Nákup na splátky bez navýšení? Dejte si pozor, ať se neprodraží!

Potřebujete novou ledničku, pračku nebo jiné podobné vybavení domácnosti, ale peněženka zeje prázdnotou? Není to neobvyklá situace a může se přihodit komukoliv. Obchody (nebo lépe řečeno jejich partneři z řad úvěrových společností) naštěstí často nabízejí možnost splátkového prodeje, který zákazníkům pomáhá z podobných nepříjemných situací ladně proklouznout. Často dokonce nabízejí možnost nákupu na splátky bez navýšení. Na co si však dát pozor, aby se nám využití takové možnosti neprodražilo?

Nákup na splátky bez navýšení? Dejte si pozor, ať se neprodraží!

Rozdíl mezi spotřebitelským úvěrem a splátkovým prodejem

Kde je rozdíl mezi klasickou online online půjčkou a nákupem zboží na splátky? Jak už název splátkového prodeje napovídá, jedná se o úvěr určený pro konkrétní účel. Na konkrétní kus zboží od konkrétního prodejce. Na splátky si tak můžete koupit konkrétní kus například elektroniky nebo vybavení domácnosti.
Splátku však neposkytuje obchod, ve kterém nakupujete, samotný, jak si často zákazníci myslí, ale stejné úvěrové společnosti, které nabízí spotřebitelské úvěry. V dnešní době prodej na splátky poskytuje nejčastěji Home Credit nebo Triangl.

Spotřebitelský úvěr oproti splátkovému prodeji bývá bezúčelový a jeho výše není ovlivněna konkrétním zboží, které si chcete pořídit. Můžete si tak například vzít úvěr v částce padesáti tisíc, dvacet použít na zboží a třicet upotřebit podle vašich dalších potřeb.

Pokud se však u spotřebitelského úvěru nejedná o vaši první půjčku zdarma u společností, které tuto možnost nabízejí (a většinou se jedná pouze o úvěr v částce pár tisíc korun), nehrozí, že byste jej získali za tak výhodných podmínek. Nákup na splátky je často bez navýšení, takže za něj nemusíte zaplatit ani korunu navíc. Tato nabídka však platí samozřejmě jen v okamžiku, kdy poctivě plníte smluvní podmínky.

nákup na splátky je opravdu bez navýšení?

Pokud už jste se přímo v prodejně rozhodli, že nákupu na splátky bez navýšení využijete, nejprve si ověřte, zda se nejedná o zavádějící či přímo klamavou reklamu.

Pokud je splátkový prodej opravdu bez navýšení, jeho RPSN bude 0 %. Pokud si koupíte ledničku za dvacet tisíc korun, budete deset měsíců splácet společnosti splátku v částce 2 000 korun a nic navíc. Pokud je RPSN vyšší než nula procentní, jedná se o signál, že s vámi obchodník nejedná tak úplně na rovinu a o znamení, že byste si podpis smlouvy měli opravdu dobře rozmyslet.

Samozřejmě ne každá společnost nabízí splátkový prodej bez navýšení. Často se jedná o půjčku s tradičními poplatky. Zde je o to víc potřeba zvážit, zda se vám tento nákup opravdu vyplatí. RPSN se v takovém případě může pohybovat až u 30 % a klasická půjčka by vás tak mohla vyjít zásadně levněji.

Stejně jako u každého jiného úvěru je i u nákupu na splátky potřeba zvážit jeho podmínky a porovnat je s ostatními možnostmi.

Proto v žádném případě nenakupujte na splátky spontánně a nejprve si na internetu porovnejte všechny dostupné možnosti.

Jak na získání splátek a co si připravit?

Jak už jsme zmínili, prodej na splátky je úvěr jako každý jiný. Proto si vás společnost před jeho poskytnutím prověří stejně jako při čerpání spotřebitelského úvěru. Nejprve si bude muset ověřit vaši totožnost. Budete tak potřebovat občanský průkaz a v některých případech také druhý doklad totožnosti.

Protože se jedná o klasickou půjčku, obchodník, s nímž budete žádost vyřizovat, se neobjede ani bez nějaké formy potvrzení o příjmu. Někde od vás budou chtít přímo potvrzení od zaměstnavatele či daňové přiznání, jinde bude stačit výpis z účtu. Už jen proto je dobré zjistit si podmínky dopředu na internetu, abyste byli řádně připraveni a nemuseli se pro úvěr několikrát vracet.

Samozřejmě pokud už budete u přípravy, zboží na splátky můžete koupit nejen v prodejně. Tuto možnost nabízí také mnoho často levnějších e-shopů. Online nákup na splátky má samozřejmě řadu výhod, především v tom, že máte větší klid nastudovat si veškeré podmínky a máte více prostoru porovnat si je s konkurencí a zjistit, zda se jedná opravdu o tu nejvýhodnější možnost a zda vás třeba spotřebitelský úvěr nevyjde levněji.

Kromě kontroly a zaznamenání výše zmíněných dokladů si vás určitě obchodník proklepne také v nebankovním registru dlužníků, kde pozná, zda už nemáte moc půjček, případně zda nemáte dokonce závazky po splatnosti.

Z toho usoudí, zda si můžete nákup na splátky dovolit a přejdete k samotnému podpisu smlouvy.

Smlouvu si v každém případě přečtěte. Soustřeďte se zejména na RPSN a sankce za případnou pozdní platbu. Nebojte se ani smlouvu konzultovat přímo s obchodníkem či vaším finančním poradcem.

Jak to, že se společnostem poskytování splátek bez navýšení vyplatí?

Staré přísloví: „ani kuře zadarmo nehrabe“ je stále jednou z nejpravdivějších pravd. Natož pokud se vztahuje k poskytování finančních služeb a úvěrů.

Poskytnout možnost nákupu na splátky bez navýšení je však tah, který se vyplatí všem stranám.

Obchodník prodá zboží zákazníkovi, který by si jej jinak nemohl dovolit. Zákazník si může splácení rozložit na pro něj přijatelné splátky.

Ale co z toho má společnost, která tento snad až moc výhodný úvěr poskytne?

Rovnou několik věcí. První z nich je levná marketingová kampaň. Stejně jako obchodník získá nového zákazníka a především jeho cenné osobní údaje.

Této společnosti se pak snadněji cílí reklama a nabídka výhodných půjček na konkrétní osobu, kromě toho vám může například poslat kreditní kartu, kterou aktivujete použitím a tím se stanete platícím zákazníkem.

Některé společnosti navíc k nákupu na splátky nabízejí pojištění, takže si zákazník sám zvolí, že něco navíc přece jenom pro jakýsi pocit bezpečí zaplatí.

Nebankovní společnosti, které poskytují jeden či druhý typ úvěru zdarma také často žijí z lidí, kteří poruší smlouvu. Nezaplatí včas, přestanou splácet úplně a tím jim narůstají pokuty. Pokud toto zpoždění splátek přesáhne určitou mez, věřitel prodá tuto pohledávku inkasní společnosti a na tom opět vydělá.

Proto je nutné pečlivě číst, co podepisujeme a platit včas.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

 #######  ########  ######   ##    ## ########  
##     ## ##       ##    ##   ##  ##  ##     ## 
##     ## ##       ##          ####   ##     ## 
##     ## ######   ##   ####    ##    ########  
##  ## ## ##       ##    ##     ##    ##        
##    ##  ##       ##    ##     ##    ##        
 ##### ## ########  ######      ##    ##        

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře