Kdy čerpat příspěvky a přídavky a kdy se naopak spolehnout na půjčku?

Vyplatí se žádat o příspěvky a stipendia? Můžete si přijít na pěkných pár tisíc korun, podmínky pro jejich získání jsou však poměrně přísné. Víme, v jakém případě vám budou schváleny a kdy je naopak lepší sáhnout rovnou po půjčce.

Kdy čerpat příspěvky a přídavky a kdy se naopak spolehnout na půjčku?

Příspěvky a stipendia pro studenty

S vysokou školou je spojena spousta nákladů. I když si vyberete státní školu a ušetříte tak za školné, stále zůstávají výdaje za bydlení, učebnice, techniku nebo doučování. Není divu, že někteří mladí lidé sáhnou po půjčce na studium. Ta by však často mohla být o několik desítek tisíc nižší, kdyby studenti využili možnost stipendia.

Ubytovací stipendium

Pokud jste studentem prezenční formy studia a nemáte trvalé bydliště v okrese, kde se nachází škola, k získání ubytovacího stipendia vám chybí posledních pár krůčků. Na většině škol jsou podmínky pro jeho získání podobné:

  • Jde o váš první studijní program na vysoké škole v České Republice.
  • Nepřekročili jste standardní dobu studia stanovenou pro daný studijní program.
  • Nestudujete v rámci zahraniční rozvojové pomoci.

Pokud máte na ubytovací stipendium nárok, nečekejte, že vám peníze samy od sebe přistanou na účet. Vždy je potřeba podat si žádost. U ubytovacího stipendia navíc dejte pozor na termín. Zpětně se o něj už zažádat nedá.

Nesplníte-li podmínky pro ubytovací stipendium, neznamená to, že se musíte tísnit v malém pokojíku s několika dalšími studenty. Prozkoumejte možnosti českých půjček pro studenty.

Sociální stipendium

V případě, že rodina studenta nedisponuje příjmem vyšším než 1,5násobek životního minima, může si student zažádat o sociální stipendium. Jde o jednu čtvrtinu základní sazby minimální mzdy měsíčně, vyplácenou po dobu deseti měsíců v akademickém roce.

Studenti, kterým chybí jen pár tisíc na nákup notebooku nebo učebnic, určitě nemusí smutnit. Vše se dá vyřešit půjčkou zdarma. Zkuste třeba tu od Providentu. Splácet ji můžete po menších částech až tři měsíce.

Další možnosti stipendia

  • Za nadprůměrné studijní výsledky.
  • Za dobré výsledky ve výzkumné, umělecké či jiné činnosti.
  • Za výzkumnou a inovativní činnost.
  • Pro studenty se speciálními potřebami.

Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení je určen pro rodiny nebo jednotlivce s nízkými příjmy. Přesahují-li vaše náklady na bydlení 30 % příjmů (v Praze jde o 35 %) a zároveň jsou nižší než tzv. „normativní náklady“, které jsou stanovené státem, máte našlápnuto k získání příspěvku. Může jít až o několik tisíc korun měsíčně. Má to však háček. V bytě musíte mít trvalé bydliště. Což je často problém, hlavně u spolubydlení.

Zda máte na příspěvek nárok vám pomohou zjistit různé internetové kalkulačky nebo třeba integrovaný portál MPSV. Tento typ podpory je řešením pro finančně slabé rodiny. Pokud tedy hledáte způsob, jak získat peníze na bydlení s průměrnými nebo vyššími příjmy, přečtěte si článek Půjčka na bydlení. V případě, že už se vám bydlení podařilo zafinancovat, ale přestáváte zvládat vysoké splátky hypotéky či úvěru, mohlo by pro vás být řešení její refinancování.

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek je balíček financí, který máte k dispozici na rodičovské dovolené. Je jen na vás, na jak dlouhou dobu si jeho čerpání rozložíte. Můžete dostávat měsíčně vyšší částku, ale s dítětem tím pádem na rodičovské strávíte kratší čas. Nejdéle můžete rodičovskou čerpat do čtvrtého roku dítěte.

Výše rodičovského příspěvku je 220 000 Kč v případě, že máte jedno dítě. Při narození dvojčat a vícerčat se zvedá na 330 000 Kč.

Dobrou zprávou pro všechny, kteří plánují přírůstek je, že od ledna 2020 se základní balíček rodičovské dovolené navýší o 80 000 Kč. Při narození vícerčat by pak rodiče mohli dostat až 450 000 Kč, zatím však částka není úplně jistá.

Do té doby, než stát výši rodičovské dovolené zvýší, se snadno může stát, že s připraveným balíčkem peněz jen těžko vyjdete. Naštěstí existuje řešení v podobě půjčky na mateřské a rodičovské dovolené. Zjistěte, jaké jsou její podmínky a žádná neočekávaná situace vás nezaskočí. Rodičovskou dovolenou si tak budete moci užít v klidu a bez stresu s financemi.

Na jaké další příspěvky můžete mít nárok?

  • Porodné
  • Přídavek na dítě
  • Pohřebné
  • Dávky pěstounské péče
  • Dávky v hmotné nouzi (mimořádná okamžitá pomoc, doplatek na bydlení)

Jste v tíživé finanční situaci, ale nemáte zatím nárok na příspěvek? Pokud vás trápí vysoké splátky úvěrů, řešením by mohlo být refinancování. V případě, že dlužíte více věřitelům, z finanční pasti často pomůže konsolidace půjček.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

##     ## ########       ## ######## ##     ## 
 ##   ##  ##             ## ##       ##     ## 
  ## ##   ##             ## ##       ##     ## 
   ###    ######         ## ######   ######### 
  ## ##   ##       ##    ## ##       ##     ## 
 ##   ##  ##       ##    ## ##       ##     ## 
##     ## ########  ######  ######## ##     ## 

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře