7 tipů, jak získat peníze na začátek podnikání

Většina začínajících podnikatelů řeší stále tu stejnou otázku. Kde vzít finance na rozjezd podnikání? V dnešní době máte naštěstí širokou škálu možností, jak podnikání financovat. Přečtěte si, jaké to jsou a vyberte si nejjednodušší způsob právě pro vás.

7 tipů, jak získat peníze na začátek podnikání

1. Bankovní úvěr

Bankovní instituce nabízejí spousty možností, jak v rámci osobního, tak i firemního financování. Bohužel, většinou je potřeba nějaké záruky či ručení a to může být pro začínající podnikatele problém. Banka často požaduje alespoň dvě poslední daňová přiznání. V poslední době se však objevují i úvěry cílené přímo na začínající podnikatele. Nabízejí snížené nároky na bonitu firmy a výhodnější úrok. To je možné díky Evropskému investičnímu fondu. Ten byl založen v roce 1994 a spolupracuje s několika bankami v České Republice. Funguje tak, že přebírá záruky vůči finančním institucím a ručí za půjčky středních a malých podniků. Ovšem pozor. I tak vás úvěr může vyjít poměrně draho, nezapomínejte jednotlivé varianty a možnosti financování mezi sebou důkladně porovnat. Zajímat by vás mělo hlavně RPSN, úroková sazba a srozumitelnost smlouvy.

2. Nebankovní úvěr

Nedosáhnete z nějakého důvodu na bankovní úvěr? Řešením pro vás je nebankovní společnost. Těm často nemusíte dokládat daňové přiznání či podnikatelský plán. Někdy dokonce nekontrolují ani výpis z registru dlužníků. To je pro mnohé začínající podnikatele velkou výhodou. Na druhou stranu, při zajišťování většího obnosu peněz na podnikání je často nutné ručit nemovitostí. Pokud ovšem tuto možnost máte, můžete získat finance v řádech milionů. Často volbou začínajících podnikatelů je americká hypotéka, díky které mohou získat částku v hodnotě až do 100 % odhadní ceny nemovitosti.  Americkou hypotéku je samozřejmě možné sjednat i v bance. Získaná částka se však bude pohybovat jen kolem 60 % odhadní ceny nemovitosti.

3. Vlastní zdroje

Jde o velmi jednoduchý způsob financování bez závazků. Můžete začít podnikat okamžitě a máte absolutní volnost při řízení firmy. Kde vlastní zdroje vzít? Můžete si našetřit v předešlé práci, využít stavebního spoření, prodeje nemovitosti či movitých předmětů větší hodnoty. Nevýhodou samofinancování bývá pomalejší rozvoj firmy a dost času zabere shánění počátečních prostředků. Poté, co se společnost zaběhne, velká část podnikatelů stejně využívá určitých typů podnikatelských úvěrů či jiného cizího kapitálu. Umožní jim to firmu dále rozvíjet a zvětšovat.

4. Půjčka od příbuzných

Je váš podnikatelský projekt opravdu dobrý? Nebojte se oslovit rodinu s žádostí o finanční pomoc. Jde o snadný způsob, jak financovat podnikání. Máte sice závazky, ale nehrozí vám extrémně vysoké sankce, pokuty a poplatky. Zároveň se můžete domluvit také na úroku, který bude jistě nižší než u banky, nebo dokonce vůbec žádný. Problém nastává v případě vašeho neúspěchu. Ten může mít velký vliv na vaše rodinné vztahy. Je proto nutné si hned na začátku ujasnit, jak budete jejich půjčky splácet.

5. Soukromý investor

Investor vypadá jako ideální řešení. Reálně je však minimum podnikatelských projektů financováno investorem. Investoři mají náročné požadavky a musíte je zaujmout mezi stovkami dalších projektů z celého světa. Pokud se vám podaří získat investora, vaše podnikání se posune raketově vpřed. Nevýhodou ovšem je, že musíte obětovat vysoký podíl ve firmě, v řádu až desítek procent.

6. Crowdfunding

Slovíčko crowdfunding můžeme velmi volně přeložit jako peníze z davu. Na váš projekt se po malých částkách skládá větší množství lidí. Jak to funguje? Je potřeba mít nejen dokonalý podnikatelský plán. Musíte také vědět, jak jej správně naservírovat lidem, aby měli chuť právě vás podpořit. Pak svůj záměr vystavíte na crowdfundingový portál, kde vám na váš podnikatelský start lidé přispívají. Stávají se tak vlastně vašimi prvními zákazníky, protože za příspěvek je čeká odměna. Většinou jde o službu nebo produkt, který nabízíte. Velkou výhodou je, že si předem otestujete zájem potenciálních zákazníků. Hlavní nevýhoda spočívá v náročnosti vedení crowdfundingové kampaně. Pokud vám nic neříká marketing, budete s největší pravděpodobností potřebovat pomoc profesionálů.

7. Dotace z úřadu práce

Díky dotacím z ÚP můžete získat až 80 000 korun. Musíte však být nějakou dobu v evidenci ÚP, absolvovat rekvalifikační kurz podnikání a o příspěvek si zažádat. Pak vás čeká kolečko po úřadech. Vidina získaných peněz je sice lákavá, otázkou je kolik času budete muset investovat, aby vám peníze přistály na účtu.

Potřebujete na začátek podnikání jen drobnou finanční injekci v řádech tisíců? Čtěte náš článek o mikropůjčkách pro podnikatele.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

 ######      ###     ######  ##    ## ######## 
##    ##    ## ##   ##    ##  ##  ##  ##       
##         ##   ##  ##         ####   ##       
##   #### ##     ## ##          ##    ######   
##    ##  ######### ##          ##    ##       
##    ##  ##     ## ##    ##    ##    ##       
 ######   ##     ##  ######     ##    ##       

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře