Kolik stojí svatba? Vyplatí se vzít si půjčku na svatbu?

Pouštět se před svatbou do diskuzí o financích se vám možná nechce. Pokud to však neuděláte, můžete být za pár měsíců nepříjemně překvapeni. Předejděte zbytečným hádkám a problémům a vyřešte důležité finanční otázky včas.

Kolik stojí svatba? Vyplatí se vzít si půjčku na svatbu?

Vyřešte s partnerem důležité finanční otázky

Téma financí je mezi některými partnery stále trochu tabu. Dokud jsou svobodní, většinou nejde o žádný problém. S blížící se svatbou je však vhodné některé finanční otázky vyjasnit. Zabráníte tak případným hádkám a neshodám. Co by vás mělo zajímat?

Půjčky a dluhy

V první řadě si udělejte jasno, jak jste na tom s půjčkami a dluhy. Dluhy jednoho z manželů, které vznikly před uzavřením manželství, nespadají do společného majetku. To však neznamená, že nemohou v konečném důsledku ovlivnit oba z manželů. V případě nesplácení dluhu, vzniklého před uzavřením manželství, sice může věřitel zažalovat pouze dlužníka, pokud však bude u soudu úspěšný, exekuce může dopadnout i na společné jmění manželů. O půjčkách a dluzích se tedy určitě nevyplatí lhát. Mnohem lepší možnost je vymyslet společný plán splácení.

Hypotéka - úvěr na bydlení

Dalším dobrým důvodem, proč vědět o případných dluzích partnera, je hypotéka. Pokud jeden z manželů má špatnou platební historii, nesplácí úvěry včas a má záznamy v registrech dlužníků, budete si na společnou hypotéku možná muset počkat, dokud se celá situace nevyřeší.

Plány do budoucna - společný účet?

Důležitá je také vaše představa o společném hospodaření. Máte už vymyšleno, jestli budete mít jeden bankovní účet a nebo si necháte každý svůj? Zvažte všechna pro a proti.

  • Společný účet: Jeho hlavní výhodou je, že máte přehled. Nemusíte platit inkaso z jednoho účtu a nájem zase z jiného. Všechny vaše výdaje vidíte hezky pohromadě. Zároveň také ušetříte za vedení několika různých účtů. Všechny poplatky platíte jen jednou. Nevýhodou může být, že partner ví o každém vašem výdaji a platbě.
  • Oddělené účty: U oddělených účtů můžete narazit na nerovnoměrnost výdajů. Už na začátku je dobré si určit, kdo bude ze svého účtu platit poplatky, kdo nájem a kdo inkaso. Problémem může být také rozdílný příjem partnerů, například, když žena odejde na mateřskou dovolenou. Pokud však chcete být finančně nezávislí a vadí vám kontrola partnera nad vašimi výdaji, jde o řešení přesně pro vás.
  • Společný účet a dva oddělené účty: Můžete také vsadit na kompromis a mít účty rovnou tři. Jedinou nevýhodou je, že budete u všech muset platit poplatky za vedení.

Na závěr ještě stojí za to si rozmyslet, jak plánujete své zajištění v důchodu.

Vztah k penězům a úvěrům

Vhodné je také zjistit, jaký vztah má váš partner k penězům. Pokud jste to do této doby neřešili, nyní je nejvyšší čas. Ujasněte si priority. Za co nejvíce utrácíte vy a za co vaše drahá polovička? Šetříte, nebo si raději užíváte? Jaký je váš názor na půjčky a spotřebitelské úvěry? I když vám odlišné postoje nyní nevadí, za nějakou dobu se může vše změnit. Hlavně v případě, že bude potřeba utáhnout opasky.

Kolik stojí svatba?

Jedno z dalších témat, na které by si měli nastávající manželé pohovořit, je cena, kterou jsou ochotni zaplatit za svou svatbu. Ideální je sednout si v klidu a probrat, kolik peněz mohou investovat do jednotlivých položek.

Chcete levnou svatbu? Ideálním řešením je svatba ve čtyřech lidech na úřadě. Jen vy dva a svědci, bez zbytečných nákladů. Dokonce ani prstýnky nepotřebujete. Stačí zaplatit správní poplatek matrice. Další výdaje už jsou na uvážení.

Cena klasické české svatby se většinou pohybuje okolo 200 000 Kč. S částkou se dá však velmi variabilně hýbat, jak směrem dolů, tak samozřejmě i nahoru.

Půjčka na svatbu - vyplatí se půjčit peníze na svatbu?

V případě, že snoubenci žijí delší dobu ve společné domácnosti, zpravidla si hradí větší část nákladů sami. Se zbytkem pomáhají rodiče, občas i štědří prarodiče. Důležité je předem se domluvit, co kdo zaplatí, aby pak těsně před svatbou nevznikaly zbytečné rozepře a problémy.

Co ale dělat, když na vysněnou svatbu nemáte dost peněz? Je chytré vsadit na půjčku?

Určitě se do ní nepouštějte bezhlavě. Nejprve si zkuste v klidu promyslet, na čem můžete ušetřit. Situaci zkonzultujte s rodiči a prarodiči a zjistěte, zda by vám peníze nepůjčili oni. Půjčka na svatbu je problémová z jednoho hlavního důvodu. V začátku manželství se chce většina párů pustit do budování společné budoucnosti. Ať už jde o bydlení, rodičovskou dovolenou nebo plnění snů, vše něco stojí. Mohlo by se tak stát, že půjčky na svatbu nakonec budete litovat, protože zjistíte, že novomanželská půjčka by pro vás byla mnohem zajímavější.

Novomanželská půjčka Cofidis

Na společnou budoucnost vám půjčí nebankovní společnost Cofidis. O novomanželskou půjčku můžete požádat až 24 měsíců po svatbě. Zvládnete to online do pěti minut a peníze budete mít k dispozici do 24 hodin. Stačí uvést partnera jako spolužadatele a zaslat společnosti Cofidis váš oddací list. Jak by taková půjčka mohla vypadat?

Cofidis nabízí částku 200 000 Kč na 90 měsíců. Roční úroková sazba je 3,99 %, RPSN vychází na 4,06 %. Měsíčně tedy zaplatíte 2575 Kč a celkově přeplatíte 31 750 Kč.

Pokud se přeci jen rozhodnete pro půjčku na svatbu, nezapomeňte důkladně naplánovat její splácení a srovnat jednotlivé nabídky společností.

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Přidat komentář

      ##    ###    ##    ##  #######  ##    ## 
      ##   ## ##   ##   ##  ##     ## ##   ##  
      ##  ##   ##  ##  ##   ##     ## ##  ##   
      ## ##     ## #####    ##     ## #####    
##    ## ######### ##  ##   ##     ## ##  ##   
##    ## ##     ## ##   ##  ##     ## ##   ##  
 ######  ##     ## ##    ##  #######  ##    ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře