentní a férový přístup a zjevně se to vyplácí. Finanční produkty společnosti již využilo více než milion zákazníků.

Zákaznický servis společnosti Provident je založen na Etickém kodexu, který odráží hodnoty společnosti jako odpovědnost, respekt a transparentnost. Pro klienta to znamená, že vždy dostane spolehlivé informace, aby produktu detailně porozuměl a mohl se tak informovaně rozhodnout. Samozřejmostí je i profesionální obsluha a možnost kdykoliv se s dotazy obrátit na prozíravého pracovníka.

Vymažte expresní hotovostní dokumentaci

Express Cash také spoléhá na jasnost a transparentnost smluvní dokumentace . Stejně jako u Providentu, na této webové stránce s rychlou půjčkou můžete najít etický kodex, který vysvětluje základní hodnoty společnosti. Základem je férové ​​jednání s klientem a chuť do detailu upřesnit podmínky úvěru, celkové náklady a výši případných pokut a penále. Tyto zásady se samozřejmě promítají do plnění smlouvy. Stačí prolistovat něco málo přes deset stránek a hned budete vědět, co podepisujete.

Co by nemělo být ve smlouvě o půjčce?

Základem každé smlouvy jsou identifikační a komunikační údaje. Bez nich by nemělo být zavřeno. Nesmíte minout:

  • adresa sídla,
  • trvalý pobyt,
  • JÁ BYCH,
  • DIČ,
  • telefonní číslo,
  • Emailová adresa,
  • nebo kontaktní adresu, kam bude pošta chodit.

Musíte si také určit, kolik peněz si půjčujete a jak budete půjčku splácet. Chybět by také neměl počet příspěvků a jejich výše. Roční úroková sazba a úroková sazba musí být zřetelně označeny. U úrokové sazby je potřeba vědět, zda je fixní nebo pohyblivá, případně znát délku fixace. Roční procentní poplatek pak musí zahrnovat všechny výdaje dohromady. Není tomu tak vždy. Proto je potřeba přesně popsat, co se do ročního příjmu zahrnuje a jaké výdaje jsou z něj vyloučeny.

Zajímat by vás mělo i to, co se stane, když nebudete splácet. Je možné platbu odložit ? Hrozí vám pokuta nebo penále? Jak společnost řeší takové situace? Odpovědi na tyto otázky by měly být uvedeny ve smlouvě.

Neměla by chybět ani informace o tom, zda je půjčka speciální, nebo ji můžete použít na cokoli.

Chcete si výběr půjčky a následné nastudování smlouvy ještě více usnadnit? Podívejte se na naše hodnocení nejlepších půjček pro tento měsíc. Hodnotíme nejen velikost úrokové sazby a ročně. Zohledňujeme také spolehlivost firem a jejich přístup k zákazníkům. Vyberte si půjčku v našem srovnávači a užijte si peníze, aniž byste trávili hodiny nad horou papírů.

Půjčky zdarma

16000 kč / 30 dní

8000 kč / 20 dní

8000 kč / 14 dní

Zapytaj o kredyt gotówkowy

Pole wymagane.
Pole wymagane.
Pole wymagane. Adres e-mail jest niepoprawny.
Pole wymagane. Numer telefonu jest niepoprawny.
Akceptuję wszystkie oświadczenia Zgoda wymagana. Rozwiń

Administratorem podanych powyżej danych osobowych jest Loando Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Olsztynie, przy ul. Kotańskiego 8. Dane osobowe zostały przekazane dobrowolnie i będą przetwarzane w celach marketingowych Loando Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. W razie wyrażenia zgody, dane osobowe mogą być, przetwarzane w celach marketingowych związanych z przedstawieniem oferty, udostępnianie podmiotom współpracującym z Loando Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z branży bankowej,ubezpieczeniowej oraz innym podmiotom oferującym produkty inwestycyjne. Dane osobowe mogą być również udostępniane podmiotom upoważnionym na podstawie przepisów prawa. Bez wyjątku posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania.