Daňové přiznání 2019: Mohu si půjčit na zaplacení daní?

Straší vás daňové přiznání už i ve snech? Nejen, že pro některé podnikatele může být komplikované ho vyplnit, občas také chybí finance na zaplacení vypočítané daně z příjmů. Co potřebujete vědět o podání daňového přiznání a jak se vyhnout problémům s placením?

Daňové přiznání 2019: Mohu si půjčit na zaplacení daní?

Kdy nejpozději můžete odevzdat daňové přiznání?

S odevzdáním daňového přiznání není dobré otálet. Poslední den, kdy ho můžete odnést na úřad, sice tento rok vychází až na 1. dubna, pokud se ale chcete vyhnout frontám a zmatku, určitě přiznání podejte dřív.

Existují také případy, kdy je možné termín posunout.

  1. Poplatník má povinnost ověřit účetní závěrku auditorem.
  2. Přiznání za poplatníka podá daňový poradce.
  3. Správce daně sám prodlouží termín pro odevzdání.
  4. Součást příjmů, které jsou zdaňovány, jsou příjmy zdaňované v zahraničí.

Způsoby odevzdání daňového přiznání

Daňové přiznání je důležité nejen správně vyplnit, ale také řádným způsobem odevzdat místně příslušnému finančnímu úřadu, podle místa vašeho trvalého bydliště.

Můžete si vybrat, zda přiznání odevzdáte:

  • osobně
  • poštou
  • online
  • datovou schránkou

U osobního podání nebo zaslání poštou získáte formulář buď přímo na finančním úřadě, a nebo si ho můžete stáhnout na internetu. V případě, že chcete daňové přiznání zaslat online, nezapomeňte připojit svůj elektronický podpis. Dbejte také zásad kybernetické bezpečnosti. Vlastníci datových schránek pak mají jasno. Nemají na výběr a formuláře musí odevzdat právě prostřednictvím datové schránky.

Nevíte, kde na zaplacení daně vzít?

Pokud jste si v průběhu roku neodkládali dostatek financí stranou, můžete po vypočítání daní stát před nepříjemným problémem, kde na zaplacení vzít. Nabízí se dvě možnosti.

Řešením může být rychlá půjčka neboli mikropůjčka. V první řadě se zkuste obrátit na rodinu a známé. Nemají-li možnost vám pomoci, vsaďte na úvěr od nebankovní instituce. Často ho seženete rychleji než půjčku v bance, navíc bez zbytečného papírování. Druhou možností je odklad daňového přiznání. Když využijete služeb daňového poradce, termín platby daně se vám posune až o tři měsíce. Nic vám samozřejmě nebrání obě varianty zkombinovat. Získáte tak více času a můžete vybrat půjčku, která pro vás bude opravdu výhodná.

Půjčka na daně

Na problém s platbou daní mohou narazit hlavně ti podnikatelé, kteří si na tento výdaj v průběhu roku nešetří. Sice mají k dispozici více financí, na druhou stranu však riskují, že v prvním kvartálu roku nevydělají tolik, aby byly schopni daně zaplatit. Mnohem bezpečnější je ukládat si pravidelně určitou částku stranou. Podnikatel se však musí smířit s tím, že měsíčně bude mít k dispozici méně prostředků.

V případě, že vám nemůže vypomoci rodina a známí, zažádejte o nebankovní spotřebitelský úvěr nebo mikropůjčku. Na rozdíl od půjčky v bance, nemusíte vyplňovat tolik dokumentů. Zároveň také často není potřeba doložit příjmy nebo výpisy z registrů dlužníků. Díky tomu je vyřízení mnohem rychlejší.

Pokud vám chybí pár tisíc z důvodu, že odběratelé nezaplatili faktury, sáhněte po mikropůjčce. Jak na ni, jsme detailně popsali v článku Mikropůjčka na podnikán. Potřebujete-li větší částku, sáhněte po nebankovním úvěru pro podnikatele.

Odklad daňového přiznání

Nestíháte přiznání podat v termínu nebo víte, že nemáte dostatek financí na platbu daně z příjmů? Zajímavou možností, jak se vyhnout problémům, je obrátit se na daňového poradce. Díky tomu získáte další tři měsíce na přípravu podkladů. Zároveň se odloží také termín samotné platby daně, což může být řešením při finančních problémech. Budete mít mnohem více času sehnat peníze nebo si sjednat podnikatelskou půjčku.

Pokud za vás podává přiznání daňový poradce, stačí do 1. dubna 2019 doložit kopii plné moci na finanční úřad. Lhůta pro daňové přiznání se vám pak prodlouží do 1. července 2019. Zároveň se vám posouvá také lhůta pro odevzdání přehledu o příjmech a výdajích. Nesmíte však zapomenout do 2. května 2019 doručit kopii plné moci také zdravotní pojišťovně a sociální zprávě, aby věděli, že přehled odevzdáte později.

Ušetřím, když použiji paušální výdaje?

Při vyplňování daňového přiznání můžete doložit výdaje dvojím způsobem. Buď si průběžně tvoříte dokumentaci všech vašich výdajů a schraňujete účtenky a faktury, nebo zvolíte možnost určit výdaje paušálně. V takovém případě pak pracujete s procentuální částkou, která je stanovena bez ohledu na reálné výdaje. Procenta jsou dána podle typu podnikání.

Paušál je velmi jednoduchý způsob stanovení výdajů. Proto se hodí hlavně pro začínající podnikatele a nebo ty, kteří mají z podnikání jen vedlejší příjem. Jednoduchá administrativa paušálních výdajů je záchranou skoro pro každého, kdo si zpracovává daňové přiznání sám.

Velkou nevýhodou však je, že paušální výdaje je možné použít jen do určité částky. Ta se odvíjí podle druhu činnosti. Například lékaři a právníci si mohou paušálním způsobem naúčtovat výdaje maximálně 400 000 Kč, zatímco zedníci až 800 000 Kč. Může se také stát, že vaše reálné náklady budou mnohem větší. V tom případě se vám samozřejmě paušál nevyplatí.

Pokud vám na zaplacení letošních daní nevyšly finance, přestaňte se trápit a sáhněte po podnikatelské půjčce. O tom, jak je jednoduché ji získat, si přečtěte v článku Půjčka na podnikání je snadná. Vyřídíte ji rychle a bez zbytečného papírování, takže se v podnikání budete moci zaměřit na to, aby příští rok platba daní proběhla hladce a bez stresu.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

########  ######## ########     ###    ##     ## 
##     ## ##       ##     ##   ## ##    ##   ##  
##     ## ##       ##     ##  ##   ##    ## ##   
##     ## ######   ########  ##     ##    ###    
##     ## ##       ##        #########   ## ##   
##     ## ##       ##        ##     ##  ##   ##  
########  ######## ##        ##     ## ##     ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře