Mikropůjčka pro podnikatele – dejte pozor na nekalé praktiky

Důležité je vědět, že je velký rozdíl mezi půjčkou pro běžného spotřebitele a mezi půjčkou pro podnikatele či firmu. Pokud si sjednáváte podnikatelskou mikropůjčku, pak se na vás nevztahuje zákon o spotřebitelském úvěru. A právě to může být zásadní problém. Sjednáte-li si podnikatelskou půjčku, jste mimo ochranu tohoto zákona. Co to pro vás znamená?

Mikropůjčka pro podnikatele – dejte pozor na nekalé praktiky

Od smlouvy o podnikatelské půjčce není možné odstoupit do 14ti dnů

Zákon o spotřebitelském úvěru umožňuje od všech spotřebitelských úvěrů (s výjimkou úvěru na bydlení) bez udání důvodu do dvou týdnů odstoupit. Do 30ti dnů pak musíte vrátit jistinu, úroky za uběhlou dobu a případně další poplatky placené poskytovatelem. Pokud si však půjčíte jako právnická osoba, na tuto výhodu můžete zapomenout.

Výše sankcí, poplatků a úroků z prodlení není žádným způsobem limitována

Pokud jde o sankce a pokuty, fyzické osoby opět chrání zákon o spotřebitelském úvěru. Ten udává maximální výši sankcí za prodlení a zabraňuje tak neúměrně vysokým pokutám při nesplácení. Smluvní pokuta nesmí přesáhnout 0,1 % denně z částky z prodlení. Součet všech pokut pak může být nejvýše 50 % z vypůjčené částky, maximálně však 200 000 korun. Spotřebitel je tak chráněn v případě neočekávaných událostí a při nemožnosti půjčku splácet včas. Vsadíte-li na podnikatelskou mikropůjčku, myslete na to, že sankce a smluvní pokuty nejsou žádným zákonem limitovány, tak jako u běžného spotřebitelského úvěru. Je proto opravdu nutné důkladně pročíst podmínky a srovnat všechny dostupné informace. Zjistěte co se stane, když nebudete moci splatit peníze včas a do jaké výše mohou dosáhnout případné pokuty.

V podmínkách nemusí být jasně uvedena roční procentní sazba nákladů

RPSN je podíl z celkové dlužné částky, který musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku. Na rozdíl od úrokové sazby má v sobě tento ukazatel zohledněny i výdaje spojené se splátkami, správou úvěru a veškeré další poplatky. Díky RPSN můžeme lépe vyhodnotit výhodnost či nevýhodnost poskytovaného úvěru či půjčky. Ze zákona musí být sazba uvedena téměř u všech úvěrů. Podnikatelská mikropůjčka je však opět výjimkou.

Ověřování bonity žadatele

Poskytovatel půjčky navíc není povinen ověřit bonitu žadatele. V případě spotřebitelské půjčky by řádně neprověřenému klientovi byly při problémech se splácením odpuštěny úroky. U půjčky pro podnikatele musí i nebonitní klient splatit celou jistinu včetně úroků.

Jste fyzická osoba? Nenechte se nalákat na mikropůjčku pro podnikatele

V případě, že nedosáhnete na půjčku pro spotřebitele, mohou vám společnosti nabídnout mikropůjčku či úvěr pro podnikatele. Stačí, když si založíte živnostenský list a smlouva o úvěru pak vypadá jako by byla uzavřena mezi dvěma podnikateli.

K tomuto kroku často přistupují hlavně klienti bez možnosti doložit příjmy a nebo ti, kteří mají záznam v registru dlužníků. Často jde o lidi s nízkým příjmem a nebo enormním dluhem, kteří se další půjčkou ještě více zamotají do kolečka problémů. Špatně zvolený podnikatelský úvěr či mikropůjčka se totiž může i zdvojnásobit, což pro některé klienty je likvidační.

Jak tedy správně vybrat?

●     Pečlivě srovnejte jednotlivé nabídky

●     Přečtěte si reference poskytovatele

●     Důkladně prostudujte smlouvu a zaměřte se hlavně na sankce, úroky z prodlení a pokuty

●     Snažte se zjistit konkrétní částku, kterou za mikropůjčku zaplatíte

●     Obchodní podmínky by měly být jasné a srozumitelné

●     Ujistěte se, že máte plán jak půjčku splatíte

Podnikatelská půjčka vám pomůže v případě, že potřebujete krátkodobou finanční pomoc. Máte-li jistotu, že do pár týdnů bude vaše finanční situace opět svítit v zelených číslech, není se čeho obávat. Stačí jen vybírat s rozvahou, jednotlivé nabídky mezi sebou porovnat a důkladně si pročíst obchodní podmínky. Jste-li běžný spotřebitel, obezřetnosti není nikdy nazbyt. Pokud nemáte jinou možnost, než se uchýlit k mikropůjčce pro podnikatele, velmi důkladně si poskytovatele prověřte a naplánujte si, jakým způsobem budete splácet. Když je to možné, zvolte raději klasickou spotřebitelskou mikropůjčku a živnostenský list ani nezakládejte. Využijte náš srovnávač mikropůjček a vyberte si tu nejvýhodnější.

 

 

 

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

 ######   #######  ######## ##    ## ##    ## 
##    ## ##     ##    ##     ##  ##  ##   ##  
##       ##     ##    ##      ####   ##  ##   
##       ##     ##    ##       ##    #####    
##       ##     ##    ##       ##    ##  ##   
##    ## ##     ##    ##       ##    ##   ##  
 ######   #######     ##       ##    ##    ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře