Jak odhalit neférovou půjčku?

Vybrat si nebankovní půjčku je čím dál snazší. Máte k dispozici srovnávače s dostatkem informací, internetové úvěrové kalkulačky nebo recenze. Navíc teď spotřebitele chrání nový zákon o spotřebitelském úvěru, který orientaci mezi nebankovními společnostmi ještě usnadnil. Stále však můžete narazit na poskytovatele půjček, kteří se budou snažit na vás vydělat. Nedejte jim šanci a zjistěte, jak je odhalit.

Jak odhalit neférovou půjčku?

Odhalte nepoctivé poskytovatele půjček

Nabídka na nebankovním finančním trhu je stále přehlednější. Nový zákon o spotřebitelském úvěru nejenže chrání žadatele o půjčky, ale také více kontroluje jejich poskytovatele. Ti nyní ke svému provozu potřebují licenci od České národní banky. Tu získají jen společnosti odborně způsobilé a důvěryhodné. Díky zákonu je také mnohem jednodušší například předčasné splacení úvěru a vychází vstříc i klientům v těžkých životních situacích. Vypadá to tedy, že nepoctivce se ze sektoru spotřebitelských úvěrů a hypoték podařilo vymýtit. Bohužel to není tak úplně pravda. Stále je potřeba být při zřizování půjčky obezřetný.

Poctiví poskytovatelé půjček mají zájem, aby jim dlužník peníze zaplatil. Chtějí vybudovat dlouhodobou spolupráci a jsou rádi, když se k nim spokojený klient v případě potřeby zase vrátí. Některé společnosti však stále, i přes omezení daná zákonem, sázejí raději na to, že vydělají na pokutách z prodlení, poplatcích a případných exekucích. Jak tedy poznat nesolidní společnost?

Prozkoumejte webové stránky nebankovní společnosti

Pátrejte na webových stránkách společnosti po drobných náznacích, které mohou poukázat na to, že vše není úplně v pořádku. Na webu by měly být kontaktní údaje včetně e-mailu, telefonického spojení i sídla firmy. Zároveň webové stránky mají být přehledné a vše musí být snadno dohledatelné. V ideálním případě má společnost na svých stránkách také úvěrovou kalkulačku, která vám prozradí, jak zhruba by vaše půjčka mohla vypadat. Určitě musí být k nahlédnutí také návrhy smluv, popřípadě další dokumenty.

Zjistěte, kolik vás bude půjčka stát

Představu o ceně půjčky byste měli být schopni získat ideálně ještě předtím, než někoho ze společnosti kontaktujete. Úroková míra samozřejmě vždy záleží na konkrétní situaci. Pokud však na webu dokážete snadno dohledat úvěrovou kalkulačku, ceník nebo seznam poplatků, můžete si u dané nebankovní společnosti poznačit velké plus.

Věnujte pozornost také sankcím za zpoždění, nesplácení či upomínky. I když je výše pokut v případě spotřebitelských a hypotečních úvěrů regulována zákonem, pořád platí, že když si zvolíte správnou společnost, můžete ušetřit až tisíce korun.

Sledujte RPSN

Výše RPSN vám naznačí celkové náklady spojené s půjčkou mnohem lépe, než samotná úroková sazba. Roční procentní sazba nákladů totiž zohledňuje i další poplatky, jako například poplatek za vyřízení úvěru nebo administrativní poplatky. RPSN by mělo být na stránkách volně dostupné. 

Společnosti totiž musí zákazníkům odkrýt všechny náklady s půjčkou spojené. Pokud po sazbě RPSN na stránkách pátráte a nemůžete ji dohledat, zbystřete.

Ruce pryč od půjček pro každého

Jakmile finanční společnost nabízí půjčky opravdu pro všechny, je něco špatně. Solidní poskytovatel půjčí jen tomu, komu splátky půjčky přehnaně nezatíží měsíční finanční rozpočet. Navíc mají společnosti ze zákona povinnost kontrolovat schopnost klienta splácet. K tomu mohou využít takzvanou bonitu, při jejímž zjišťování kontrolují například registry dlužníků nebo se zajímají o to, jaké jsou vaše měsíční příjmy.

Zákon o spotřebitelském úvěru se však v tomto směru často obchází. Společnosti vám mohou půjčit na živnostenský list. Tím pádem nemají povinnost kontrolovat vaši schopnost splácet. Zároveň vám však mohou nastavit mnohem vyšší pokuty z prodlení a dostat vás tak do dluhové spirály už po několika nezaplacených splátkách. 

Zajímejte se o pověst poskytovatele

Najděte si o společnosti informace, kde se dá. Pátrejte na internetu, přečtěte si recenze a klidně si ji prověřte i v obchodním rejstříku. Nebankovní společnost poskytující hypoteční a spotřebitelské úvěry určitě musí mít licenci od České národní banky, navíc však může být členem různých asociací a sdružení. To může být vodítkem ke spolehlivému poskytovateli úvěrů.

Při vyhledávání recenzí vám může být nápomocen náš článek Recenze nebankovních půjček.

Na závěr si o společnosti můžete najít informace na stránkách srovnávačů nebankovních půjček.

Rozumíte smlouvě o půjčce?

Smlouva bývá často při vyřizování půjčky kamenem úrazu. Mnoho společností ještě používá zastaralé smlouvy a nutí vás číst nekonečná kvanta textu, kterým nerozumíte. Jiné společnosti se však zákazníkům snaží vyjít vstříc a smlouvy postupně zkracují a zpřehledňují. Pokud si nejste něčím ve smlouvě jistí, měli by vám zaměstnanci společnosti poradit a vše objasnit. Můžete se také obrátit na právníka, aby vám s vysvětlením kliček ve smlouvě pomohl. To by však u dobré nebankovní společnosti nemělo být třeba.

Dejte pozor na to, jak s vámi nebankovní společnost komunikuje

Všímejte si toho, jak firma reaguje na vaše dotazy. Odpovědi byste měli dostávat rychle, srozumitelně a jasně. Pokud vám zaměstnanci finanční společnosti nejsou schopni odpovědět podle vašich představ a nebo na vás tlačí, určitě vsaďte na jinou společnost.

Zajímejte se, jak by společnost řešila případný problém

Nikdy nevíte, co se může stát. Zjistěte si předem, jak se společnost staví k problémům. Co když nebudete moci splácet nebo přijdete o zaměstnání? Solidní společnosti se snaží se zákazníkem vymyslet splátkový kalendář nebo mu nějakou splátku odloží. Jejich prioritou však vždy je, aby byl zákazník schopný půjčku doplatit. Neférové společnosti se naopak na takových situacích snaží vydělat a začnou účtovat poplatky z prodlení a pokuty.

S námi se v džungli půjček neztratíte. Odhalte neférové půjčky a vsaďte na ty, které jsou bezpečné. Náš srovnávač vám prozradí víc. Držte se našich rad a využijte půjčku na cokoliv, na co právě potřebujete.

Přidat komentář

########     ###    ######## ######## ##     ## 
##     ##   ## ##   ##       ##       ##     ## 
##     ##  ##   ##  ##       ##       ##     ## 
########  ##     ## ######   ######   ##     ## 
##        ######### ##       ##        ##   ##  
##        ##     ## ##       ##         ## ##   
##        ##     ## ##       ########    ###    

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře