Nebankovní půjčka s exekucí – kde ji získat?

Půjčka v exekuci je často vyhledávanou možností chronických dlužníků i těch, kteří se do exekuce dostali nevědomky. Finanční injekce v podobě nebankovní půjčky pro lidi v exekuce bývala často jedinou cestou, jak získat nějaké peníze navíc na základní potřeby. Jak se však legislativa nebankovních půjček rok od roku zpřísňuje, získat půjčku v exekuci už může málokdo. Dnes se většinou s půjčkou v exekuci zpravidla pojí nepřiměřená rizika pro obě strany.

Nebankovní půjčka s exekucí – kde ji získat?

Mikropůjčka v exekuci – před pár lety běžná záležitost, dnes ji nezískáte

Jednou z nejčastějších půjček pro lidi v exekuci bývala SMS půjčka. Tato krátká půjčka, většinou s třicetidenní splatností a možností čerpat pár tisícikorun před výplatou, se v minulosti exekucí moc nezabývala. Potřebovali jste jen doložit alespoň minimální příjem a ukázat svou občanku a finance jste mohli mít na účtu obratem.

Od roku 2018 však musejí mít poskytovatelé nebankovních půjček licenci od České národní banky, která na půjčku před výplatou klade mnohem větší nároky. Pro běžné uživatele půjček je tato licence ochranou před hrozbou předlužení, které často vznikalo pouhou nepozorností při čtení smlouvy o úvěru. Lidem ve složitější finanční situaci však uzavírá cestu k získání bezpečné půjčky online. Exekuce je pro většinu nebankovních SMS půjček strašákem, od kterého dnes raději dají ruce pryč.

Mikropůjčka se záznamem v registru většinou není problém

Dobrou zprávou je, že půjčku se záznamem v registru dlužníků můžete získat i nadále. Přece jen nějaký ten později zaplacený účet za telefon ještě není takový průšvih. Do exekuce se většina lidí dostane až důsledným odmítáním komunikovat se svými věřiteli i s úřady, a to už je velmi negativní a výstražné znamení i pro nebankovní společnosti, které normálně dokáží přimhouřit oko nad ledasčím.

Avšak pozor, pokud se vám v registru dlužníků lepí jeden negativní záznam na druhý, nebude to mít o moc snadnější než váš soused s exekucí. Pokud plánujete do budoucna čerpat nebankovní půjčku, je důležité dlouhodobě dbát na dobrou bonitu.

Na spotřebitelský úvěr na ruku můžete rovnou zapomenout

Ještě před několika lety bylo možné s exekucí získat spotřebitelský úvěr na ruku klidně v řádu desetitisíců. Dnes už se však společnosti dlužníků bojí a stát jim v možnosti poskytovat úvěr lidem, kteří by mohli mít problém se splácením, také svazuje ruce. Jedná se o dobrou zprávu. Půjčování větší částky s exekucí většinou pro dlužníka skončilo ještě většími problémy.

Půjčku na ruku s exekucí tak dnes můžete získat už jen na směnku. Toto řešení vám však nikdo nedoporučí, půjčka na směnku je jednou z nejrizikovějších a nejdražších půjček, na které můžete narazit a často se pohybuje daleko za hranou zákona.

Možnosti půjček v exekuci téměř neexistují, na koho se mohu obrátit?

Přestože půjčku v exekuci s největší pravděpodobností nezískáte – a už vůbec ne bezpečně – stále existují možnosti, jak tuto situaci přečkat. Na koho se můžete obrátit a co dělat, pokud už se do téhle situace dostanete?

  • Americká hypotéka – pokud máte čím ručit, poskytovatelé americké hypotéky vám nabídnou vyplacení exekuce.
  • Bezplatná právní poradna – právníci vám poradí, na co máte ve své situaci nárok. Nebojte se pomoci zdarma využít.
  • Exekutor – po poradě s právníkem se můžete obrátit i na samotného exekutora a domluvit se například na splátkovém kalendáři vaší exekuce.

Americká hypotéka nabízí řešení – pokud máte nemovitost

Když už jsme si řekli o všech řešeních půjček v exekuci, která v dnešní době nefungují, je na čase říct si také o půjčce, kterou v exekuci teoreticky získat můžete. Jedná se o americkou hypotéku. Tato půjčka je poněkud specifická a u nás ji poskytuje pouze hrstka společností. Nevýhodou americké hypotéky je, že pro její získání potřebujete vlastní nemovitost, kterou společnosti dáte do zástavy. Půjčit si pak můžete i několik milionů korun a americké hypotéky se často právě na vyplácení exekuce specializují.

Americká hypotéka poskytuje půjčku problémovým klientům a oproti ostatním půjčkám má také poměrně nízké úroky. Díky zastavené nemovitosti tolik neriskují, že už své peníze neuvidí. Splátky americké hypotéky vám společnost určí na základě vaší bonity, nemovitosti i čerpané částky, většinou se však pohybují kolem desetitisíců měsíčně. Na americkou hypotéku tak dosáhne bez rizika málokdo, natož v situaci, kdy většinu jeho platu pohltí exekuce.

Může být řešením peer-to-peer půjčka?

Další možností českého trhu je peer-to-peer půjčka, kterou poskytuje například Zonky. Peer-to-peer půjčování funguje na principu investic. Nepůjčujete si tak od nějaké velké společnosti (přestože konkrétně za Zonky stojí Home Credit), ale přímo od lidí, které zaujal váš osobní příběh. Peer-to-peer půjčka má zase o něco volnější pravidla, než klasický spotřebitelský úvěr. Lidem v exekuci však většinou přesto nepůjčuje.

Na peer-to-peer půjčku se však můžete obrátit hned poté, co se z exekuce dostanete. Pokud je vidět, že jste se ze této těžké životní situace poučili, Zonky s druhou šancí neváhá.

Co dělat, pokud potřebuji půjčku v exekuci?

Jak jsme společně zjistili, rozumných východisek, jak si půjčit v exekuci, moc není. Pokud se tak dostanete do situace, kdy si v exekuci potřebujete půjčit, jsou vaší nejlepší možností lidé ve vašem okolí, avšak jak jistě víte, ani tato možnost není zrovna ideální.

Pokud máte exekuci, nejlepším řešením je domluvit se s exekutorem na splátkovém kalendáři vaší exekuce. Ten vám sice nepomůže se získáním půjčky, ale měsíčně vám může při domluvě zbýt více peněz na vaše výdaje a exekutor vám v ideálním případě dokonce odblokuje konto.

Nejlepším řešením je samozřejmě exekucím předcházet. I kdyby to mělo být včasnou žádostí o insolvenci. Od letošního roku by insolvence měla být pro dlužníky ještě dostupnější. Jedná se tak o ideální řešení dluhové pasti, pokud vám z ní už ani konsolidace stávajících úvěrů nepomůže.

Srovnání Amerických hypoték - květen 2019

Poradna

P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní...

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Co je to RPSN aneb půjčujte si bezpečně

V procentu, které uvádí RPSN najdete hromadnou částku...

Přidat komentář

########  ##     ## ######## ##     ##  #######  
##     ## ##     ## ##       ##     ## ##     ## 
##     ## ##     ## ##       ##     ## ##     ## 
##     ## ##     ## ######   ##     ## ##     ## 
##     ## ##     ## ##       ##     ## ##  ## ## 
##     ## ##     ## ##       ##     ## ##    ##  
########   #######  ##        #######   ##### ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře