Co potřebujete vědět o nákupu elektroniky na splátky?

Mikropůjčku nebo spotřebitelský úvěr byste si nikdy nevzali, ale na splátky občas nakoupíte? Dejte pozor, ať se nenapálíte. Nákup na splátky je v poslední době čím dál oblíbenější. Často si však ani neuvědomíte, že stále jde o určitou formu půjčky. Stejně jako jiné finanční produkty má svá pravidla. Na co se zaměřit před podpisem smlouvy?

Co potřebujete vědět o nákupu elektroniky na splátky?

Je nákup na splátky opravdu nutný?

Prvním krokem při nákupu na splátky je, stejně jako u jakéhokoliv spotřebitelského úvěru či mikropůjčky, zvážit, zda ho opravdu potřebujeme. Elektronika v dnešní době je poměrně levná a s nákupem na splátky opravdu dostupná. To nás může zlákat k nákupům, které ve skutečnosti nejsou úplně nutné. Pokud vás však potkají nečekané výdaje, například rozbitá pračka, pár dní před výplatou, nezbývá nic jiného než využít vhodného finančního produktu. Stejně tak jako v případě, že potřebujete elektroniku pro výkon svého povolání nebo jako jiný zdroj příjmů.

Mám zvolit raději nákup na splátky nebo mikropůjčku před výplatou?

Důležité je uvědomit si, že nákup na splátky nemusí být jedinou možností. Na nákup elektroniky můžete využít také mikropůjčku před výplatou, ideálně takovou, která nabízí první půjčku zdarma. Častou chybou je, že zákazníci hned sáhnou po nákupu na splátky a zapomenou, že jde o finanční produkt, jako každý jiný. Je důležité pročíst si podmínky smlouvy a hlavně srovnat všechny dostupné varianty. Jen tak si můžete být jistí, že zvolíte tu nejvýhodnější možnost.

Průběh nákupu elektroniky na splátky

Při nákupu na splátky je většinou požadována akontace 10 %. Co přesně to znamená? Jde o termín, který se často používá právě u splátkového prodeje nebo u leasingu. Akontace je první splátka kupní ceny. Její výše se uvádí v procentech. Občas můžete narazit také na nákup bez akontace, což znamená, že si daný produkt můžete ihned odnést a nemusíte mít v peněžence ani korunu. Nic to ovšem nevypovídá o tom, zda-li konečný nákup na splátky bude výhodný a kolik na něm v konečném důsledku přeplatíte.

Běžně tedy zaplatíte desetinu ceny produktu a zbytek splácíte v deseti pravidelných splátkách. Záleží však na konkrétní společnosti a na typu elektroniky, kterou kupujete. U dražších kousků můžete zaplatit akontaci 20 nebo 30 % a snížit si tak výši splátek či délku splácení. Jindy zase máte možnost zbytek úvěru rozložit na více splátek.

Speciální nabídky u nákupu na splátky

Prodejci často po dohodě se splátkovou společností nabízí speciální nabídky. Výhodná možnost nákupu na splátky vás má popohnat a přesvědčit ke koupi. Určitě můžete ušetřit, dejte si však velký pozor na podmínky těchto nabídek. Nejoblíbenější jsou hlavně nákupy na splátky s nulovým navýšením. To znamená že neplatíte ani úroky, ani poplatky a splatíte přesně tolik, kolik jste si půjčili, nic navíc.

Na co si dát u těchto speciálních nabídek pozor?

  • Vztahuje se akce na vámi vybrané zboží?

Prodejci často lákají na výhodné podmínky, je však celkem běžné, že akce se vztahuje jen na určité typy nebo modely elektroniky. Prověřte si tedy, že si opravdu kupujete zboží, na které speciální nabídka platí.

  • Chcete-li pojištění, musíte si ho zaplatit

Pojištění proti neschopnosti splácet je skvělá věc. Hlavně, když se náhodou stane, že přijdete o práci. Pokud si však sjednáváte nákup na splátky za výhodných podmínek bez navýšení, počítejte s tím, že pojištění vám často ke smlouvě bude automaticky přidáno a budete jej muset zaplatit. V konečném výsledku tedy nezaplatíte přesně tolik, kolik jste si půjčili, ale částka bude navýšena o částku pojistného.

Co je potřeba při žádosti o splátkový úvěr?

  • Občanský průkaz
  • Druhý průkaz totožnosti (pas, zbrojní průkaz, řidičský průkaz,...)
  • České občanství
  • Věk nad 18 let
  • Trvalý zdroj příjmu
  • Bydliště v ČR

Konkrétní dokumenty samozřejmě záleží na dané finanční instituci. V některých případech například nesmíte být ve zkušební době, jiné nákupy na splátky mohou být omezeny věkem.

Můžete si vzít nákup na splátky?

Stejně jako v případě jiných spotřebitelských úvěrů, i u nákupu na splátky je důležitá vaše bonita. Na co se tedy společnosti zaměří, než si budete moci odvézt vaši vysněnou ledničku nebo pračku?

  • Příjmy - Splátky nikdy nesmí narušit váš rodinný rozpočet. Pokud společnost usoudí, že byste mohli mít problém se splácením, nákup na splátky vám neschválí.
  • Počet vyživovaných dětí - Společnosti počítají s tím, že děti znamenají občas nenadálé výdaje. Navíc v žádném případě nechtějí ohrozit rodiny s dětmi tím, že by se rodiče dostali do spirály dluhů.
  • Úvěry u jiných společností - Čím více půjček a úvěrů u různých společností máte, tím jste rizikovějším klientem. Řešením v tomto případě může být konsolidace.
  • Zaměstnání - Nákup na splátky vám usnadní stabilní zaměstnání na dobu neurčitou. Zkušební doba občas může být problémem.
  • Informace z registrů dlužníků- Společnosti samozřejmě zajímá vaše úvěrová historie a platební morálka.

Před podepsáním smlouvy

  • Zeptejte se, jak postupovat v případě, že se zakoupená elektronika rozbije a vy ji budete muset reklamovat. Je možné odložit splátky?
  • Zjistěte zda jsou účtovány poplatky za poskytnutí úvěru nebo uzavření smlouvy. To, že úroková sazba je 0 %, ještě neznamená, že úvěr bude výhodný.
  • Věnujte pozornost části smlouvy, která se věnuje předčasnému splacení. Můžete úvěr předčasně splatit bez sankcí? Je možná mimořádná splátka?

Co myslíte, bude pro vás výhodnější nákup na splátky nebo půjčka před výplatou? Použijte náš srovnávač mikropůjček a udělejte si přehled.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

######## ######## ########   #######  ########  
##       ##       ##     ## ##     ## ##     ## 
##       ##       ##     ## ##     ## ##     ## 
######   ######   ########  ##     ## ########  
##       ##       ##   ##   ##     ## ##     ## 
##       ##       ##    ##  ##     ## ##     ## 
##       ######## ##     ##  #######  ########  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře