Ztratili jste práci? Zjistěte, jak hospodařit s penězi

V případě, že jste přišli o práci, máte před sebou spoustu nepříjemných povinností. Nevyhýbejte se jim a začněte vzniklou situaci co nejdříve řešit. Zjistěte, jak hospodařit s financemi při ztrátě zaměstnání.

Ztratili jste práci? Zjistěte, jak hospodařit s penězi

Přišli jste o práci?

Ztráta zaměstnání je nepříjemnou událostí, která často spustí kolotoč dalších problémů, ani nevíte jak. To poslední, co v takové situaci potřebujete, je trápení s penězi a půjčkami. Poraďte si s tím s chladnou hlavou a vyhněte se zbytečnému stresu.

V první řadě zjistěte, zda máte nárok na odstupné. Ze zákona odstupné dostane ten zaměstnanec, jehož pracovní poměr končí z organizačních důvodů, tedy:

  • ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
  • stěhuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
  • stal-li se zaměstnanec nadbytečným.

Na odstupné mají nárok také zaměstnanci, kteří nemohou dále svou práci vykonávat ze zákonem definovaných zdravotních důvodů.

Pokud jste si při zaměstnání šetřili finanční rezervu na neočekávané výdaje, teď je ideální čas, kdy ji můžete využít.

Spěchejte na Úřad práce

Vaše první kroky by určitě měly vést na Úřad práce. To je důležité nejen kvůli podpoře v nezaměstnanosti, která vám pomůže nepříjemné období překlenout, ale také kvůli platbám zdravotního pojištění. Ty běžně odvádí zaměstnavatel, po ztrátě zaměstnání tato povinnost přechází na vás. Pokud se však registrujete na Úřadě práce, zaplatí za vás celou částku stát. V současné době jde o 1643 Kč.

Úřad práce je často označován jako velký strašák a zbytečná byrokracie. Určitě však jeho návštěvu neodkládejte. Podporu si zařiďte neprodleně po ztrátě zaměstnání. Uvidíte, že každá koruna se počítá.

Upravte výdaje

Ztráta zaměstnání je velmi častou příčinou finančních potíží a dluhové pasti. Na svůj rodinný rozpočet si tedy pořádně posviťte a upravte jej tak, aby vás nezaměstnanost neohrozila. V první řadě si sepište všechny vaše příjmy a výdaje. Nezapomeňte započítat také platby za elektroniku na splátky, úvěry nebo hypotéku. Pokud je částka výdajů vyšší, je načase některé z nich omezit. Nejlépe můžete ušetřit na zbytných výdajích na zábavu nebo na jídlo.

Dejte pozor na půjčky

Ukrojili jste z výdajů značný díl, ale ani přesto vám rodinný finanční plán nevychází tak, jak byste si představovali? Podívejte na zoubek vašim spotřebitelským úvěrům a hypotékám. V případě, že nemáte rezervu alespoň na tři měsíční splátky, začněte situaci řešit a kontaktujte vašeho věřitele. Včasným jednáním můžete dosáhnout odložení splátek a nebo prodloužení splatnosti úvěru. Banky i solidní nebankovní společnosti mají zájem na tom, abyste peníze splatili. Budou se vám tedy snažit vyjít vstříc. Méně a méně věřitelů se uchyluje k vysokým pokutám a poplatkům za nedodržení splatnosti. Neočekávané situace čím dál častěji řeší změnou splátkového kalendáře.

Pokud úvěr, kreditní kartu nebo kontokorent ještě nemáte, nenechte se těžkým obdobím zlákat. Zadlužit se můžete jedině tehdy, když máte jistotu, že zvládnete splácet. Pokud nemáte stabilní zaměstnání, musíte si navíc dvakrát rozmyslet, na co si vlastně půjčujete. V úvahu připadají pouze kurzy a vzdělání, které vás mohou posunout na kariérním žebříčku a nebo například nové auto, díky kterému budete moci dojíždět za prací do jiného města. Určitě není vhodný čas ke koupi nového telefonu nebo exotické dovolené.

Půjčka na opětovné nastartování kariéry

Čtěte článek Půjčka pro nezaměstnané a zjistěte, kde půjčku bez zaměstnání získat. Při hledání nejvhodnějšího řešení pro vaši současnou situaci vám může pomoci i náš srovnávač nebankovních půjček.

Určitě také nesahejte po další půjčce na vyřešení stávajících dluhů. Jde o rychlou cestu do dluhové pasti. Pokud vám přerůstají přes hlavu splátky několika úvěrů, zkuste zvážit konsolidaci. Jde o sloučení všech vašich půjček do jedné. Tím dojde ke snížení úroků a zároveň ke zpřehlednění vaší finanční situace. Nestane se, že zapomenete na datum splatnosti některé z půjček a ušetříte tak za případné pokuty a penále.

V případě, že se vaše dluhy vymkly kontrole a hrozí vám exekuce, je nejvyšší čas zvážit insolvenci. Takzvaný osobní bankrot má velmi přísná pravidla. Dalších pět let budete muset vyjít s životním minimem. Na druhou stranu, vstupem do insolvence zastavíte exekuční řízení a máte možnost začít celou situaci pomalu řešit.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Přidat komentář

########  ##    ##       ## #### ##     ## 
##     ##  ##  ##        ##  ##  ##     ## 
##     ##   ####         ##  ##  ##     ## 
########     ##          ##  ##  ##     ## 
##     ##    ##    ##    ##  ##   ##   ##  
##     ##    ##    ##    ##  ##    ## ##   
########     ##     ######  ####    ###    

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře