Půjčky online - nejčastější chyby při žádosti o nebankovní půjčku

Na nebankovní společnost se obrací především lidé, kteří potřebují půjčku rychle a bez zbytečného papírování. I proto je její zamítnutí často provázeno silnými emocemi. Špatně vyplněná žádost může navíc vést také k problémům, která se s námi potáhnou dlouhá léta. V horším případě dokonce i s našimi dětmi. Pojďme se tak podívat na nejčastější chyby a na to, jak se jim vyhnout.

Nejčastější chyby při žádosti o nebankovní půjčku

Změny v nebankovních půjčkách

Je to tak, stejně jako spoustu dalších věcí i žádost o online půjčku byla v minulosti mnohem jednodušší. Nebankovní půjčku mohli ještě před pár měsíci získat téměř všichni. To se však změnilo začátkem června, kdy Česká národní banka utáhla nebankovním společnostem šrouby výrazným zpřísněním podmínek pro poskytování úvěrů (článek o licenci od ČNB).

Bez dostatečné bonity už to nepůjde

Tato změna vedla nejen k velkému snížení počtu nebankovních společností na našem trhu, ale také k tomu, že půjčku už si dnes mohou dovolit jen lidé s dostatečnou bonitou a schopností splácet. Přestože tím o něco klesá možnost, že se kvůli neuvážené půjčce dostaneme do problémů, je důležitější než kdy dřív vyplňovat své údaje pravdivě a při žádání o půjčku zbytečně nechybovat.

Co jsou tedy takové nejčastější omyly, které mohou vést k zamítnutí půjčky nebo problémům s jejím splácením?

6 nejčastějších chyb při žádosti o půjčku

Volíte částku, kterou si nemůžete dovolit

Schopnost poznat svou míru je vzácností. Nejen u půjček. Pokud však právě u nebankovního úvěru člověk své možnosti splácení přecení a zvolí si částku, která mu proděraví kapsu, nastává problém. Buď ten, že nebankovní společnost půjčku rovnou zamítne nebo ji v horším případě sice schválí, což nám do budoucna zadělá na problémy se splácením.

  • Před žádostí si pečlivě spočítejte si své příjmy a výdaje.
  • Pohrajte si se splátkovou kalkulačkou, zjistěte kolik zaplatíte celkem
  • Nastavte si přiměřenou měsíční splátku
  • Máte práci na dobu neurčitou? Víte, z čeho budete při ztrátě zaměstnání splácet?
  • Prozkoumejte možnost mikropůjček – nestačí vám pár korun před výplatou?

Špatně zadané kontaktní údaje

Správně vyplněné kontaktní informace jsou základ. Pokud se stane, že se třeba v telefonním čísle o číslici upíšete nebo jen nejste na příjmu ve chvíli, kdy se vám snaží operátor nebankovní společnosti dovolat, může se stát, že půjčku automaticky zamítne.

V případě SMS půjčky vám pak nepřijde potvrzovací číslo, prostřednictvím kterého můžete se společnosti podepsat smlouvu a tím se vaše žádost také automaticky zamítne.
Při vyplňování dotazníku nespěchejte a raději si vše dvakrát zkontrolujte.

Nejčastější chyby v žádostech

Špatné ověření informací o půjčce

Často se u našich klientů setkáváme s tím, že si vezmou půjčku aniž by si pohlídali kolik vlastně zaplatí. To je určitě jedna z největších chyb, kterých se můžete dopustit.

Půjčka zdarma sice existuje, ale i v tomto případě jde o marketingový tah.

Další půjčku už vám dají pouze s úrokem a samozřejmě také s administrativním poplatkem.

  • Znovu si zkontrolujte měsíční splátku, až pak podepisujte smlouvu
  • Víte, co je to RPSN? A kolik je u vaší půjčky?
  • Nespoléhejte se jen na kalkulačku, domluvené parametry půjčky si ověřte přímo ve smlouvě

Lhaní v žádosti o půjčku

Za úvěrový podvod vám nehrozí jen ostuda, ale také tři roky natvrdo. Do takového extrému vůbec nemusíme zabíhat. Kromě toho že jde o podvod se maličká lež o příjmu či výdajích většinou provalí. A lež vede k okamžitému zamítnutí.

  • Nebankovní společnosti si vaši bonitu a skutečnou finanční situaci ověřují v registrech dlužníků, ale také třeba u zaměstnavatele.
  • V krajním případě vás mohou požádat i o kopii například účtu za telefon nebo energie, prostřednictvím kterého si ověří vaši totožnost rovnou i se skutečnou částkou vašich výdajů.
  • Lhaní o totožnosti či zaměstnání už se samozřejmě vůbec nevyplatí, bez občanského průkazu a potvrzení z práce vám už dnes nikde půjčku nedají.

Zapomenutí potřebných dokumentů

Online půjčka je snadná a pohodlná volba. Pro její získání není nutné z bytu vystrčit ani nos a všechno jde vyřídit v řádu minut přes internet.

Často se však může stát, že je nutné naší zvolené společnosti poslat kopii některých dokladů a občas také registrační poplatek. Pokud však tento krok odložíte, stejně jako v případě špatného kontaktu vám společnost žádost stornuje či rovnou zamítne.

Raději moc neriskujte a pokud už se na půjčku připravujete, všechno potřebné si dopředu připravte.

Špatně zvolená společnost

I dnes existují desítky firem, které se od sebe liší nejen reklamou a vzhledem, ale především podmínkami, přístupem i zaměřením.

Jeden úvěr je vhodný pro zaměstnance, jiná půjčka pro důchodce či půjčka pro podnikatele.

Zvažte své možnosti

  • Kolik peněz opravdu potřebujete?
  • Na co si půjčku berete?
  • Kolik si můžete dovolit splácet?

Až po odpovědích si zvolte, zda je pro vás vhodnější mikropůjčka, spotřebitelský úvěr nebo dokonce americká hypotéka.

Nakonec už si můžete vybrat takovou společnost, která vám sedne nejlépe

Nenechte malou chybu ovládnou váš finanční život

Znáte to. Chybovat je lidské. Jsou však chyby, které se odpouští snáze a jiné, které vás budou pronásledovat dlouhá léta.

Nenechte se zmámit sladkými slovy z televizní obrazovky či monitoru. Před podepsáním smlouvy si vše na vlastní oči ověřujte a nebojte se všechna čísla a drobná písmenka ověřovat ani dvakrát.

ČNB se nás sice snaží před následky neuvážených půjček ubránit, seč ji síly stačí, ale svému vlastnoručnímu podpisu nevýhodných smluv se můžeme bránit pouze sami.

Přidat komentář

######## ##     ## ########   #######  ##     ## 
   ##    ##     ## ##     ## ##     ##  ##   ##  
   ##    ##     ## ##     ## ##     ##   ## ##   
   ##    ##     ## ########  ##     ##    ###    
   ##    ##     ## ##   ##   ##     ##   ## ##   
   ##    ##     ## ##    ##  ##     ##  ##   ##  
   ##     #######  ##     ##  #######  ##     ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře