Zjistěte, na co si Češi nejčastěji půjčují

Ke sjednání spotřebitelského úvěru či menší půjčky má každý z nás jiné důvody. Někdo potřebuje řešit problém s cestou do práce koupí nového auta, jiný potřebuje novou pračku nebo lednici. Ať už je to jakkoliv, Češi jsou zkrátka zvyklí žít na dluh. Na co si tedy nejčastěji půjčují?

Na co si Češi nejčastěji půjčují

Mikropůjčky před výplatou jsou stále oblíbenější

Na pomyslných prvních příčkách se objevuje oblíbená půjčka ihned před výplatou na překonání krátkodobé finanční krize. Je to úvěr v řádech stovek či tisíců. Většinou slouží na drobné nečekané výdaje a počítá se s tím, že bude brzy splacen. Ideálně hned z další výplaty. Jde o populární řešení, protože mnoho nebankovních společností nabízí první půjčku zdarma. V případě, že splníte dané podmínky, nezaplatíte úroky ani poplatky a RPSN bude 0 %.

Hlavním důvodem, proč se mnoho lidí uchýlí k půjčce před výplatou, je absence finanční rezervy. Tu nemá až jedna pětina vašich spoluobčanů. Na vině jsou hlavně nízké platy nebo špatné zacházení s penězi. V případě nečekaných výdajů tak není jiná možnost, než se spolehnout na půjčku.

Na co si nejčastěji Češi půjčují?

Nejčastěji si lidé půjčují na nákup spotřební elektroniky. Hned v závěsu se drží bílá elektronika do kuchyně a koupě auta. Oblíbené jsou také spotřebitelské úvěry na nákup nábytku a rekonstrukce domů či bytů. Nezaostávají ani půjčky na splácení předchozích dluhů, jinými slovy refinancování (doplnit odkaz na zatím nezveřejněný článek).

Dalším velkým trendem jsou půjčky sezónní. V prosinci roste zájem o mikropůjčky, které lidé využívají na nákup vánočních dárků. Vánoce na dluh si dopřává asi každý osmý Čech. Jde o období silného tlaku a snaha udělat radost všem blízkým se může projevit na schopnosti správně vyhodnotit všechna rizika. Velkou službu proto nejen před Vánoci prokáží srovnávače půjček, které přehledně parametry finančních produktů mezi sebou porovnají. V letních měsících zase vedou půjčky na dovolenou, které hojně využívají všechny generace. Častým zdrojem financí na letní dovolenou je neúčelový spotřebitelský úvěr od banky nebo půjčka od rodiny. Oblíbené jsou opět půjčky před výplatou, takzvané mikropůjčky, které dlužníci hned po dovolené začínají splácet.

Pro půjčku nemusíte do banky

Ještě před pár lety bylo obvyklé půjčit si v bance. V poslední době však stoupá obliba nebankovních společností a nákupu na splátky. Velkou roli v tom jistě hraje i změna zákonu o spotřebitelském úvěru. Ten slouží hlavně k ochraně spotřebitelů a uděluje povinnost všem poskytovatelům úvěrů mít ke svému provozu licenci od České národní banky. Tato povinnost český úvěrový trh řádně pročistila a značně omezila možnosti nepoctivých poskytovatelů. Češi si tedy nyní mohou půjčit s větším klidem a nemusí se tolik bát nekalých praktik.

Proč si půjčit?

Čechy k úvěru nejčastěji přesvědčí, když jim poskytovatel nabídne nějakou výhodou či slevu. Může jít třeba o odpuštění úroků nebo poplatků. Dalším důvodem je, že lidé často nemohou s daným nákupem čekat. Když se vám z ničeho nic pokazí lednice, těžko můžete její obsah vyskládat za okno a začít postupně šetřit na novou.

Dejte pozor na časté chyby

Mezi nejčastější chyby při vyřizování úvěru jednoznačně patří:

  • nedostatečné porovnání nabídek
  • nevěnování pozornosti úrokové sazbě
  • neznalost RPSN
  • špatné porozumění nebo nepochopení jednotlivých pojmů
  • nedostatečné prostudování smlouvy

Půjčka je zkrátka dobrý sluha, ale zlý pán. Nepůjčujte si proto bez rozmyslu. Nejnáchylnější k rizikovým půjčkám jsou většinou lidé středního věku. Starší generace je více konzervativní a proto půjčky zvažuje a sahá po nich až v případě nejnutnější potřeby. Větší sklon k rizikovým půjčkám mívají většinou muži.

Jak si půjčit bezpečně, jsme pro vás sepsali do článku Nebankovní půjčky online – základní termíny a na co si dát pozor. Nezapomínejte ani na pravidla kybernetické bezpečnosti. Než si půjčíte online, čtěte článek Zásady bezpečného půjčování.

 

Akce

Jarní úrokové prázdniny u TommyStachi

Dlouhodobá tradice a spolehlivost. TommyStachi na českém...

Chcete na finále MS v hokeji? RazDva půjčka vás tam dostane

Chcete zažít atmosféru finále MS v hokeji na vlastní...

SOS Credit slaví MDŽ 20% slevou na poplatek i soutěží o poukaz na kosmetiku!

Slavit se má každý měsíc. Alespoň jednou. V březnu...

Přidat komentář

##    ## ########  #######   #######   #######  
###   ## ##       ##     ## ##     ## ##     ## 
####  ## ##       ##     ## ##     ## ##     ## 
## ## ## ######   ##     ## ##     ## ##     ## 
##  #### ##       ##  ## ## ##     ## ##  ## ## 
##   ### ##       ##    ##  ##     ## ##    ##  
##    ## ########  ##### ##  #######   ##### ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře