P2P půjčka: jak investovat na platformě peer to peer a získat půjčky levněji

O možnosti půjčit si peníze od banky či nebankovní instituce asi víte. V případě, že zvažujete finanční injekci, můžete však využít ještě další varianty. Seznamte se s peer-to-peer půjčkou. Ta se často označuje také jako sociální půjčka či P2P půjčka. Co se za těmito slovy vlastně skrývá?

Peer-to-peer půjčka: může být výhodná i pro vás?

P2P půjčka: od lidí lidem

Pokud mluvíte o půjčce peer-to-peer, doslova tento termín můžete přeložit jako rovný s rovným. Znamená to tedy, že finance si půjčují lidé mezi sebou. Původně však toto slovní spojení pochází z počítačového prostředí, kde označuje síť určenou k přímému sdílení dat mezi uživateli. V češtině bychom tento systém mohli označit s trochou nadsázky také jako fyzická osoba fyzické osobě, tedy lidé půjčují lidem.

Aby bylo půjčování bezpečné a řádně chráněné, využívají k němu lidé zprostředkovatele. U nás je nejznámější p2p platformou společnost ZONKY.

Na webových stránkách zprostředkovatelů se setkávají investoři a žadatelé o drobné půjčky. Ti mezi sebou uzavírají smlouvy o půjčkách. Hlavní výhoda? Vše probíhá bez účasti bank, můžete proto zapomenout na vysoké poplatky. Celou půjčku vyřídíte snadno přes internet. Podmínky P2P půjček určují buď přímo klienti mezi sebou, a nebo zprostředkovatel.

Historie P2P půjček

S prvními P2P půjčkami přišla anglická společnost Zopa v roce 2005. U nás se tento typ půjčování stal oblíbeným řešením od roku 2015, právě se vstupem platformy Zonky na náš trh. Už v prvním roce fungování si přes Zonky uživatelé vypůjčili přes 600 milionů korun.

Zonky: jedna z nejznámějších P2P platforem

Na rozdíl od klasických nebankovních společností vám Zonky nenabídne ani mikropůjčku, ani americkou hypotéku. Můžete si vzít spotřebitelský úvěr na cokoliv, nebo máte možnost refinancovat drahou hypotéku. Platforma funguje kompletně online, vše tedy zařídíte za pár minut, bez toho abyste museli někam chodit. Výhodou je také rychlé vyřízení půjčky. Když vše půjde hladce, peníze máte na účtu i do pěti minut od podpisu smlouvy. Důležité také je, že půjčku je možné kdykoliv předčasně splatit, a to zdarma. Celá služba funguje pod dohledem České národní banky a celkově už zprostředkovala půjčky v hodnotě přes 4,5 miliardy korun.

Zonky recenze Zonky
Vyplnit žádost

Proč vyzkoušet Zonky?

  • Možnost získat lepší úrok než v bance. Úrokovou sazbu vám na Zonky stanoví podle tzv. ratingu.
  • Není však třeba se obávat. Záznam v registru má každý, kdo si už někdy vzal půjčku.
  • Půjčíte si online odkudkoliv. Přes internet vyplníte poptávku a nahrajete na Zonky své doklady.
  • Můžete si půjčit téměř na cokoliv. Zonky stojí na vzájemné důvěře a osobním přístupu.
  • Půjčku je možné kdykoliv splatit dřív.
  • Na Zonky můžete také investovat do p2p půjček.

Zaujala vás možnost půjčit si přímo od lidí? Pošlete týmu Zonky svou poptávku přímo z tepla vašeho domova a pak už jen čekejte na nabídku úroku.

6 TIPŮ, NA CO SI DÁT POZOR PŘI VÝBĚRU P2P PŮJČKY

Před tím, než se pustíte do vyplňování žádosti o p2p půjčku, pečlivě si prostudujte internetové stránky jednotlivých platforem. Přinášíme 6 tipů, na co si dát pozor a na co se zaměřit při výběru.

1. ÚROKOVÁ SAZBA

Přesná výše úrokové sazby vám ve většině případů bude sdělena až po vyplnění poptávky, která závisí na vaší bonity či ratingu.

2. ZAJIŠTĚNÍ ÚVĚRU

Na některých platformách mohou investoři požadovat zajištění úvěru. Může jít například o zástavu nemovitosti nebo ručení třetí osoby.

3. CENA PŮJČKY

Zjistěte, kolik vás doopravdy bude půjčka stát. Mimo úrokové sazby se zajímejte i o RPSN, které vám napoví jestli je půjčka výhodná či ne. Zahrnuje totiž nejen úrok, ale všechny ostatní poplatky spojené s půjčkou. Chce po vás P2P platforma doložení výpisů z registrů dlužníků? Pak do celkové ceny půjčky započítejte i náklady na tyto výpisy.

4. SANKCE

Co se stane, když se zpozdíte se splácením? Zřejmě budete muset zaplatit úroky z prodlení nebo smluvní pokuty. P2P platformy vám také mohou naúčtovat náklady na zaslané upomínky. Informace o sankcích jsou uvedeny ve smlouvě.

5. RECENZE KLIENTŮ

Skvělým vodítkem k té nejlepší p2p půjčce mohou být recenze klientů společností. Zajímat se můžete o recenze na srovnávačích a o hodnocení půjček. Důležitým ukazatelem ale mohou být i facebookové stránky. Na společnost, která by měla jen pozitivní hodnocení asi nenarazíte. Zaměřte se však na to, jak se platforma staví k negativním komentářům. Pokud na ně odpovídá a snaží se problémy svých klientů řešit, určitě byste ji měli zařadit do vašeho užšího výběru.

6. ZESPLATNĚNÍ PŮJČKY

Dejte si pozor také na zesplatnění úvěru. Pokud budete některou ze splátek dlužit delší dobu, P2P platforma může přistoupit k zesplatnění půjčky. To znamená, že budete muset vrátit celou dosud nesplacenou jistinu včetně dlužného úroku a případných jiných plateb, které od vás společnost neobdržela. Zajímejte se tedy o to, jak platforma řeší situace, kdy nemůžete splácet. Existuje možnost splátku odložit? Dá se se společností domluvit na řešení?

KAM INVESTOVAT MALÉ ČÁSTKY?

Platformy P2P spojují zájemce o spotřebitelský úvěr nebo refinancování hypotéky s investory s řad obyčejných lidí. Díky tomu, že tyto platformy fungují online, půjčku zařídíte rychle. Navíc máte možnost dosáhnout na nižší úrokovou sazbu než v bance. Proto jsou peer-to-peer půjčky tak oblíbené. Stejně jednoduše jako můžete peníze získat, je můžete také investovat se solidním výnosem.

Výhody p2p investování:

  • možnost začít ihned – jednoduchá registrace,
  • možnost investovat nízké částky,
  • zajištění stabilního příjmu,
  • víte do koho investujete.

4 KROKY JAK ZHODNOTIT SVÉ PENÍZE

  1. Vyberte si správnou p2p platformu. Nemá moc velký smysl investovat na malých a nově zavedených portálech. Často u nich narazíte na nedostatek příležitostí k investici a nebo na nefungující podporu. Vyzkoušejte raději zavedené platformy. Ty umí zvládat daleko větší objem půjček a investorů. Čím více půjček na platformě je, tím větší je nejenom váš výběr, ale také možnost své finance rovnoměrně rozprostřít mezi jednotlivé půjčky a minimalizovat tak své riziko.
  2. Registrujte se. Registrace je jednoduchá a zvládnete ji vyřídit do 15 minut přes internet. Nezapomeňte dbát na pravidla kybernetické bezpečnosti. Pak následuje podpis smlouvy. Většinou jde o podpis prostřednictvím SMS zprávy.
  3. Nabijte svou investorskou peněženku. Ze svého bankovního účtu převedete finance peer-to-peer platformě. Ta vám tyto peníze vloží do imaginární peněženky, kterou můžete použít prostřednictvím p2p.
  4. Pusťte se do investování! Když máte vaši investorskou peněženku nabitou, můžete začít vybírat půjčky, do kterých chcete investovat. Maximální a minimální částky k investici se na různých platformách liší.

JE INVESTOVÁNÍ DO PEER-TO-PEER PŮJČEK BEZPEČNÉ?

Platformy se samozřejmě snaží minimalizovat riziko, že dlužník přestane splácet. Všichni žadatelé o půjčku tedy procházejí kontrolami. Většinou jde o následující:

Rizikovým žadatelům je půjčka zamítnuta.

Nemáte teď dostatek financí na investice? Potřebujete si naopak půjčit? Vyzkoušejte p2p půjčky z druhé strany. Ať už chcete spotřebitelský úvěr na rekonstrukci kuchyně a nebo úvěr na nové auto, p2p půjčka vám vytrhne trn z paty.

PEER-TO-PEER: PROČ JE PŮJČKA OD LIDÍ LIDEM TAK OBLÍBENÁ?

Půjčování financí probíhá bez účasti bank, pouze přes internetový portál takzvaného zprostředkovatele. Máte tak možnost dosáhnout na lepší úrokovou sazbu než v bance. Jednou z nejznámějších platforem u nás je Zonky, která v roce 2015 odstartovala boom v P2P půjčování.

Výhody p2p půjček?

  • Můžete si půjčit na cokoliv.
  • Vše vyřídíte online.
  • Můžete získat lepší úrokovou sazbu než v bance.
  • Investoři přihlížejí k vašemu životnímu příběhu.
  • Nabízí možnost výhodně refinancovat jiné půjčky.
  • Možnost půjčit si mají i lidé se staršími záznamy v registru.

Pokud už vám je 18 let a máte trvalé bydliště v České republice, můžete se směle pustit do vyplňování žádosti. Některé platformy mohou využít i cizinci, pokud jsou občané EU a mají v ČR trvalý pobyt.

6 KROKŮ K ZÍSKÁNÍ PŮJČKY peer to peer

  1. Registrace - Prvním krokem je registrace na zprostředkovatelské platformě. Vyplňovat budete nejen jméno, příjmení a e-mailovou adresu. V žádosti je většinou potřeba uvést i rodinný stav a informace o zaměstnání. Důležitou informací je také výše vašich aktuálních úvěrů, které splácíte. Pro rychlé vyplnění údajů se vám budou hodit zkušenosti s používáním online půjček.
  2. Doložení dokumentů - V druhém kroku je potřeba doložit dokumenty prokazující vaši totožnost a výši příjmů. Občanský průkaz se dokládá skoro ve všech případech, jako druhý doklad si můžete vybrat pas, řidičský průkaz nebo třeba kartičku pojištěnce. Své příjmy většinou dokazujete výpisem z bankovního účtu. Pak už záleží na konkrétní společnosti a konkrétním případu. Je možné, že budete potřebovat i potvrzení o příjmu od zaměstnavatele, daňové přiznání, důchodový výměr nebo jiné dokumenty. To většinou zjistíte po vyplnění základní žádosti. Pokud v ní bude společnost některé informace postrádat, kontaktuje vás a vyžádá si doplnění příslušných dokumentů. Některé platformy na P2P půjčky mohou vyžadovat také výpisy z registrů dlužníků. Pokud si výpis nevyžádá sama společnost, může se stát, že ho po vás bude chtít později investor.
  3. Rozhodnutí o schválení půjčky a výši úroku - Když o vás platforma získá všechny potřebné informace, přichází na řadu rozhodování o schválení půjčky a výši úroku. Na to má vliv buď přímo investor, a nebo samotná platforma. Například na Zonky vám výši úroku určí přímo tým platformy. Poměrně složitým výpočtem odhadne, jak moc vám úvěr zasáhne do života a jak velké je riziko pro investory, že peníze nevrátíte. Mimo úroků počítejte i s dalšími náklady. Mohou to být:
  • poplatky za zprostředkování,
  • platba za výpisy z bankovních a nebankovních registrů,
  • platba za výpis z registru dlužníků SOLUS,
  • na některých platformách mohou požadovat investoři také záruku, třeba zástavu nemovitosti.

4. Podpis smlouvy - V případě, že je vaše půjčka schválena a souhlasíte s nabídnutými úroky, je třeba podepsat smlouvu. To většina společností řeší prostřednictvím unikátního SMS kódu, který vám pošlou na mobilní telefon. Ten jen přepíšete do poptávky a smlouva je podepsaná.

5. Zaslání půjčky na účet - Za jak dlouhou dobu se z peněz budete moci radovat, závisí na konkrétní platformě. V některých případech může jít o pár minut. Běžně se však investoři na půjčku skládají jeden až tři dny.

6. Splácení - Zájemci o p2p půjčku často řeší otázku, jakým způsobem se vlastně peníze splácí v případě, že se na pokrytí jejich poptávky složilo více investorů. Nebojte se. Nemusíte posílat splátky každému zvlášť. Splátku v celé výši zašlete zprostředkovatelské společnosti a ta už se o přerozdělení financí investorům postará.

Půjčky zdarma
Zaplo
16000 kč / 30 dní
CreditOn
8000 kč / 20 dní
Půjčka7
8000 kč / 14 dní
Via SMS
16000 kč / 30 dní
Kamali
10000 kč / 14 dní

Komentované články

Nebankovní půjčky online ihned – základní podmínky věřitelů (6)

Spadnout do dluhové pasti je jednoduché a to ve hře nemusí být ani žádná půjčka. My se však dneska podíváme...

Co je MojeID a jak na něj? (4)

MojeID slouží na českém internetu od roku 2010 jako taková „internetová občanka“. Pomocí této služby...

Půjčka pro nezaměstnané neboli nebankovní půjčka bez práce. (3)

Pokud hledáte půjčku pro nezaměstnané, asi vás dnes trochu zklameme. Poté, co se pravidla pro nebankovní...

Poradna

Refinancování půjčky je možné! V článku vám prozradíme, jak na to.

Stala se z vašeho kdysi výhodného úvěru přítěž? Nebo...

Co to je revolvingový úvěr? Zjistěte, zda je pro vás tím pravým řešením

Berete si úvěr poměrně často? Ještě nemáte první půjčku...

Refinancování hypotéky: vyplatí se hledat lepší podmínky v jiných bankách?

Bojíte se podmínek splácení hypotéky? Nabízejí nové...

Přidat komentář

##     ##  #######  ######## ####       ## 
##     ## ##     ## ##        ##        ## 
##     ## ##     ## ##        ##        ## 
##     ## ##     ## ######    ##        ## 
 ##   ##  ##     ## ##        ##  ##    ## 
  ## ##   ##     ## ##        ##  ##    ## 
   ###     #######  ##       ####  ######  

Přihlásit se aby skrýt toto pole

Komentáře